Η ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα στο A-ENERGY φόρουμ

Διήμερο επενδυτικό συνέδριο Εξοικονόμηση Ενέργειας: Τοπική Ανάπτυξη, ΑΠΕ και Eπιχειρηματικότητα

Στην πρωινή συνεδρία κατά την δεύτερη μέρα του A-ENERGY FORUM συζητήθηκαν τα θέματα της ανάπτυξης των ΑΠΕ στη χώρα, και κυρίως ο νέος μηχανισμός στήριξης με ανταγωνιστικές διαδικασίες.

Ο εκπρόσωπος της ΡΑΕ κύριος Διονύσης Παπαχρήστου, συντονιστής της ομάδας ανταγωνιστικών διαδικασιών, παρουσίασε και ανέλυσε τα συμπεράσματα από τους δυο προηγούμενους διαγωνισμούς που οδήγησαν και σε χαμηλότερες τιμές. Στους διαγωνισμούς χρησιμοποιείται ένα καινοτόμο εργαλείο για ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς που ανέπτυξε η ΡΑΕ με μεγάλη επιτυχία.

Τα συμπεράσματα αυτά χρησιμοποιούνται για τον τρίτο διαγωνισμό, ο οποίος εξαγγέλθηκε την προηγούμενη, 9 Οκτωβρίου και προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στις 4-5-6 Δεκεμβρίου για τις τρείς ομάδες έργων.

Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις από τους Δρ. Σωτήρη Κάπελλο, Πρόεδρο του ΣΕΦ, κύριο Παναγιώτη Παπασταματίου Διευθυντή ΕΛΕΤΑΕΝ και κύριο Στέλιο Λουμάκη Πρόεδρο ΣΠΕΦ .

Τα θέματα που κυριάρχησαν είναι ο φραγμός που θέλει να επιβάλει η ΡΑΕ για 20% επι του συνόλου της ισχύος του διαγωνισμού για έναν συμμετέχοντα, όπως και για το πσοστο 75% για την κάλυψη της ισχύος του διαγωνισμού για την οποία οι επενδυτές εξέφρασαν αντιρρήσεις. Προτάθηκε επίσης η κατάργηση της άδειας παραγωγής που θα απαλλάξει και την ΡΑΕ από περιττή γραφειοκρατία. Τέθηκαν θέματα σύνδεσης στο δίκτυο.

Στα φωτοβολταϊκά, τέθηκε το θέμα των μικρών φ/β μονάδων, όπου χρειάζεται βελτίωση των τιμών FIT, καθώς διαμορφώνονται χαμηλότερα από τις τιμές του διαγωνισμού, οπότε δεν κινείται η αγορά.

Ο κύριος Ηλίας Μοναχολιάς, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, παρουσίασε το πρόγραμμα και τους φιλόδοξους στόχους της εταιρίας.

Τέλος, ο κύριος Στέλιος Ψωμάς, Σύμβουλος ΣΕΦ, παρουσίασε θέματα και δράσεις για την επαγγελματική εκπαίδευση στις ΑΠΕ.