Έλληνες ερευνητές στους κορυφαίους της Ευρώπης

Έλληνες ερευνητές είναι μεταξύ των 277 κορυφαίων της Ευρώπης που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας απένειμε τις υψηλού κύρους επιχορηγήσεις προηγμένης έρευνας (Advanced Grants).

Nektarios_Tavernarakis Ταβερναρακης ΝεκτάριοςΑπό την Ελλάδα, ο κ. Ταβερναράκης Νεκτάριος (φωτογραφία) και ο κ. Φύτας Γεώργιος από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, έλαβαν επιχορηγήσεις για προγράμματα έρευνας στις κοινωνικές επιστήμες καθώς και στις φυσικές επιστήμες και στη μηχανική αντιστοίχως καθώς και οι Βασίλης Ντζιαχρήστος από το Helmholtz German Research Centre for Environmental Health, Μιχάλης Αβέρωφ από το National Center for Scientific Research – CNRS, και Χαράλαμπος Αναστασίου από το Swiss Federal Institute of Technology Zurich – ETH Zurich..

Η χρηματοδότηση συνολικής αξίας 647 εκατ. ευρώ που δόθηκε στους 277 κορυφαίους ερευνητές θα τους βοηθήσει να επιδιώξουν τις περισσότερο υποσχόμενες ιδέες τους και να εκτελέσουν έρευνα αιχμής με ενδεχόμενο πρωτοποριακό αντίκτυπο στην επιστήμη και περαιτέρω στην κοινωνία. Ο κ. Carlos Moedas, αρμόδιος Επίτροπος για την Έρευνα, την Επιστήμη και την Καινοτομία, δήλωσε: «Ως μέλος του προγράμματος«Ορίζοντας 2020», το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας χρηματοδοτεί το έργο ορισμένων λαμπρών επιστημόνων στην έρευνα αιχμής, των οποίων οι ανακαλύψεις μπορούν να αποτελέσουν αφετηρία για την έναρξη νέων βιομηχανιών, νέων αγορών και να συνεισφέρουν στην ευημερία του πλανήτη».

Τα προγράμματα έρευνας τα οποία έχουν προταθεί από τους νέους δικαιούχους των επιχορηγήσεων καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τις φυσικές επιστήμες και μηχανική, μέχρι τις βιοεπιστήμες, τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες. Τα προγράμματα τα οποία έλαβαν χρηματοδότηση αφορούν κβαντικούς υπολογιστές νέας γενιάς, ψυχιατρικές διαταραχές, ενεργό γήρανση, καθώς και νανοϋλικά με μαγνητικές ιδιότητες. Οι επιχορηγήσεις χορηγούνται στο πλαίσιο του πυλώνα «Αριστεία στην Επιστήμη» του προγράμματος «Ορίζοντας 2020», το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