Η Απολογία του Σωκράτη στη Μόσχα

Η «Απολογία Σωκράτους», βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Πλάτωνα, παρουσιάσθηκε στον Οίκο των Εθνοτήτων στη Μόσχα από το Ελληνικό Θέατρο, που βρέθηκε στη ρωσική πρωτεύουσα κατόπιν πρωτοβουλίας και πρόσκλησης του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Μόσχα.

απολογια σωκρατη 2

Ο ερμηνευτής-ηθοποιός-καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Θεάτρου Γιάννης Σιμωνίδης, ο οποίος απογείωσε το κοινό του ως Σωκράτης , που τον αποθέωσε αλλά και την συζήτηση που ακολούθησε. Ήρεμος, αυτάρκης, σίγουρος, άφησε το αθάνατο και πάντα επίκαιρο λογοτεχνικό θησαυρό του Πλάτωνα να τον οδηγήσει σε ένα Σωκράτη άλλοτε παιδιάστικο, άλλοτε κωμικό και αστείο, μα πάντα συνεπή στις αρχές του, στην εσωτερική του φωνή, στο δαιμόνιό του.

απολογια σωκρατη μοσχα μικρη

απολογια σωκρατη 3

Η Απολογία Σωκράτους είναι σύγγραμμα του Πλάτωνα, το μοναδικό μη διαλογικό έργο του Πλάτωνα, αλλά και ο μόνος πλατωνικός λόγος, στον οποίο ο Πλάτωνας αναφέρει ότι ήταν παρών στο γεγονός. Έπειτα από την κατηγορία των Άνυτου, Μέλητα και Λύκωνος εναντίον του Σωκράτη, ο φιλόσοφος εκφώνησε ουσιαστικά τρεις λόγους, προσπαθώντας τόσο να απολογηθεί όσο και να αναιρέσει τις κατηγορίες· το τρίτο μέρος του λόγου του έχει άμεση σχέση με τη ψηφοφορία του δικαστηρίου και την απόφασή του. Το πλατωνικό αυτό έργο αποτελεί μία ελεύθερη απόδοση του δικανικού λόγου που εκφώνησε ο Σωκράτης το 399 π.Χ. στο δικαστήριο της Ηλιαίας, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία ότι δεν πίστευε στους θεούς της πόλης, αλλά εισήγαγε καινά δαιμόνια και διέφθειρε με τις διδασκαλίες του τους νέους.

Στην κατάμεστη αίθουσα Έλληνες και Φιλέλληνες, έθεταν στον ερμηνευτή Γιάννη Σιμωνίδη ερωτήσεις για τα μηνύματα του έργου, τα πιστεύω του Σωκράτη, το ρόλο του χρήματος. Και ο Γιάννης Σιμωνίδης, ως ο Σωκράτης, διαλογιζόταν με το κοινό, επιχειρώντας να τους εκμαιεύσει την αλήθεια, να τους οδηγήσει στην αρετή…

απολογια σωκράτη μοσχαΕξαιρετικά εύστοχες και πολύτιμες οι παρεμβάσεις του Επισκόπου Κυρήνης, Σεβασμιοτάτου Αθανασίου, που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση, ο οποίος χαρακτήρισε το Σωκράτη τον πρώτο προχριστιανικό Άγιο, τα δε μηνύματα των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων περί αρετής, αγάπης, δικαιοσύνης, ισονομίας αποτέλεσαν μετέπειτα τη βάση της χριστανικής διδασκαλίας.

Η γενική πρόξενος Ελένη Μιχαλοπούλου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους χορηγούς-μαικήνες, χάρει στους οποίους η άφιξη στη Μόσχα του Ελληνικού Θεάτρου κατέστη δυνατή, την εταιρεία λευκών ειδών «ΤΟΓΚΑΣ-TOGAS» με μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων στη ρωσική αγορά, καθώς και το Γραφείο Ε.Ο.Τ. Μόσχας.

Η συγκεκριμένη παράσταση, που παίζεται τα τελευταία 15 χρόνια, αποτέλεσε την 402η. Στη Μόσχα είχε προηγηθεί μία παράσταση τη Δευτέρα 7/12 στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων, ενώ την Παρασκευή 11/12 στο Σχολείο μέσης εκπαίδευσης της Μόσχας με έμφαση στην ελληνική παιδεία № 551, το οποίο, γιόρτασε και τα 15χρονα ένταξης της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα.