Η Νέα Υόρκη γιόρτασε την 25η Μαρτίου

Με τσολιάδες και ελληνικές σημαίες γέμισε η 5η Λεωφόρος στο Μανχάταν καθώς και φέτος γιορτάσθηκε με μεγάλη επσημότητα στη Νέα Υόρκη η Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ενώ στις εκδηλώσεις παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

νεα υορκηΟι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 10 Απριλίου 2016 ξεκίνησαν με δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας του Μανχάταν και στη συνέχεια παρέστη στην παρέλαση που έγινε στην 5η Λεωφόρο.

Ο ΑΝΥΕΘΑ στο πλαίσιο του εορτασμού, παρευρέθηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμαρχος Νέας Υόρκης Bill de Blasio με την ευκαιρία της Εθνικής Εορτής της Ελλάδας, στην τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας στο κέντρο της Νέας Υόρκης, στο ετήσιο Εθνικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων ΗΠΑ όπου και απηύθυνε χαιρετισμό, στο δείπνο που παρατέθηκε από την Ομοσπονδία Ομογενειακών Οργανώσεων Νέας Υόρκης.

νεα υόρκηΕπίσης, ο κ. Βίτσας στη διάρκεια της παραμονής του είχε συναντήσεις με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, με τον Δήμαρχο Νέας Υόρκης, με τον γερουσιαστή Leonidas Raptakis, καθώς και με ομογενείς με πλούσια δράση και άλλους Αμερικανούς και Ελληνοαμερικανούς πολιτικούς, όπως και με στρατιωτικούς που υπηρετούν στις ΗΠΑ.

Νεα υόρκηΜετά το πέρας της παρέλασης ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας έκανε την εξής δήλωση:

«Και για την ελληνική ομογένεια και για την Ελλάδα αλλά και για μένα προσωπικά, νομίζω ότι ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες του παρόντος και να σταθεροποιήσουμε τη χώρα μας. Η ομογένεια μπορεί πολύ να βοηθήσει σ’ αυτή την κατεύθυνση αλλά και μ’ αυτό τον τρόπο η Ελλάδα να βοηθήσει την ομογένεια. Να είναι όλοι σίγουροι ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατό, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της χώρας, αξιοποιώντας την ομογένεια και την ελληνική διασπορά σε όλον τον κόσμο, στους οποίους θέλουμε να δώσουμε μεγαλύτερες δυνατότητες να επενδύσουν στην Ελλάδα».

νεα υόρκηΟ Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, που παρακολούθησε ως τελετάρχης την παρέλαση προσκεκλημένος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις: «Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος, που έχω τη δυνατότητα να συμμετέχω σε αυτήν την ξεχωριστή γιορτή της Ομογένειας. Δεκάδες χιλιάδες Έλληνες της Αμερικής παρελαύνουν, σήμερα, στην 5η Λεωφόρο, διατρανώνοντας την καταγωγή τους, την αγάπη τους για τον τόπο από τον οποίο έφυγαν.

νεα υόρκηνεα υόρκηΝομίζω, ότι σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, το μήνυμα το οποίο είχαμε την ευκαιρία, ως Νέα Δημοκρατία, να στείλουμε, τις τελευταίες δύο ημέρες, είναι ότι είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε τη δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους να ψηφίζουν στο μόνιμο τόπο διαμονής τους. Γνωρίζω πολύ καλά την Ομογένεια.

Νέα Υόρκη ΕυζωνηΓνωρίζω τη δύναμή της και γνωρίζω την αγάπη της για τη μητέρα πατρίδα. Γνωρίζω, επίσης, ότι η Ομογένεια έχει τη δυνατότητα να βλέπει τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, μακριά από τα πάθη της πολιτικής αντιπαράθεσης και να ενδιαφέρεται πραγματικά για το τι είναι καλό για το δημόσιο συμφέρον. Πιστεύω ότι έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε για να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις της μητέρας πατρίδας με την Ομογένεια. Είναι ένας κρυμμένος θησαυρός η ελληνική Ομογένεια, όπου και αν βρίσκεται. Και, ειδικά, η ομογένεια της Αμερικής. Είναι εξαιρετικά συγκινητικό, σήμερα, σε αυτήν την πολύ όμορφη γιορτή, να βλέπουμε κυρίως νέα παιδιά να κρατάνε τις ελληνικές σημαίες, να παρελαύνουν με τα κοστούμια του τόπου τους και να κρατάνε ζωντανές τις παραδόσεις της ιδιαίτερης πατρίδας τους». «Πάντα πίστευα ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει ενωμένη, μακριά από το διχαστικό πολιτικό λόγο. Εδώ πέρα στην Ομογένεια αυτό το μήνυμα είναι ακόμα πιο επίκαιρο. Μακάρι να το ακούσουμε όλοι και στην Ελλάδα. Δεν χρειαζόμαστε άλλους διχασμούς. Δεν χρειαζόμαστε ψεύτικα διλήμματα. Εμείς, αυτοί. Αυτά τα διλήμματα είναι τελείως ξεπερασμένα. Πάνω από όλα πρέπει οι Έλληνες, παρά τις όποιες πολιτικές διαφορές τους, να είναι όσο το δυνατόν πιο ενωμένοι, για την επίτευξη του κοινού σκοπού, που δεν μπορεί να είναι σήμερα άλλος από την οικονομική ανάκαμψη και την έξοδο από τα Μνημόνια».