“Γεύση” από Κρήτη στην Anuga

Πόλο έλξης αποτέλεσε για τους επισκέπτες της Anuga 2015 στην Γερμανία η Κρητική κουζίνα και διατροφή με το λάδι , το απάκι , τα βότανα και την τσικουδιά να έχουν την τιμητικής τους. Στην μεγαλύτερη διεθνή έκθεση τροφίμων-ποτών ANUGA 2015 που πραγματοποιήθηκε στην Κολωνία της Γερμανίας η Ελλάδα ήταν η τιμώμενη χώρα με 270 συμμετοχές εταιρειών, φορέων και Περιφερειών.

Στο περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης, προβλήθηκαν τα πιστοποιημένα προϊόντα του νησιού όπως: έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε διάφορες συσκευασίες, ελιές, πάστα ελιάς, μέλι, κρασί, τσικουδιά, ρακόμελο, ντάκος, παξιμάδια, σταφίδες, νερό, χυμοί, αναψυκτικά, αυγά, αρωματικά βότανα, απάκι, λουκάνικο, τυροκομικά προϊόντα (Κεφαλοτύρι, Γραβιέρα και λευκό τυρί σε άλμη) παράγωγα χαρουπιού, σαλιγκάρια, είδη ζύμης, ξεροτήγανα, παγωτό και παστέλια. Το ενδιαφέρον των Ελλήνων ομογενών και ξένων επισκεπτών ήταν ιδιαίτερα έντονο για το σύνολο των κρητικών προϊόντων, με κυρίαρχα προϊόντα το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το απάκι, το λουκάνικο, τα βότανα, τα παξιμάδια, τις ελιές και τα κρασιά. Στη διάρκεια της πενθήμερης έκθεσης δόθηκε η δυνατότητα στους επισκέπτες να γευτούν παραδοσιακές κρητικές γεύσεις, επιβεβαιώνοντας τη μοναδικότητα τους αλλά και το εμπορικό ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Στο περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης βρέθηκαν στελέχη μεγάλων Ελληνικών και ξένων ομίλων που δραστηριοποιούνται διεθνώς καθώς και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ Γρηγόρης Δελαβεκούρας. Στο πλαίσιο των επισκέψεων η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κα Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη, είχε τη δυνατότητα να συζητήσει με εκπροσώπους εταιρειών για την προώθηση των κρητικών προϊόντων, τη δημιουργία νέων συνεργασιών, την αξιοποίηση του Γενικού Προξενείου του Ντίσελντορφ στην προώθηση των κρητικών προϊόντων μέσα από κοινές δράσεις και κυρίως την αναγνώριση του κρητικού σήματος σε διεθνές επίπεδο.

2 κρητη anuga megalhΣτην διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση γευσιγνωσίας από ομάδα Ελλήνων ΣΕΦ αποτελούμενη από την Ευαγγελία Καρκαμπίτσα (εκπρόσωπος λέσχης αρχιμαγείρων Ελλάδος στη Γερμανία) , Μανόλη Χουλάκη, Δημήτρη Χουστουλάκη, Γρηγόρη Ντάμαρη, Γιώργο Μισοκέφαλο, που παρουσίασε-μαγείρεψε γνήσιες παραδοσιακές κρητικές συνταγές δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γευτούν την κρητική διατροφή αλλά και ντόπιες ποικιλίες κρασιών.

Η εκδήλωση γευσιγνωσίας προσέλκυσε περισσότερους από 1000 επισκέπτες που αναγνώρισαν τα ιδιαίτερα γευστικά ποιοτικά χαρακτηριστικά των κρητικών προϊόντων. Γεύτηκαν επίσης κρητικά παξιμάδια, απάκι, λουκάνικο, ελιές, λαχανικά, σταμναγκάθι, γραβιέρα, ανθότυρο, και αρωματικά βότανα. Πολλοί από τους επισκέπτες ήξεραν για την σπουδαιότητα και την αξία της Κρητικής Διατροφής, και γνώριζαν για την Κρήτη καθώς είχαν επισκεφθεί το νησί για διακοπές.

Η έκθεση, στον τομέα τροφίμων-ποτών- συμπεριλαμβάνεται στις μεγαλύτερες εκθέσεις παγκοσμίως, προσελκύοντας το εμπορικό ενδιαφέρον αντιπροσώπων μεγάλων εταιρειών από την Ασία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Λατινική Αμερική, τη Ρωσία, την Αφρική και την Αυστραλία. Συνολικά στα 280.000 m2 φιλοξενήθηκαν 7.000 εκθέτες από 108 χώρες τους οποίους επισκέφτηκαν 160.000 εμπορικοί αντιπρόσωποι από 192 χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της διοργανώτριας αρχής.