Η συνολική ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου ήταν το θέμα της σύσκεψης υπό την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη με τον Υφυπουργό Τουρισμού και βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Μάνο Κόνσολα, τον δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη, παρουσία του γ.γ. Πολιτισμού κ. Γιώργο Διδασκάλου και υπηρεσιακών παραγόντων.
Στην σύσκεψη συμφωνήθηκε να επικαιροποιηθεί η υπάρχουσα πρόταση της προγραμματικής σύμβασης για τη συντήρηση, προστασία και ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου. Κρίθηκε αναγκαία η εκπόνηση ενός master plan για τη Μεσαιωνική Πόλη, που θα αντιμετωπίζει συνολικά και σε βάθος εικοσαετίας τα προβλήματα αυτού του σημαντικού και μοναδικού μνημείου, το οποίο είναι κηρυγμένο ήδη από το 1988 ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Συγκεκριμένα, η νέα, επικαιροποιημένη και οριστική προγραμματική σύμβαση η οποία θα υπογραφεί μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, της Περιφέρειας Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου, θα συμπεριλάβει την ολοκληρωμένη μελέτη συντήρησης, προστασίας, ανάδειξης, διαχείρισης και βιώσιμης ανάπτυξης του μνημείου. Θα καθοριστεί το αντικείμενο των μελετών καθώς και το χρονοδιάγραμμα των προτεραιοτήτων υλοποίησης των έργων ενώ θα καταγραφούν κι εκείνα τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν σε βάθος εικοσαετίας.
Για τη νέα επικαιροποιημένη προγραμματική σύμβαση μπορούν να αντληθούν πόροι από το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Τουρισμού, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Ρόδου αλλά και από συγχρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά προγράμματα.
Η πόλη της Ρόδου ιδρύθηκε το 408 π.Χ. στο βορειότερο άκρο του νησιού και οικοδομήθηκε με βάση ένα άρτιο πολεοδομικό σύστημα, σχεδιασμένο από τον Ιππόδαμο τον Μιλήσιο. Την αρχαία πόλη διαδέχθηκε η βυζαντινή, αρκετά πιο περιορισμένη σε μέγεθος και οχυρωμένη ήδη από τον 7ο αιώνα. Η πρώτη αυτή βυζαντινή οχύρωση περιέκλειε μόνο την περιοχή που ονομάστηκε από τους Ιππότες “Κολλάκιο”. Στις αρχές του 12ου αιώνα, όμως, το τείχος επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει μια έκταση 175.000 τ.μ. σχήματος ορθογωνίου παραλληλογράμμου. Αυτή την πόλη κατέκτησαν οι Ιππότες του Αγίου Ιωάννη το 1309.
Από το 1309 και για δύο περίπου αιώνες, η Ρόδος αποτέλεσε το διοικητικό και πολιτικό κέντρο του ιπποτικού κράτους, το οποίο περιλάμβανε τα περισσότερα από τα νησιά της Δωδεκανήσου και είχε να αντιμετωπίσει, εκτός από τα εσωτερικά του ζητήματα, τη διαρκή μουσουλμανική απειλή. Τα πανίσχυρα τείχη της πόλης αντιστάθηκαν ακόμα και στην πολιορκία του Μωάμεθ του Β’ του Πορθητή, το 1480, η οποία κατέληξε στην ήττα της υπέρτερης αριθμητικά τουρκικής δύναμης.
Ορόσημο για την ιστορία της Ρόδου αποτελεί το έτος 1522, όταν ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής κατόρθωσε, έπειτα από εξαντλητική για τον πληθυσμό πολιορκία, να συνθηκολογήσει με τους Ιππότες. Το ιπποτικό τάγμα υποχρέωθηκε να παραδώσει την πόλη στους Τούρκους, να εγκαταλείψει την έδρα του και να αποσυρθεί στη Μάλτα, αφήνοντας πίσω πλήθος μνημείων, ανεξίτηλα ίχνη της παρουσίας του στο νησί. Η περίοδος της Τουρκοκρατίας κράτησε ως το 1912 και την ακολούθησε η περίοδος της ιταλικής κατοχής (1912-1948). Μόλις το 1948 ενσωματώθηκε το νησί στο ελληνικό κράτος.
Το επόμενο διάστημα η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη θα επισκεφτεί τη Ρόδο προκειμένου να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση και να προχωρήσει η υλοποίησή της.