Κινηματογραφικές Προβολές και συναυλία Prins Obi στο ΚΠΙΣΝ

Το Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ συνεχίζει και τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου με ανανεωμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων, ανοίγοντας τις πόρτες του σε μικρούς και μεγάλους!

Οι επισκέπτες, αυτή την εβδομάδα, μπορούν να απολαύσουν την υπαίθρια κινηματογραφική προβολή της vintage ταινίας “Duck Soup” υπό το φως του φεγγαριού στο ΚΠΙΣΝ και να ταξιδέψουν υπό τους ήχους του Prins Obi σε ονειρικά τοπία.

Ακόμη, το κοινό μπορεί να επισκεφθεί τη ζωγραφική έκθεση του Παναγιώτη Τέτση (έως 31 Ιουλίου, Δευτέρα – Κυριακή: 09.00-22.00) και το ασημένιο κύπελλο του Σπύρου Λούη που φιλοξενούνται στην υποδοχή της Αγοράς, ενώ συνεχίζει να έχει πρόσβαση στις αθλητικές εγκαταστάσεις του ΚΠΙΣΝ που βρίσκονται δυτικά των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Συγκεκριμένα, οι εκδηλώσεις του Κέντρου Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ για το διάστημα 05-11 Ιουλίου περιλαμβάνουν:

Συναυλία

Music Escapades: The Dream Makers Series – 07.07, Ώρα 21.00 (Κέντρο Επισκεπτών ΚΠΙΣΝ)

Μουσική για ονειροπόλους στο ΚΠΙΣΝ! Μουσικές εξορμήσεις σε ονειρικά ηχοτοπία και εξωτικές αναζητήσεις, με αφετηρία το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ηλεκτρονικές επιρροές και minimal αισθητική, πολύχρωμοι ήχοι, φωνητικοί αυτοσχεδιασμοί, ψηφιακές λούπες, θέρεμιν, κιθάρες, πλήκτρα, συνθεσάιζερ. Μια καλοκαιρινή διαδρομή στους ήχους της ελληνικής αγγλόφωνης σκηνής, τα βράδια του Ιουλίου, με καλεσμένους τους Prins Obi, Nalyssa Green και Larry Gus.

Prins Obi

Prins Obi ονομάζεται το solo project του Γιώργου Δημάκη, μουσικού, φαρμακοποιού και μέλους του συγκροτήματος Baby Guru. Τον Δεκέμβριο του 2013 πρόσφερε ως δωρεάν download το EP «Love Songs for Instant Success», ενώ τον Νοέμβριο του 2014 κυκλοφόρησε από την Inner Ear το πρώτο του προσωπικό album με τίτλο «Notions». Αυτή την περίοδο ηχογραφεί το δεύτερο LP του. Στο επικείμενο live του στο Κέντρο Επισκεπτών, θα εμφανιστεί μόνος με ένα πιάνο κι ένα μικρόφωνο, παίζοντας παλιά, καινούρια, ακυκλοφόρητα και αγαπημένα του κομμάτια.

Υπαίθριες Κινηματογραφικές Προβολές 

Park Your Cinema: Σούπα Πάπιας / Duck Soup (1933) – 08.07, Ώρα 21:00 (Κέντρο Επισκεπτών ΚΠΙΣΝ)

Park your Cinema: Σειρά κινηματογραφικών προβολών υπό το φως του φεγγαριού! Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος εγκαινιάζει, φέτος το καλοκαίρι, έναν δεσμό φιλίας με το κινηματογραφικό κοινό της Αθήνας, ανοίγοντας το Κέντρο Επισκεπτών με μια σειρά εβδομαδιαίων προβολών κλασικών φιλμ.

Στο πρώτο PARK YOUR CINEMA, οι κινηματογραφικές επιλογές βασίζονται σε vintage έργα, από εκείνα που δημιούργησαν την παράδοση της διασκέδασης στα αθηναϊκά θερινά σινεμά εδώ και τόσες δεκαετίες, καθιερώνοντας τις κλασικές επανεκδόσεις. Από την δεκαετία του ’30 μέχρι και τις αρχές του ’70, τα φιλμ που θα προβληθούν -με χρονολογική σειρά- ανήκουν στη μυθολογία του παγκόσμιου κινηματογράφου, αγαπιούνται και παρακολουθούνται ξανά και ξανά, όπως συνέβαινε από παλιά κάτω από τον αττικό ουρανό. Τα ενδεχόμενα «εγκατάστασης» αυτών των προβολών είναι ανοιχτά, αφού η έκταση του προσφέρει ουκ ολίγες εναλλακτικές τοποθεσίες για να… «παρκάρει» κανείς ένα υπαίθριο σινεμά!

 

Σούπα Πάπιας / Duck Soup (1933)Σκηνοθεσία: Leo McCarey

Ο Rufus T. Firefly αναλαμβάνει να παραστήσει τον δικτάτορα του χρεοκοπημένου κρατιδίου της Freedonia, έτσι ώστε να συνεχίσει η χρηματοδότηση από τη ζάμπλουτη κυρία Teasdale, ανοίγοντας ταυτόχρονα πόλεμο με τη γειτονική και εχθρική Sylvania. Σκληρή πολιτική σάτιρα με το αναρχικό χιούμορ των αδελφών Marx, απογοήτευσε κοινό και κριτικούς στην εποχή της, λήγοντας έτσι άδοξα το συμβόλαιο της ομάδας με την Paramount. Δίκαια θεωρείται το αριστούργημα των Marx, με τα πιο φρενήρη σκετσάκια της καριέρας τους (αμίμητου κωμικού timing η σεκάνς του σπασμένου καθρέφτη). Ο Benito Mussolini απαγόρευσε την προβολή του φιλμ στην Ιταλία, πιστεύοντας ότι τον κοροϊδεύει προσωπικά!

