Εκδηλώσεις του ΑΠΘ για το Επετειακό Έτος Αριστοτέλη

Στη 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με σειρά εκδηλώσεων οι οποίες εντάσσονται στα πλαίσια του «Επετειακού Έτους Αριστοτέλη» και το Παγκόσμιο Συνέδριο «Αριστοτέλης 2400 Χρόνια» συμμετέχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα τιμητική εκδήλωση, πριν τα εγκαίνια της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016 και ώρες 17.00 με 18.00, στην Αίθουσα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, στο Περίπτερο 13.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του παγκοσμίου εορτασμού του «Επετειακού Έτους Αριστοτέλη» που ανακηρύχτηκε από την UNESCO, με πρωτοβουλία του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών (ΔΙΚΑΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και με αφορμή το «Παγκόσμιο Συνέδριο Αριστοτέλης 2400 χρόνια» που θα πραγματοποιηθεί από 23-28 Μαΐου 2016 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στα αρχαία Στάγειρα και στην αρχαία Μίεζα.

Συμμετοχή της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του ΑΠΘ

  1. Ξενάγηση στην Κεντρική Βιβλιοθήκη ΑΠΘ από το Βιβλίων Τόποι θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12/5 και ώρες 13.00-15.00

Γνωρίζουμε την ιστορική βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που λειτουργεί από το 1927. Ο Ομότιμος Καθηγητής της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, Τάσος Κωτσιόπουλος, ο οποίος μαζί με την κα. Μόρφω Παπανικολάου και την κα. Ρένα Σακελλαρίδου σχεδίασαν το νέο κτίριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης, θα μας ξεναγήσει στο κτίριο, βραβευμένο με το βραβείο «Αρχιτεκτονική 2000» ως το καλύτερο δημόσιο κτίριο της πενταετίας 1995-1999. Η κα. Κατερίνα Νάστα, προϊσταμένη Διεύθυνσης της ΒΚΠ, και το προσωπικό της βιβλιοθήκης θα μιλήσουν για την ιστορία, τις συλλογές και τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες της και θα δείξουν τεκμήρια από την ιστορική συλλογή της βιβλιοθήκης και σπουδαίες ιδιωτικές συλλογές (Γ. Κωνσταντινίδη, Αλ. Σβώλου, Αλ. Δελμούζου, Αλ. Παπαναστασίου, Μ. Τριανταφυλλίδη, Ι. Τρικόγλου κ.ά.).

 

  1. Νέες τεχνολογίες, καινοτομία και παραγωγή γνώσης στη βιβλιοθήκη την Παρασκευή 13/5 και ώρα 17.00 ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ

Το «Εργαστήριο λημματογράφησης Wikipedia: ένας λογοτεχνικός περίπατος στη Θεσσαλονίκη», σύνταξη λημμάτων για Θεσσαλονικείς λογοτέχνες, για τη Wikipedia, που πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ με τη συνδρομή καθηγητών και φοιτητών του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ. Οι προϋποθέσεις, η διαδικασία, το αποτέλεσμα, η εμπειρία.

Ομιλητές: κ. Ευαγγελία Ολλανδέζου, βιβλιοθηκονόμος, Κεντρική Βιβλιοθήκη ΑΠΘ, κ. Τάσος Α. Καπλάνης, επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ, κ. Δημήτρης Κόκορης, επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ, και φοιτητές που συμμετείχαν στο Εργαστήριο. Συντονισμός: κα. Λαμπρινή Κουζέλη, φιλόλογος-κριτικός βιβλίου.

Βραδιά αραβικής ποίησης υπό την αιγίδα του Τμήματος Θεάτρου και της Κοσμητείας της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ το Σάββατο 14/5/2016 και ώρα 21.00, αίθουσα ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ / Περίπτερο 13

ΤΑ ΑΝΘΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ είναι ο τίτλος της βραδιάς αραβικής ποίησης Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με μουσική αραβικού ρεπερτορίου.

Θα διαβαστούν ανέκδοτα ποιήματα, μεταφρασμένα από την αραβική γλώσσα από τον διερμηνέα Σαμόα Αουάντ και την Μαρία Παπαδήμα, Πρόεδρο του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Απαγγέλλουν: Δημήτρης Σαμίρ, Τέλος Φίλης, Samar Allabwani, Γεωργία Τρούλη, Μαρία Κενανίδου, Δώρα Κασκάλη, Σταυρούλα Γάτσου, Ζωή Λύρα, Ειρήνη Σκάρογλου. Οργάνωση: Δημήτρης Σαμίρ.