Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μεταπτυχιακό στις «Τεχνικές εξωσωματικής κυκλοφορίας – Τεχνολογία συσκευών Καρδιοχειρουργικής»

«Τεχνικές εξωσωματικής κυκλοφορίας – Τεχνολογία συσκευών Καρδιοχειρουργικής» είναι ο τίτλος του μεταπτυχιακού προγράμματος που θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει για πρώτη φορά κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα αλλά και στις όμορες χώρες, γεγονός που αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών και υψηλού επιπέδου υποψηφίων μεταπτυχιακών φοιτητών.

Σκοπός του προγράμματος είναι η παροχή υψηλού επιστημονικού επιπέδου θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων στον Τομέα των Τεχνικών Εξωσωματικής Κυκλοφορίας και της Τεχνολογίας συσκευών Καρδιοχειρουργικής, που θα καταστήσουν τους αποφοίτους ικανούς να καλύπτουν ως επιστήμονες τεχνικοί εξωσωματικής κυκλοφορίας τις αντίστοιχες ανάγκες στα καρδιοχειρουργικά κέντρα της χώρας αλλά και του εξωτερικού.

Το ΠΜΣ αναμένεται να καλύψει ένα κενό που υπήρχε και προέκυψε από την ανάγκη για εκπαίδευση νέων τεχνικών εξωσωματικής κυκλοφορίας, οι οποίοι θα κληθούν να στελεχώσουν και να καλύψουν τις ανάγκες των καρδιοχειρουργικών κέντρων της χώρας.

«Η ανάγκη αυτή καθίσταται ιδιαίτερα επιτακτική, αν αναλογιστεί κανείς το υπάρχον καθεστώς αδιαβάθμητης εκπαίδευσης που ισχύει σήμερα στον κλάδο, αφού το σημαντικό λειτούργημα του τεχνικού εξωσωματικής κυκλοφορίας καλούνται να ασκήσουν απόφοιτοι τόσο δευτεροβάθμιας όσο και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που δεν ακολουθούν συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών και δεν λαμβάνουν μέρος σε εξετάσεις» αναφέρει ο Διευθυντής Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ, Αν. Καθηγητής Κυριάκος Αναστασιάδης.

Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Τμημάτων της Σχολής Επιστημών Υγείας, Τμημάτων Φυσικών-Βιολογικών Επιστημών και συναφών του Πολυτεχνείου, καθώς και Νοσηλευτικής ή Ιατρικών Εργαστηρίων.

Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί σε ειδική Ημερίδα την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 11.00, στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ.

Στην Ημερίδα θα συμμετέχουν εκτός από τους Καθηγητές Ιατρικής του ΑΠΘ, οι Διευθυντές των Καρδιοχειρουργικών Κλινικών όλων των δημόσιων Νοσοκομείων της χώρας, καθώς και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τεχνικών Εξωσωματικής Κυκλοφορίας και η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργών Θώρακος – Καρδίας – Αγγείων.