«Ελληνική καρδιά – ρωσική ψυχή»

«Ελληνική καρδιά – ρωσική ψυχή» είναι ο τίτλος της έκθεσης της διακεκριμένης ομογενούς ζωγράφου, ακαδημαϊκού, Αλμπίνας Ακρίτα που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τρίτη 21 Απριλίου 2015, στις  εγκαταστάσεις της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μόσχα.

Η εκδήλωση, που αποτέλεσε συνδιοργάνωση της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, του Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. (www.hecucenter.ru ) και της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Ρωσίας, προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κοινού, Ελλήνων και Φιλελλήνων, που έσπευσε να δώσει το παρόν.

unnamed εκθεση αλμπινα

Στην εισαγωγική του ομιλία ο   Πρέσβυς της Κύπρου στη Μόσχα κ. Γιώργος Κασουλίδης αναφέρθηκε στην αξία και ιδιαιτερότητα του έργου της Αλμπίνας Ακρίτα, επεσήμανε την αναγνωρισιμότητα της δράσης του Κ.Ε.Π., καθώς και τόνισε τη σημαντικότητα του γεγονότος του συντονισμού τριών φορέων (Κυπριακής Πρεσβείας, Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού και Ακαδημίας Καλών Τεχνών Ρωσίας) για την ανάδειξη του έργου μιας ξεχωριστής καλλιτέχνιδας.

Η διευθύντρια του Κ.Ε.Π. Δώρα Γιαννίτση επεσήμανε το γεγονός ότι μέσα από τα μεστά και ζωντανά σε χρώμα, φως, ευωδιές, ήλιο και αέρα έργα της Αλμπίνας Ακρίτα ξετυλίγεται τόσο ο ψυχισμός της, ο εσωτερικός της κόσμος, οι ανησυχίες και προβληματισμοί της, η άποψή της για τον ανθρωπο και το σύμπαν, καθώς και αντικατοπτρίζεται η αγάπη της για την Ελλάδα, η οποία αποτελεί για αυτήν μόνιμη πηγή έμπνευσης, αλλά και η προσκόλλισή στο ρωσικό πολιτισμό, που διακρίνεται για το φιλοσοφικό του βάθος και την ανθρωπιστική του διάσταση.

Οι ελληνικές καταβολές της προίκισαν την Αλμπίνα Ακρίτα με έντονο ταπεραμέντο, ενέργεια, αισιοδοξία, ενώ η μύησή της στο ρωσικό πολιτισμό την εφοδίασε με μεγαλείο, ηρεμία, καρτερία, σοφία. Στα έργα της παρατηρούμε την αρμονική συνύπαρξη δύο αλληλοσυμπληρούμενων και αλληλοεφαπτόμενων κόσμων, του ελληνικού και του ρωσικού. Καταλήγοντας, η Δώρα Γιαννίτση εξέφρασε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη όλων μας στον πρέσβυ της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία,   Γιώργο Κασουλίδη, και στους συνεργάτες του, για την ευγενική φιλοξενία και τη στήριξη του όλου εγχειρήματος.

Η Αλμπίνα Ακρίτα αναφέρθηκε με ιδιαίτερη ζεστασιά για την ιστορική της πατρίδα, την Ελλάδα, την οποία πρωτοεπισκέφτηκε το 1988 και από την πρώτη στιγμή, που πάτησε την ελληνική γη, αισθάνθηκε ότι βρίσκεται σε οικείο περιβάλλον, έκτοτε δε την επισκέπτεται τακτικά. Όπως χαρακτηριστικά, εκφράστηκε, όταν για πρώτη φορά βρέθηκε στους πρόποδες του Παρνασσού, όλα της φάνηκαν γνώριμα και οικεία, γεγονός, που, κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στη μύησή της στην ελληνική μυθολογία από τα παιδικά της χρόνια. Η δε φοίτησή της στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αγία Πετρούπολη την εφοδίασε με απαράμιλλη τεχνική.

