Η Δάφνη Πατακιά στα Shooting Stars 2016

Daphné Patakia

Λαμπρή διάκριση για την νέα και ανερχόμενη Ελληνίδα ηθοποιό Δάφνη Πατακιά αποτελεί η επιλογή της στα Shooting Stars 2016 του Βερολίνου. To δίκτυο προώθησης του ευρωπαϊκού κινηματόγραφου (European Film Promotion) παρουσίασε τα ονόματα των δέκα νέων ευρωπαϊκών ταλέντων υποκριτικής για το 2016 (shooting stars), μεταξύ των οποίων και της πρωταγωνίστριας στη νέα ταινία του Κωνσταντίνου Γιάνναρη Το ξύπνημα της άνοιξης, καθώς και της πρόσφατης ταινίας του Γιώργου Ζώη Interruption, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας. Οι ταινίες έχουν υλοποιηθεί με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Η επιλογή των ηθοποιών έγινε από επιτροπή, την οποία αποτελούν ειδικοί της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής βιομηχανίας και η παρουσίασή τους θα γίνει στο 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (11-21 Φεβρουαρίου 2016). Οι ηθοποιοί θα συμμετάσχουν σε ένα ειδικά επιμελημένο σεμινάριο βελτίωσης του προφίλ τους, σε εργαστήρια και εκδηλώσεις, με σημαίνοντα μέλη της Διεθνούς Δικτύου Σκηνοθετών (ICDN), κινηματογραφικών και τηλεοπτικών μέσων καθώς και σε συνεντεύξεις και φωτογραφήσεις με διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Η Δάφνη Πατακιά γεννήθηκε το 1992 και μεγάλωσε στις Βρυξέλλες από Έλληνες γονείς. Φοίτησε στο Ευρωπαϊκό Σχολείο Βρυξελλών ενώ σπούδαζε μπαλέτο και σύγχρονο χορό στο Udi Malka Studio. Σε ηλικία 18 ετών έγινε δεκτή στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου όπου αποφοίτησε το 2013. Έχει εργαστεί σε σημαντικές θεατρικές παραγωγές και έχει συμμετάσχει σε πέντε ταινίες, δύο εκ των οποίων μικρού μήκους. Είναι επίσης φοιτήτρια στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Τα μέλη της επιτροπής, τα οποία επέλεξαν την Ελληνίδα υποψήφια δήλωσαν ότι «πρόκειται για μια χαρισματική παρουσία στην οθόνη. Η Δάφνη έπεισε την επιτροπή με την εξαιρετική συγκέντρωσή της, τον αέρα μυστηρίου που αποπνέει και την επιθυμία της να εκφράσει συναισθήματα που αγγίζουν τα όρια με έναν εκπληκτικό τρόπο».

Ο θεσμός των shooting stars, έχει σαν στόχο την προώθηση και ανάδειξη των ευρωπαίων ηθοποιών και ενισχύεται από το Creative Europe-MEDIA Programme, καθώς και από τα μέλη του δικτύου προώθησης του ευρωπαϊκού κινηματόγραφου (EFP), ένα εκ των οποίων είναι και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.