Έκθεση Καλατράβα για την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου στο “Σημείο Μηδέν”

 

« Την ανοικοδόμηση του ελληνορθόδοξου ναού του Αγίου Νικολάου, στο “Σημείο Μηδέν”» των δίδυμων πύργων στη Νέα Υόρκη παρουσιάζει ο αρχιτέκτονας Σαντιάγκο Καλατράβα στην έκθεση που εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο Μουσείο Μπενάκη.

Η έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 25 Οκτωβρίου, παρουσιάζει τα στάδια της αναδημιουργίας του ορθόδοξου ναού του Αγίου Νικολάου που καταστράφηκε ολοσχερώς μετά από την τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001.

 

Αγιος Νικόλαος, Παυλόπουλος, ΚαλατραβαΗ αναγέννηση του ναού του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν»

Η ανοικοδόμηση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν», όχι μόνο αντικαθιστά τον ναό που καταστράφηκε την 11η Σεπτεμβρίου, όταν τόσο πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο της αναδιαμορφωμένης περιοχής του «Σημείου Μηδέν» με έναν ιδιαίτερο ρόλο ως το μοναδικό μη κοσμικό κτήριο.

 Αγιος Νικόλαος Νέα Υόρκη, Σημειο Μηδέν

Το κτήριο αποτελεί τοπόσημο, καθώς πρόκειται για το εθνικό ιερό της ελληνορθόδοξης εκκλησίας της Αμερικής και έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ένα μέρος ανοιχτό για όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από το θρήσκευμά τους, ένα μέρος για λατρεία, προσευχή, διαλογισμό και φιλοξενία.

Αγιος Νικόλαος Νέα Υόρκη Σημείο ΜηδενΤο πλούσιο υλικό της έκθεσης που αποτελείται κυρίως από μακέτες, σχέδια, κατόψεις, φωτογραφίες, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό παρουσιάζει τα στάδια της δημιουργίας του ναού.

Αγιος Νικόλαος Νέα ΥόρκηΗ Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αμερικής έλαβε την άδεια από τις αρμόδιες αρχές της Νέας Υόρκης να οικοδομήσει νέο ναό του Αγίου Νικολάου στο ανατολικό άκρο του νέου Πάρκου Ελευθερίας του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.