Ο συντονιστής της έκθεσης και γιος της Αλμπίνας Ακρίτα Νικήτας Ογκουρτσόβ αναφέρθηκε αρκετά γλαφυρά στα παιδικά του χρόνια, επισημαίνοντας το πάθος της μητέρας του για τη ζωγραφική. «Η Αλμππίνα μπορεί να ζωγραφίζει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και σε οποιδήποτε σημείο, κουβαλά δε πάντοτε ένα μπλοκάκι μαζί της», είπε χαρακτηριστικά.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκε ο Προέδρου της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Ρωσίας Ζουράμπ Τσερετέλι, ο οποίος επεσήμανε ότι η πενιά της Ακριτα είναι μοναδική και ανεπανάληπτη, ενώ τόνισε ότι έργα της κοσμούν αρκετές αίθουσες της Ακαδημίας Καλών Τεχνών. Η κα Ακρίτα τον ευχαρίστησε δημοσίως για την επί σειράς ετών στήριξή του, χωρίς την οποία δεν θα είχε καταφέρει τόσες διακρίσεις.

Η Χορωδία του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (επικεφαλής η μουσικός κα Όλγα Τάντσεβα και η εν Μόσχα αποσπασμένη εκπαιδευτικός από το πουργείο Παιδείας και θρησκευμάτων της Ελλάδας Ινέσσα Εφραιμίδου),   παρουσίασε και το κυπριακό μεσαιωνικό παραδοσιακό τραγούδι «Αροδαφνούσα», καθώς και το καλλιτεχνικό συγκρότημα «Οτράντα» (=Χαρά), που αποτελείται από μαθητές του Ορθόδοξου Γυμνασίου του Ορφανοτροφείου του Γυναικείου Μοναστηριού του Αγία Νικολάου στην πόλη Μαλογιαροσλάβετς (Περιφέρεια Καλούγκα). Τα παιδιά παρουσίασαν ένα εξαιρετικό πρόγραμμα από παραδοσιακούς ρωσικούς και ελληνικούς χορούς και τραγούδια και καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό. Τα παιδιά διένυσαν 120 χιλιόμετρα ειδικά για να μετάσχουν στην εκδήλωσή μας. Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι το εν λόγω συγκρότημα ιδρύθηκε το 1994 με τις ευλογίες του Πατριάρχη τη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Αλέξιου. Έκτοτε έχει διαπρέψει με τις εμφανίσεις του τόσο στη Ρωσία όσο και στο εξωτερικό, τακτικά δε πραγματοποιεί εμφανίσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει επανειλημμένα διακριθεί με βραβεία σε διάφορους διαγωνισμούς και φεστιβάλ, ενώ τα Χριστούγεννα του 2002 ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτοιν είχε περάσει τις εορτές με τους μαθητές του Γυμνασίου και τα μέλη του καλλιτεχνικού συγκροτήματος «Οτράντα.». Οι μαθητές τότε είχαν παρουσιάσει στο Ρώσο πρόεδρο θεατρικό δρώμενο, βασισμένο σε ρωσιό παραδοσιακό παραμύθι. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τότε εκφράσθηκε χαρακτηριστικά: «ήθελα να δω ένα χριστουγεννιάτικο θαύμα και, πραγματικά, το είδα, το βίωσα». Στο τέλος της εκδήλωσης η ηγούμενη Νικολέττα, πνευματική μέντρορας του συγκροτήματος, εκφράσθηκε με τα καλύτερα λόγια και χαρακτηρισμούς για την Κύπρο και την Ελλάδα.

Η εκδήλωση συμπληρώθηκε απο ανάγνωση ποιημάτων της Αλμπίνας Ακρίτα (δεδομένου ότι η Αλμπίνα, εκτός από ζωγράφος, είναι και επιτυχημένη ποιήτρια) από τη διακεκριμένη καλλιτέχνιδα της Ρωσίας, ομογενή τραγουδίστρια Ξένια Γεωργιάδου και τη διευθύντρια του Κ.Ε.Π. και ηθοποιό Δώρα Γιαννίτση.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα   Ελένη Μιχαλοπούλου, ο Πρέσβυς της Ρωσίας στην Ελλάδα την περίοδο 2004-2009 και νυν πρόεδρος του Συνδέσμου ΕλληνοΡωσικής Φιλίας Αντρέι Βντόβιν, ο πρόεδρος τουΣυλλόγου Ελλήνων Μόσχας Αρχιμήδης Σαχμπάζοβ, οι ομογενείς καλλιτέχνες Πάβελ Αρζουμενίδης, Μιχαήλ Μπαγλαρίδης, Πάβελ Τουζάνοβ, Γιούρι Ανδρεάδης, ο ομογενής διακεκριμένος ηθοποιός Ευκλείδης Κιουρτζίδης(υποδύεται τον κεντρικό ρόλο του Κρέοντα στην παράστασή μας «Αντιγόνη» του Σοφοκλή).