Επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ ο Γ.Κωνσταντινίδης

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο Καθηγητής του Booth School of Business του Πανεπιστημίου του Σικάγου, κ. Γεώργιος Κωνσταντινίδης.

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 12:00, στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Ο κ. Γεώργιος Μ. Κωνσταντινίδης είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Διετέλεσε πρόεδρος της American Finance Association, η οποία θεωρείται ως η κορυφαία επιστημονική ένωση Χρηματοοικονομολόγων παγκοσμίως. Επίσης, είναι ιδρυτικό μέλος και έχει διατελέσει Πρόεδρος της Society for Financial Studies, της ένωσης ακαδημαϊκών χρηματοοικονομολόγων που εκδίδει το επιστημονικό περιοδικό Review of Financial Studies, το οποίο κατατάσσεται στα καλύτερα επιστημονικά έντυπα παγκοσμίως. Επιπλέον, έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου της Κύπρου (1989 – 1995) και Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (2013 – 2016). Τέλος, είναι επιστημονικός συνεργάτης του National Bureau of Economic Research και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Dimensional Fund Advisors (DFA).

Ο Δρ. Κωνσταντινίδης είναι κάτοχος βασικού και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Φυσική από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα των ΗΠΑ. Διετέλεσε Επίκουρος και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon και το 1979 προσελήφθη ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, όπου και εξελίχθηκε σε Τακτικό καθηγητή το 1983. Ως επισκέπτης Καθηγητής έχει, επίσης, εργαστεί στο Harvard Business School (1985 – 1986) και στο London School of Economics (2007).

Ο Δρ. Κωνσταντινίδης είναι πολυγραφότατος και με σημαντική συνεισφορά στην οικονομική και χρηματοοικονομική έρευνα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην αποτίμηση των primary assets, με έμφαση στις ατελείς αγορές, στις non-standard preferences, στον ρόλο του κόστους των συναλλαγών και σε θέματα φορολόγησης των κεφαλαιαγορών. Έχει συμβάλει σημαντικά στην έρευνα για την εξέταση των αιτιών των ιστορικών τιμών του premium των μετοχικών αποδόσεων σε σχέση με τις αποδόσεις των ομολόγων. Έχει επίσης σημαντική ερευνητική συνεισφορά στην θεωρία διαχείρισης χαρτοφυλακίου χρεογράφων, στην αποτίμηση παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων και στην διαχείριση χρηματοοικονομικών κινδύνων. Σύμφωνα με έρευνα του Research Papers in Economics, ο Δρ. Κωνσταντινίδης κατατάσσεται στο 5% των καλύτερων οικονομολόγων του πλανήτη. Ο Δρ. Κωνσταντινίδης είναι εκδότης και συντάκτης πολλών περιοδικών της χρηματοοικονομικής επιστήμης.

Ο Δρ. Κωνσταντινίδης έχει τιμηθεί με τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο του Πειραιά (1999), από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (2010) και από το Πανεπιστήμιο Κύπρου (2011