Οι “Ορθόδοξοι Ναοί της Ελλάδας” στη Μόσχα

Ορθόδοξοι Ναοί της Ελλάδας» η έκθεση ζωγραφικής των καλλιτεχνών Καρολίνας Χατκέβιτς και Αλεξάνδρας Μπαρίχινα

«Ορθόδοξοι Ναοί της Ελλάδας» η έκθεση ζωγραφικής των καλλιτεχνών Καρολίνας Χατκέβιτς και Αλεξάνδρας Μπαρίχινα εγκαινιάσθηκε το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016 στο Μουσείο Ρωσικού Ιμπρεσσιονισμού  στη Μόσχα.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ευρύτερης εκδήλωσης του Μουσείου «Βραδυά Τεχνών», του Αφιερωματικού Έτους 2016, καθώς και της 1000ετούς παρουσίας του ρωσικού μοναχισμού στο Άγιο Όρος.

Η έκθεση, με την οποία ολοκληρώθηκε το Αφιερωματικό 2016 Έτος Ελλάδας στη Ρωσία και Ρωσίας στην Ελλάδα, έχει παρουσιασθεί στο Λουξεμβρούργο, τις Βρυξέλλες, τη Ζυρίχη και τη Θεσσαλονίκη και τώρα στη Μόσχα.

Εγκαινιάζοντας την εκδήλωση η διευθύντρια του Μουσείου Ρωσικού Ιμπρεσσιονισμού Γιούλια Πετρόβα εξέφρασε την ικανοποίηση και χαρά της που στις εγκαταστάσεις ενός τόσο νεαρού Μουσείου, που λειτούργησε μόλις το Μάιο του τρέχοντος έτους, πραγματοποιείται εκθεσιακό γεγονός, με το οποίο ολοκληρώνεται τπο Αφιερωματικό Έτος 2016 ελληνο-ρωσικής φιλίας.

Ορθόδοξοι Ναοί της Ελλάδας» η έκθεση ζωγραφικής των καλλιτεχνών Καρολίνας Χατκέβιτς και Αλεξάνδρας Μπαρίχινα Η διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. Δώρα Γιαννίτση εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την ευγενική φιλοξενία της έκθεσης «Ορθόδοξοι Ναοί της Ελλάδας», έκθεσης που αναδεικνύει την πνευματική εγγύτητα και συγγένεια των δύο κόσμων μας, των δύο λαών μας, στους χώρους του Μουσείου Ιμπρεσσιονισμού, το οποίο κοσμούν έργα ιερών τρεράτων της εικαστικής τέχνης, όπως Κουστοντίγιεβ, Κοντσαλόβσκι Γκεράσιμοβ, Γκραμπάρ. Επεσήμανε επίσης, ότι “κατά τη διάρκεια του Αφιερωματικού Έτους, σε διάφορες εκδηλώσεις και γεγονότα, τονίσαμε το γεγονός ότι οι δύο λαοί είμαστε κοντά ο έναες στον άλλο, είμαστε μαζί σε πορεία εκατενταετιών και χιλιετιών σε όλες τις εκφάσνεις του ανθρώπινου βίου και ανθιρώπινης δράσης. Είμαστε μαζί σε επίπεδο εμπορικών επαφών, από την εποχή των εμπορικών δρόμων από τους Βαράγγους στους Έλληνες, επαφές που οδήγησαν και στον ασπασμό του Χριστιανισμού από τους Ρως, είμαστε μαζί στρατιωτικά – από το θρυλικό Λάμπρο Κατσώνη και όλους εκίνους τους Έλληνες, που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους, συμμετέχουν στους ρωσοτουρκικούς πολέμους του 18ου αι. και στη συνέχεια εγκαθίστανται στη Ρωσική Αυτοκρατορία, είμαστε μαζί πολιτικά – από την εποχή της Φιλικής Εταιρείας, του Καποδιστρια, των έντονων διπλωματικών διεργασιών, ιδίως εκ μέρους της Ρωσίας, για τη διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος [Ρώσο-τουρκικός πόλεμος 1828-1829, Συνθήκη της Ανδριανούπολης 1829,η Ρωσία επιβάλλει στην Πόρτα της αυτονομία της Ελλάδας και σε λίγους μήνες , τον Ιανουάριο του 1830   υπογράφεται στο Λονδίνο η Ίδρυση του Ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, το Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας)].

unnamed-4-jpg-%ce%bc%ce%bf%cf%83%cf%87%ce%b1-%ce%ba%ce%b5%cf%80-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%bd%ce%af%cf%84%cf%83%ce%b7-%ce%b5%ce%ba%ce%b8%ce%b5%cf%83%ce%b7-2
Μα πάνω απ΄ όλα, πέρα από τις διμερείς, διακρατικές, επίσημες σχέσεις, είμαστε κοντά σε επίπεδο διαπροσωπικών σχέσεων, σχέσεων απλών ανθρώπων, τούτο διότι είμαστε κοντά ψυχικά και πνευματικά, συνδεόμαστε με μακραίωνους δεσμούς ιστορικής, πολιτισμικής, πνευματικής εγγύτητας που παραπέμπουν στις ιδέες της Ορθόδοξης Ανατολής, με κοινή νοοτροπία, κοσμοθεωρία, αντίληψη για τον άνθρωπο και τον κόσμο, που βασίζονται στις πανανθρώπινες, διαχρονικές και καθολικές αξίες και ιδανικά της συνέπειας, της πίστης στο χρέος, της αγάπης, της πραγματικής αρετής.

Υπό αυτό το πρίσμα, τα έργα των νεαρών ζωγράφων Καρολίνας Χατκέβιτς και Αλεξάνδρας Μπαρίχινα, από τα οποία διάχυτα αναδύεται η ειλικρινής αγάπη τους για τον ελληνικό κόσμο, ανάγλυφα αντικατοπτρίζουν αυτή την πνευματική εγγύτητα και ταύτιση των δύο κόσμων μας”.

unnamed-4-jpg-%ce%bc%ce%bf%cf%83%cf%87%ce%b1-%ce%ba%ce%b5%cf%80Κατά την διάρκεια των εγκαινίων παρουσιασθηκε με καλλιτεχνικό πορόγραμμα από τη Χορωδία του Κ.Ε.Π. με εκτέλεση έργων των Ελλήνων κλασσικών του 20ου αιώνα Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Χατζιδάκη , με ανάγνωση ελληνικής και ρωσικής ποίησης, προβολή ντοκιμαντέρ για την Αθωνική Πολιτεια και για τις προηγούμενες εκθέσεις των καλλιτεχνών στις άλλες πόλεις του εξωτερικού.

Η καλλιτεχνική βραδυά ολοκληρώθηκε με γευσιγνωσία ελληνικής κουζίνας.