Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στον ελληνισμό της Νότιας Αφρικής

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στον ελληνισμό της Νότιας Αφρικής

Κοντά στον ελληνισμό της Νότιας Αφρικής βρέθηκε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄, ο οποίος μετέβη στο Γιοχάνεσμπουργκ, προερχόμενος απο την επίσημη επίσκεψή Του στο Κέηπ Τάουν και τη Ναμίμπια.

Στο Ιερό Παρεκκλήσιο Αγίας Τριάδος και Ευαγγελιστού Μάρκου, στους χώρους της Ιεράς Μητροπόλεως, πραγματοποιήθηκε, στις 26 Ιανουαρίου, υποδοχή στον Μακαριώτατο Πατριάρχη, από τον Ιερό Κλήρο της Μητροπόλεως και εν συνεχεία Γενική Ιερατική Σύναξη.

Ο ποιμενάρχης, Σεβασμ. Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ.Δαμασκηνός, εκ μέρους όλων των Κληρικών, καλωσόρισε τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, εκφράζοντας τη χαρά όλων,

Αμέσως μετά, μετέβη στο Γενικό Προξενείο της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Γιοχάννεσμπουργκ, όπου τον υπεδέχθησαν ο Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος Ελευθέριος Κουβαριτάκης, ο Εντιμ. Γενικός Πρόξενος κ.Ιωάννης Χατζηαντωνάκης και όλο το προσωπικό του Προξενείου.

Εκεί, τέλεσε τον Αγιασμό για την νέα χρονιά και έκοψε την καθιερωμένη βασιλόπιτα.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στον ελληνισμό της Νότιας Αφρικής

Την 27 η Ιανουαρίου, ο Μακαριώτατος μετέβη στους χώρους του Κάντρυ Κλάμπ Γιοχάννεσμπουργκ, για την εκδήλωση της κοπής της βασιλόπιτας του Λυκείου Ελληνίδων Νοτίου Αφρικής.

Τον υπεδέχθησαν η Εριτ. Πρόεδρος κ.Νίκη Σουρή και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο.

Στη συνέχεια, ανεχώρησε για την γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου, όπου τον υπεδέχθησαν η Καθηγουμένη γερόντισσα Ορθοδοξία, με ολόκληρη την μοναστική Αδελφότητα, υπό τον Γέροντά τους π.Απόστολο Αποστολάκη.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στον ελληνισμό της Νότιας Αφρικής

Εκεί, είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τις Αδελφές της Ιεράς Μονής, να συζητήσει μαζί τους και να τις νουθετήσει πνευματικά. Κατόπιν, μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, χοροστάτησε στον Εσπερινό της ενάρξεως του Τριωδίου, ευχόμενος προς όλους Καλό Τριώδιο.

Την Κυριακή 28 η Ιανουαρίου, μετέβη στην Ελληνική Κοινότητα Σπρίνγκς, όπου χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και ετέλεσε Πανηγυρική Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στον ελληνισμό της Νότιας Αφρικής

Τόσο κατά την Θεία Λειτουργία, όσο και κατά την εκδήλωση της Κοινότητος, συμμετείχαν ο Πρέσβυς της Ελλάδος, ο Πρέσβυς της Σερβίας, οι Πρόξενοι της Ελλάδος και της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Σωματείων Νοτίου Αφρικής κ.Γιάννης Φιλίππου, Πρόεδροι Ελληνικών Κοινοτήτων και Σωματείων, ο Άρχοντας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Αλέκος Μπαλαδάκης και πλήθος πιστών .

Το βράδυ της Κυριακής ο Μακαριώτατος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Φιλίππου και τα Μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Σωματείων Νοτίου Αφρικής, με τους οποίους συζήτησε θέματα που αφορούν την παρουσία του Ελληνισμού στην Νότια Αφρική.