Η επιμέλεια προβολών και τα  Κείμενα είναι του Ηλία Φραγκούλη

H συμμετοχή στην προβολή γίνεται με δελτίο προτεραιότητας, το οποίο θα διανέμεται αυθημερόν στο Κέντρο Επισκεπτών, 30’ πριν την έναρξη της εκδήλωσης. Το δελτίο προτεραιότητας αφορά σε μεμονωμένη προβολή, και όχι σε ολόκληρο τoν κύκλο.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Για τη διευκόλυνση της πρόσβασης προς και από το Κέντρο Επισκεπτών κατά τις ημέρες των προγραμματισμένων εκδηλώσεων, προσφέρεται δωρεάν μεταφορά του κοινού με τη χρήση μικρού ιδιωτικού λεωφορείου (shuttle bus). Το λεωφορείο, το οποίο φέρει το λογότυπο του ΚΠΙΣΝ, ξεκινά από το σταθμό Συγγρού – Φιξ επί της οδού Καλλιρρόης και καταλήγει στην οδό Ευριπίδου (αρχή Εσπλανάδας), και αντίστροφα.

Τα δρομολόγιά του πραγματοποιούνται 30 λεπτά πριν την έναρξη και 30 λεπτά μετά τη λήξη κάθε εκδήλωσης.

 

Το Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ

Το Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ προσφέρει την ευκαιρία στο κοινό να δει το εργοτάξιο και να ενημερωθεί για τις τεχνικές λεπτομέρειες της κατασκευής και του έργου, καθώς και για την αποστολή του ΚΠΙΣΝ. Παράλληλα μέσα από εκθέσεις και δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους το Κέντρο Επισκεπτών προσφέρει μια «πρώτη γεύση» της λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ.

Το Κέντρο Επισκεπτών φιλοξενεί μια μόνιμη έκθεση για τους τρεις πυλώνες του ΚΠΙΣΝ: την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, την Εθνική Λυρική Σκηνή και το έκτασης 210.000 m2 Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Στο Κέντρο Επισκεπτών πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στη μακέτα που βρίσκεται στο χώρο, παρέχοντας πληροφορίες στους επισκέπτες αναφορικά με την πρόοδο της κατασκευής του έργου, του οποίου η κλίμακα, πολυπλοκότητα και ποιότητα είναι μοναδικά στην Ελλάδα.

Το αρχικό Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ, πάνω στην Εσπλανάδα, ήταν σχεδιασμένο από τους φοιτητές αρχιτεκτονικής, Σπύρο Γιωτάκη και Άγι-Παναγιώτη Μουρελάτο, οι οποίοι επιλέχθηκαν από τον Renzo Piano, αρχιτέκτονα του ΚΠΙΣΝ, μέσα από πανελλήνιο σπουδαστικό διαγωνισμό. Την εκθεσιακή διαμόρφωση είχε αναλάβει η μουσειολογική ομάδα της Ερατώς Κουτσουδάκη με τους συνεργάτες της, Ανδρομάχη Γκαζή, Χριστόφορο Μπρέλλη και Καλλιόπη Κουτρουμπή. Από τον Οκτώβριο του 2013 έως τον Ιανουάριο του 2016 το προσωρινό Κέντρο Επισκεπτών φιλοξένησε περισσότερες από 300 εκδηλώσεις και πάνω από 58.000 επισκέπτες -μεταξύ αυτών, 9.000 μαθητές- ενημερώνοντάς τους για την πορεία του έργου και προσφέροντας μια ευρεία ποικιλία πολιτιστικών και επιμορφωτικών δράσεων.

Από τις 5 Φεβρουαρίου, 2016, το Κέντρο Επισκεπτών (KE) έχει μεταφέρει τις δραστηριότητές του από το κτίριο της Εσπλανάδας, στο κτίριο που θα στεγάσει μόνιμα το κέντρο ενημέρωσης των επισκεπτών, στο βορειοανατολικό τμήμα του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος.

Σχεδιασμένο από τον Renzo Piano, όπως και το σύνολο του ΚΠΙΣΝ, το νέο Κέντρο Επισκεπτών προσφέρει την ευκαιρία στο κοινό να δει το εργοτάξιο – για όσο ακόμη το έργο είναι υπό κατασκευή – από μία νέα, συναρπαστική οπτική γωνία, καθώς σε λίγα μόνο μέτρα αναπτύσσονται ορισμένα από τα πιο ξεχωριστά χαρακτηριστικά του ΚΠΙΣΝ, όπως το Πάρκο, το υδάτινο κανάλι, το πράσινο δώμα της Βιβλιοθήκης και το ενεργειακό στέγαστρο.

Το νέο Κέντρο Επισκεπτών συνεχίζει να προσφέρει τη δυνατότητα στο κοινό να ενημερωθεί για τις τεχνικές λεπτομέρειες της κατασκευής, καθώς και για την αποστολή και το όραμα του ΚΠΙΣΝ. Εξακολουθεί, επίσης, να φιλοξενεί ποικίλες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, προσφέροντας μια πρώτη γεύση της μελλοντικής λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ, μέχρι αυτό να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί ως δώρο στην Ελληνική Πολιτεία. Περιμένουμε να σας υποδεχθούμε!