Στόχος της Ελλάδας είναι να αποτελέσει κόμβο διαμετακόμισης ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την ομιλία του στην ημερίδα «Ασφάλεια και προοπτικές για τους νέους ενεργειακούς δρόμου στη Ανατολική Μεσόγειο», που διοργάνωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ στο υπουργείο Εξωτερικών.
Στην ομιλία του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τόνισε ότι είναι η Ελλάδα είναι έτοιμη για μία έντιμη συνεννόηση, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα και στο Αιγαίο και στην Ανατολική μεσόγειο.
Για το θέμα του αγωγού EastMed υπογράμμισε ότι η συνεννόηση των χωρών που συμμετέχουν δε στρέφεται εναντίον κανενός και είναι ανοιχτή σε νέες συμμετοχές.
“Η Ελλάδα είναι διαχρονικά και πάντοτε έτοιμη για μια έντιμη συνεννόηση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, είναι όμως επίσης διαχρονικά και πάντοτε ανέτοιμη για ένα ανατολίτικο παζάρι και έναν ανέντιμο και καταχρηστικό συμβιβασμό”, τόνισε ο κ. Δένδιας.
“Είμαστε ένα κράτος που έχει μια πολυμερή εξωτερική πολιτική, που πάντοτε όμως υπηρετεί το διεθνές δίκαιο, την ασφάλεια και τη σταθερότητα” υπογράμμισε, ο κ. Δένδιας ενώ διατύπωσε την ελπίδα “ότι όλοι οι ηγέτες της περιοχής θα δουν καθαρά πέρα από την ομίχλη των συγκρούσεων, πέρα από την ομίχλη των επεμβάσεων, των διακηρύξεων ισχύος και της πολιτικής των κανονιοφόρων ότι ο 21ος αιώνας είναι αιώνας που επιβάλλει την εξασφάλιση της ευημερίας των λαών μέσα από την υλοποίηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και της εγκάρδιας συνεννόησης μεταξύ των λαών”.
Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει τη διαμόρφωση συνεννοήσεων δικαίου και λογικής στην περιοχή και επιδιώκει την ενδυνάμωση των σχέσεών της με τους παραδοσιακούς και ιστορικούς της συμμάχους, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τις αραβικές χώρες, το Ισραήλ. Ιδιαίτερα αναφορά έκανε στο East Mediterranean gas forum, στον αγωγό EastMed, καθώς στην υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, η οποία, όπως τόνισε, είναι προς όφελος όχι μόνο των δύο χωρών, αλλά και της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή.
“Σταθερός μας στόχος η Ελλάδα να αποτελέσει είσοδο και κόμβο για διαμετακόμιση ενέργειας”, επεσήμανε ο κ. Δένδιας. “Κάτι τέτοιο θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή”.
“Η πολιτική μας είναι ευρέων οριζόντων”, επεσήμανε ο κ. Δένδιας. “Κοιτάμε προς το Νότο, τη Μεσόγειο, κοιτάμε προς το Βορρά, τα Βαλκάνια, τη γειτονιά μας και τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κοιτάμε προς τον μεγάλο -πέραν του Ατλαντικού- σύμμαχό μας, τις ΗΠΑ. Ενισχύουμε τις διμερείς σχέσεις μας με τα κράτη μέλη της ΕΕ, πέραν των στενότατων σχέσεων μας μέσα στο ίδιο το πλαίσιο της ένωσης και επίσης ενισχύουμε τις εμπορικές μας σχέσεις με την Κίνα και τις σχέσεις μας με τη Ρωσία”.
Ο κ. Δένδιας σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα συζητά με όλες τις όμορες χώρες τα θέματα που αφορούν την ΑΟΖ, ενώ όσον αφορά τη Λιβύη, τόνισε ότι επιδιώκεται η επικράτηση μιας κατάστασης που να επαναφέρει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης επεσήμανε ότι η συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος είναι η μόνη οδός για την Ελλάδα και την Κύπρο, ευθυγραμμίζοντας τα συμφέροντα των δύο χωρών, τόσο σε ενεργειακές πηγές όσο και στις ενεργειακές διαδρομές.
Ο κ. Λακκοτρύπης επισήμανε ότι στόχος της Τουρκίας είναι να ωθήσει την Κύπρο σε λάθη τα οποία θα την κάνουν συμμέτοχο, και έτσι να νομιμοποιηθούν οι απαιτήσεις της.
Στην ημερίδα παραβρέθηκε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης, ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής κ. Κ. Γκιουλέκας.