Τις δύο ανακαινισμένες αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου στην μία εκ των οποίων εκτίθενται οι δίδυμοι Κούροι της Τενέας που είχαν κατασχέθηκαν από αρχαιοκάπηλους το 2010 λίγο πριν πωληθούν στο εξωτερικό έναντι 10 εκατ. ευρώ εγκαινίασε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς.
«Το μουσείο στη νέα του μορφή μπορεί να καταστήσει το ρητό “ου παντός πλειν ες Κόρινθον” με ό,τι αυτό υπονοεί για τη δόξα και τη σημασία της Κορίνθου, επίκαιρο, όχι μόνο για το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά για ολόκληρη την Κόρινθο και την Κορινθία», σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Μπαλτάς.
Τη σημασία το έργου επεσήμαναν στις ομιλίες τους ο Έφορος Αρχαιοτήτων Κορινθίας κ. Κ. Κίσσας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλης και ο Δήμαρχος Κορίνθου κ. Α. Πνευματικός.
Παρόντες στα εγκαίνια και στον αγιασμό που προηγήθηκε ήταν η Γ.Γ. του ΥΠΠΟΑ κ. Μ. Βλαζάκη, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γ. Δέδες, ο Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χ. Κασίμης, βουλευτές του νομού, ο Δήμαρχος Νεμέας κ. Κ. Καλαντζής, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων της Κορίνθου, καθώς και στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Μετά την τελετή των εγκαινίων ο Υπουργός ξεναγήθηκε στις νέες αίθουσες του Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου από τον αρχαιολόγο Σωκράτη Κουρσούμη.
«Κρατάω μια φράση που με συνόδευε μέχρι να έρθω εδώ: “Ου παντός πλειν ες Κόρινθον” ανέφερε στην ομιλία του μεταξύ άλλων ο υπουργός και συνέχισε Φθάνοντας εδώ και βλέποντας το τοπίο αυτή την ώρα από αυτό το μέρος, αρχίζει να καταλαβαίνει κανείς τι σήμαινε το αρχαίο αυτό ρητό. Το μουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος στη νέα του μορφή, μπορεί να καταστήσει το ρητό με ό,τι αυτό υπονοεί για τη δόξα και τη σημασία της Κορίνθου, επίκαιρο, όχι μόνο για το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά για ολόκληρη την Κόρινθο και την Κορινθία.
Με νέους όρους, όχι με όρους πολέμων, ανταγωνισμών και καταστροφών, αλλά με ορούς ευγενούς άμιλλας μεταξύ των πόλεων, των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων ολόκληρης της Ελλάδας.
Διαπιστώνω κάθε μέρα και πιο έντονα, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να θεωρηθεί χώρα μουσείο, γιατί δεν υπάρχει γωνιά σε αυτόν τον τόπο, που να μη φέρει στα σπλάχνα της χιλιετίες ιστορίας με τις περιπέτειες, τις καταστροφές, τις αλλαγές πολιτισμικών υπόβαθρων και πολιτισμικών στόχων, τα νέα δεδομένα, τα νέα τεχνήματα, τα νέα αριστουργήματα που καλούμαστε με τη σειρά μας να υπηρετήσουμε.
Ειρηνική άμιλλα, είναι η κάθε πόλη για το δικό της μουσείο και τον δικό της αρχαιολογικό χώρο, να καλείται να τα καταστήσει σύγχρονα δημιουργήματα.
Ήδη εδώ, όπως και αλλού στην Ελλάδα, ένα νέο μουσείο ανοίγει τις πύλες του. Όχι μόνο στη νεολαία, όχι μόνο με τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα και με την εισδοχή νέων τεχνολογιών -που μπορούν να καταστήσουν την περιήγηση στο μουσείο πολύ πιο πλούσια και με πολλές προεκτάσεις- αλλά κυρίως ανοίγει τις πύλες του για να συνδεθεί με την υπάρχουσα κατάσταση κάθε πόλης, τον υπάρχοντα πολιτισμό με τα δικά του χαρακτηριστικά και λειτουργίες, ως ένας νέος σύγχρονος χώρος. Με αυτό τον τρόπο οφείλουμε να αρχίσουμε και εμείς σε ό,τι μας αφορά, στο σύντομο πέρασμα μας, να καταστήσουμε και τους προγόνους μας περήφανους για αυτά που μπορούμε να πράξουμε από εδώ και πέρα. ».
Η Πράξη «ΕΠΑΝΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ» εντάχθηκε το 2013 στον Άξονα Προτεραιότητας 03 «Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ 2007-2013), με το ποσό του 1.010.000 €.