Με … κουτσό από το ΑΠΘ στο Βουκουρέστι και στο βιβλίο Γκίνες

Ã≈ ¡√…¡”Ãœ Œ≈ …Õ«”≈ ”«Ã≈—¡ ”≈ œÀ¡‘¡ ”◊œÀ≈…¡ ‘«” ◊Ÿ—¡” « Õ≈¡ ”◊œÀ… « ◊—œÕ…¡.”‘…√Ã…œ‘’–œ ¡–œ ‘œ 13Ô ƒ«Ãœ‘… œ ”◊œÀ≈…œ ”‘œ –¡√ —¡‘… (EUROKINISSI/ ‘¡‘…¡Õ¡ ÖœÀ¡—«)

Το μεγαλύτερο … κουτσό στον κόσμο, με 100 παιχνίδια και με στόχο τη συμμετοχή 7.000 παιδιών συνδιοργανώνει το ΑΠΘ με τους εταίρους του προγράμματος «Junior Hop» σε εκδήλωση που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού (European Week of Sport), το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, στο πάρκο Cismigiu στο Βουκουρέστι.

Η εκδήλωση αναμένεται να σπάσει το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ συμμετοχής παιδιών σε παιχνίδια κουτσό και να καταχωρηθεί στο βιβλίο καταγραφής παγκόσμιων ρεκόρ “Γκίνες”(Guinness World Records).

Με κεντρικό σύνθημα «Παίζω κουτσό και διασκεδάζω», 100 παιδιά ηλικίας 7-12 ετών, συμμετείχαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου του ΑΠΘ η Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο του ΑΠΘ, με στόχο τη γνωριμία των παιδιών με το κουτσό.

Το κουτσό, ένα παραδοσιακό παιχνίδι, επιλέχθηκε ως βασική αθλητική δραστηριότητα του προγράμματος «Junior Hop» που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Erasmus+ Sport) και έχει στόχο την προώθηση της συμμετοχής στον αθλητισμό και τη συνειδητοποίηση της σημασίας της υγείας.

«Πρόκειται για ένα παιχνίδι που μπορούν να το παίξουν παιδιά όλων των ηλικιών και ικανοτήτων και δεν απαιτεί ιδιαίτερη υλικοτεχνική υποδομή. Το κουτσό μαζί με άλλα παραδοσιακά παιχνίδια μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική εναλλακτική πρόταση για την άσκηση των παιδιών και την προώθηση της φυσικής δραστηριότητας κατά την παιδική ηλικία» αναφέρει ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος, Επίκουρος Καθηγητής της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ, Βασίλης Μπαρκούκης.

Συντονιστής του προγράμματος είναι η «Junior Hop Association» από τη Ρουμανία και στο πρόγραμμα συμμετέχουν φορείς, από την Ελλάδα (Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ), τη Βουλγαρία (Association for the Development of Sport & Culture Footura), την Τουρκία (Sitka Kocman Muğla University) και τη Δημοκρατία της Τσεχίας (Association Hodina H), που έχουν σχηματίσει ένα δίκτυο οργανισμών, με σκοπό να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των παιδιών στον αθλητισμό.