Νανοσωματίδια για την καρδιά;

18/5/205

Τα νανοσωματίδια αντιμετωπίζουν μ επιτυχία όπως δείχνουν τα πειράματα, τις φλεγμονές του εντέρου. Όπως εξηγεί η ερευνήτρια και υπέύθυνη του προγράμματος Nanocardio Βαρβάρα Καραγκιοζάκη, “η τοποθέτηση νανοσωματιδίων στις περιοχές του εντέρου που έχουν φλεγμονή γίνεται ενδοφλέβια και τα μέχρι τώρα πειράματα που έχουν γίνει σε κυτταρικές σειρές έχουν δείξει ότι τα νανοσωματίδια προσλαμάνονται από τα κύταρα του εντέρου και μένουν στη φλεγμονή”.

NANOCARDIO

Αλλά μπορούμε να τα εφαρμόσουμε και στις φλεγμωνώδεις νόσους του εντέρου, δεδομένου ότι τα πειράμτα που έγιναν σε κυτταρικές σειρές έχουν δείξει ότι προσλαμβάνονται από τα κύτταρα του εντέρου και μένουν στη φλεγμονή.

Η τοποθέτηση των νανοσωματιδίων γίνεται ενδοφλέβια. Το NANOCARDIO που ολοκληρώνεται σε ένα χρόνο και αφορά σε πρόγραμμα της ΓΓΕΤ που δόθηκε σε μεταδιδάκτορα ερευνητή την κ Β Καραγκιοζάκη.

NANOCARDIO ευρωπαϊκό πρόγραμμα με συντονίστρια την Ελλάδα

Στο δεύτερό του χρόνο έχει μπει το πρόγραμμα NANOCARDIO , που αφορά στη σύνθεση νανοσωματιδίων τα οποία διασπώντα πλήρως στον οργανισμό και μεταφέρουν φάρμακα αντιφλεγμωνώδη και αντιοξειδωτικά . Τα πειράματα δείχνουν ότι με την μορφή νανοφορέων βελτιώνουν την απόδοση του φαρμάκου και αυξάνουν την αντιφλεγμωνώδη δράση. Τα νανοσωματίδια αυτά μπορούμε να τα τοποθετήσουμε πάνω στο stenth και να βελτιώσουμε τη φλεγμονή στην αθηρωματική πλάκα.

“Στο πλαίσιο του προγράμματος που ολοκληρώνεται σε ένα χρόνο δηιουργούμε βιοαποικοδομήσιμα πολυμερικά υλικά τα οποία έχουν μέγεθος γύρω στα 100 νανόμετρα και στοχεύουν την αθηρωματική πλάκα, απελευθερώνοντας ταυτόχρονα φαρμακευτικές ουσίες ώστε να μειώσουν το μέγεθός της.Πέρα από την απευθείας χορήγηση, την ενδοφλέβια δηλαδή χορήγηση των νανοσωματιδίων, μπορούν να τοποθετηθούν και πάνω στα stenths, τα οποία τα εφαρμόζουμε στην κλινική πράξη, ώστε να έχουμε ελεγχόμενη απελευθέρωση φαρμάκου, στην περιοχή της βλάβης. Αυτό το πρόγραμμα αποτελεί λαμπρό παράδειγμα για το πώς η Νανοϊατρική μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της Αθηρωμάτωσης’, εξηγεί η συντονίστρια του NANOCARDIO, Δρ Βαρβάρα Καραγκιοζάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το NANOCARDIO   είναι το μοναδικό αυτού του είδους πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο απώτερος -αν και θεωρητικός προς το παρόν στόχος- είναι να καταργηθεί η επεμβατική μέθοδος των stenths.

Το NANOCARDIO είναι πρόργαμμα της ΓΓΕΤ που αφορά σε υποτροφία μεταδιδάκτορα ερευνητή , η οποία δόθηκε στην καρδιολόγο ερευνήτρια Δρ Βαρβάρα Καραγκιοζάκη. Στο πρόγραμμα συνεργάζεται και το Ερευνητικό Κέντρο Μιλάνου IFOM.

Οι παραπάνω εξελίξεις παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Διεθνούς Επιστημονικού Πολυγεγονότος NANOTEXNOLOGY 2014 που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τις 5 έως και τις 12 Ιουλίου.