Το ιστορικό μυθιστόρημα του ομογενούς ιστορικού-ερευνητή Σεργκέι Πιντσούκ-Γαλάνη “Ο Καπετάνιος Χρυσοβέρης”, θα παρουσιασθεί την Τρίτη 2 Ιουνίου 2015, ώρα 18.30, στις εγκαταστάσεις του Οίκου Εθνοτήτων στη Μόσχα στα πλαίσια του Έτους Λογοτεχνίαςστη Ρωσία
Ο Κριμαϊκός Πόλεμος (1853-1856) αποτελεί ένα σύνθετο ιστορικό γεγονός, που το διαπερνούν λεπτές ισορροπίες συμφερόντων, προθέσεων, φιλοδοξιών των Δυνάμεων της εποχής στη συγκεκριμένη γεωγραφική ακτίνα. Κρύβει και πολλά μυστικά, ένα εκ των οποίων είναι η ιστορία του Θρακιώτη Αριστείδη Χρυσοβερή, ένθερμου φιλορώσου, το τάγμα του οποίου υπερασπίστηκε τη Σεβαστούπολη το 1855 έναντι των Γάλλων και των Άγγλων. Από αυτό το νήμα πιάνεται ο τρισέγγονος του Καπετάνιου Χρυσοβερή, ιστορικός, διπλωμάτης, ερευνητής Σεργκέι Γαλάνης και μας ταξιδεύει στα οχυρά της Μαύρης Θάλασσας.
Το περί ου ο λόγος ιστορικό μυθιστόρημα πρωτοκυκοφόρησε το 2013 στο Κίεβο και εξαντλήθηκε αμέσως. Ήδη παρουσιάστηκε σε διάφορες πόλεις, όπως Κίεβο, Μαριούπολη, Αλούστα, Σεβαστούπολη.
Το μυθιστόρημα βασίζεται στα απομνημονεύματα του Αριστείδη Χρυσοβερή (1805-1889), ποιητή, αγωνιστή του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα, ο οποίος, μετέπειτα, υπηρέτησε στο ρωσικό στρατό, καθώς και σε αρχειακές πηγές από τη Ρωσία, Ουκρανία και Ελλάδα. Ο Αριστείδης Χρυσοβέρης διακρίθηκε στον Κριμαϊκό Πόλεμο και δη στη μάχη της Σεβαστούπολης. Μέσα από την προσωπικότητα του Καπετάνιου Χρυσοβερή αντλούμε πολύτιμα στοιχεία για τη δράση Ελλήνων εθελοντών στο πλευρό της Ρωσίας κατά την περίοδο 1853-1856.
Το 1855 η Ρωσία υπερασπίζονταν ηρωικά το βασικότερο οχυρό της στη Μαύρη Θάλασσα, τη Σεβαστούπολη. Η ανυπότακτη πόλη συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο, ακόμα και τον εχθρό της. “Οι Ρώσοι αμάχονταν σα λιοντάρια, – έγραφε χαρακτηριστικά ένας Γάλλος αξιωματικός. Αν και έχασαν τη μάχη, έχουν κάθε δικαίωμα να ισχυρίζονται ότι δεν απώλεσαν δε σημαίνει ότι απώλεσαν την τιμή τους, την αξιοπρέπειά τους”. Ο Λέων Τολστόι σύγκρινε το θάρρος των υπερασπιστών της πόλης, με επικεφαλής το ναύαρχο Κορνίλοφ, “με ήρωες, αντάξιους της αρχαίας Ελλάδας”. Πράγματι, στις επάλξεις της Σεβαστούπολης, με τους Ρώσους αδελφούς τους μάχονταν και οι απόγονοι των αρχαίων Σπαρτιατών , οι εθελοντές της Ελληνικής Λεγεώνας που έφεραν το όνομα του Αυτοκράτορα Νικολάου Α΄.
Ο συγγραφέας μελέτησε μεγάλο αριθμό αρχειακών πηγών, μεταξύ άλλων και χειρογράφων, σε ρωσική, γαλλική, αγγλική και ελληνική. «Μελετώντας αυτά τα κείμενα, μυήθηκα στην εποχή, βίωσα με του ήρωες ό,τι τους συνέβη ακριβώς πριν από 160 χρόνια. Σκεφτόμουν ελληνικά, όπως οι πρόγονοί μου, αλλά έγραψα το έργο στη μητρική μου γλώσσα, τη ρωσική”, εκφράζεται, χαρακτηριστικά, ο ίδιος ο συγγραφέας.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:
-παρουσίαση του βιβλίου από τον ίδιο το συγγραφέα Σεργκέι Πιντσούκ-Γαλάνη
-καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το Χορευτικό Συγκρότημα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.).
Σεργκέι Πιντσούκ-Γαλάνης
Ιστορικός και πολιτολόγος, που επιχειρεί να καταπιαστεί με τη λογοτεχνία.
Γεννήθηκε το 1968 στο Καλίνινγκραντ. Απόγονος αωνιστή του Κριμαϊκού Πολέμου, που τιμήθηκε με το μετάλλιο για την άμυνα της Σεβαστούπολης.
Υπηρέτησε σε παραμεθόριες μονάδες. Το 1993 αποφοίτησε από το Τμήμα Λογοτεχνίας και Δημοσιογραφίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Βαλτικής «Καντ» (Ρίγα). Υπηρέτησε ως διπλωμάτης στην Πρεσβεία της Ρωσίας στο Κίεβο.
Τα επιστημονικά του συμφέροντα εστιάζονται στην πολιτισκή και στρατιωτική ιστορία, στη γεωπολιτική και την εθνογραφία.
Δημοσιεύσεις του έχουν εκδοθεί σε Ρωσία και εξωτερικό (ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Ελλάδα, Ουκρανία).
Έχει συγγράψει επιστημονικά άρθρα για την πολεμική ιστορία, τον Κριμαϊκό Πόλεμο, τις ελληνορωσικές σχέσεις και τις διεθνείς σχέσεις στα βαλκάνια την περίοδο XVIII–XIX αι. Είναι μέλος του Κέντρου Ελληνο-Ρωσικών Ιστορικών Ερευνών (Κ.Ε.Ρ.Ι.Ε.), μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλίας Ρωσίας-Ελλάδας-Κύπρου «Φιλία».