Η ιστορία και η εξέλιξη του φοιτητικού κινήματος και του φοιτητικού συνδικαλισμού στη Θεσσαλονίκη, από το 1974 μέχρι σήμερα παρουσιάζεται στο «Αποθετήριο Φοιτητικών Εκλογών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης»: http://spol.polsci.auth.gr την ολοκλήρωση του οποίου ανακοίνωσε το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.
Φοιτητές, παρατάξεις, πολιτικοί φορείς , εκλογικά αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών του ΑΠΘ παρουσιάζονται στο Αποθετήριο ενώ καταγράφει την ιστορία του φοιτητικού συνδικαλισμού μέσα από τη συγκέντρωση προεκλογικού υλικού, την παρατήρηση της εκλογικής διαδικασίας και την ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων των φοιτητικών εκλογών του Ιδρύματος.
Στον ιστότοπο παρατίθενται τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών ανά ακαδημαϊκή χρονιά για κάθε τμήμα, συνοδευόμενα από τις εκάστοτε θέσεις των παρατάξεων μέσα στο ιστορικό, πολιτικό και θεσμικό υπόβαθρο της κάθε εκλογικής αναμέτρησης. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ανατρέξει σε κάθε ακαδημαϊκή χρονιά ξεχωριστά και να παρακολουθήσει τη διαχρονική εξέλιξη της συνδικαλιστικής ταυτότητας των φοιτητών, όπως αποτυπώνονται μέσα από τα συνδικαλιστικά τους όργανα και τις φοιτητικές παρατάξεις. Παράλληλα, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων που έχουν συμπεριληφθεί στο αποθετήριο, δίνουν την ευκαιρία, όχι μόνο να παρακολουθήσει κανείς τα γεγονότα των φοιτητικών εκλογών, αλλά και να τα εντάξει στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα της εκάστοτε εποχής.
Το υλικό αυτό συμβάλει στην κατανόηση του φοιτητικού συνδικαλισμού και στην ερμηνεία της εκλογικής συμπεριφοράς των φοιτητών. Φιλοδοξεί, ακόμα, να προσφέρει μια “σύνδεση” ανάμεσα στο αγωνιστικό πνεύμα, τα ιδανικά και τις επιδιώξεις των φοιτητών των πρώτων μεταπολιτευτικών χρόνων, με αυτά των σημερινών φοιτητών.
Πέρα, όμως, από τις δυνατότητες περαιτέρω ερευνητικής και διδακτικής αξιοποίησης του, το ψηφιακό αποθετήριο προσανατολίζεται να λειτουργήσει και ως “δίαυλος επικοινωνίας” ανάμεσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και τους συντελεστές του φοιτητικού του κινήματος και γι αυτό προσκαλεί όσους και όσες συμμετείχαν στο φοιτητικό κίνημα του ΑΠΘ από το 1974 και μετά να επικοινωνήσουν στον σύνδεσμο και να συμβάλλουν στον εμπλουτισμό και επέκταση του αποθετηρίου είτε με την καταγραφή των εμπειριών τους μέσω συνεντεύξεων είτε/και με το προσωπικό αρχειακό υλικό που θα θελήσουν να διαθέσουν. Το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται η επικοινωνία με άτομα που συμμετείχαν ενεργά στην φοιτητική συνδικαλιστική ζωή του ΑΠΘ ώστε να καταγραφούν εμπειρίες και προσωπικές μαρτυρίες.
Παράλληλα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση θα αναζητηθεί ένας χώρος με προδιαγραφές μουσείου για την αρχειοθέτηση, αποθήκευση και συντήρηση του υλικού που μέχρι τώρα έχει συγκεντρωθεί καθώς και νέων τεκμηρίων που θα προστεθούν στο υπάρχον αρχειακό υλικό σχετικά με τις φοιτητικές εκλογές. Ο χώρος αυτός θα αξιοποιηθεί και ως “εκπαιδευτικό εργαλείο” για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με τη διοργάνωση μαθητικών επισκέψεων και την προετοιμασία διδακτικού υλικού για τη διδασκαλία των αντίστοιχων μαθημάτων (πολιτική παιδεία, project, κοινωνικές επιστήμες). Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα διοργάνωσης διαλέξεων, ημερίδων και συνεδρίων που σχετίζονται με τον φοιτητικό συνδικαλισμό και τις φοιτητικές εκλογές.
Πέρα από τον ιστορικό, πολιτικό και πολιτισμικό χαρακτήρα αυτού του μουσείου, το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών προσβλέπει στην περαιτέρω μελέτη του προφίλ του φοιτητικού πληθυσμού του ΑΠΘ αλλά και στη συστηματική διεξαγωγή προεκλογικής και μετεκλογικής έρευνας στο εσωτερικό του πανεπιστημίου.