Σε πολεμιστή, ηλικίας 30 με 35 ετών, ανήκει ο ο ασύλητος τάφος στον Ανω Εγκλιανό της Πύλου που ανακαλύφθηκε κοντά στο ανακτορο του Νέστορος από τους αμερικανούς αρχαιολόγους Jack L. Davis και Sharon R. Stocker του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι.
Ο τάφος που χρονολογείται στο 1500π.χ. εκτιμάται ότι ανήκει σε σπουδαίο πρόσωπο καθώς τα μοναδικής αξίας κτερίσματα η απουσία άλλων τάφων στην περιοχή και η ύπαρξη οστράκων κάτω από τον σκελετό .
Κατά την διάρκεια παρουσίασης των ευρήματων στο υπουργείο Πολιτισμούο κ. Ντέιβις ανέφερε ότι πρόκειται για τάφο άνδρα πολεμιστή, μεταξύ 30 με 35 ετών, για τον οποίο δεν έχουμε άλλες πληροφορίες, π.χ. τα αίτια θανάτου του, καθώς χρειάζεται να μελετηθεί πρώτα το σκελετικό υλικό. «Πρέπει να ήταν πολεμιστής, μπορεί να ήταν ιερέας. Στην αρχαιότητα, ο ίδιος άνθρωπος μπορούσε να γίνει πολεμιστής, να είναι βασιλέας ή ιερέας, εξαρτάται από την εποχή και από τον ρόλο που είχε, μήνα με μήνα. Δεν μπορούμε να δώσουμε ένα μοναδικό ρόλο στον άνδρα του τάφου», επισήμανε. «Γίνεται σύγκριση με παλαιότερα ευρήματα που θα βοηθήσουν στην αποσαφήνιση αποριών του παρελθόντος. Είναι ένας πολύ πλούσιος αδιατάρακτος τάφος, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί συνήθως οι τάφοι που βρίσκονται είναι συλημένοι. Δεν υπάρχει ανακομιδή κι αυτό είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ερευνηθούν τα ευρήματα επί τόπου», τόνισαν οι ανασκαφείς.
Ο τάφος της Πύλου, αποτελεί την πιο εντυπωσιακή περίπτωση επίδειξης προϊστορικού πλούτου σε ταφικά μνημεία της ηπειρωτικής Ελλάδας που έχει έρθει στο φως τα τελευταία 65 χρόνια, Τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά και κάποια από αυτά είναι αντίστοιχα με εκείνα που βρέθηκαν στο Βαφειό Λακωνίας και στις Μυκήνες .
Μεταξύ των ευρημάτων υπάρχουν τέσσερα χρυσά σφραγιστικά δαχτυλίδια, αλυσίδα μήκους 0,76 μ., τα άκρα της οποίας καταλήγουν σε φύλλα κισσού, χάλικινο ξίφος με ελεφαντοστέινη λαβή, επικαλυμμένη με χρυσό , σπάνια τεχνική που μιμείται την κεντητική-, σφραγιδόλιθοι , με τα περίτεχνα εγχάρακτα σχέδια μινωικής τεχνοτροπίας, πολύτιμοι λίθοι, και 1.000 ψήφοι.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε , στο Αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ, του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά με τους αρχαιολόγους Jack L. Davis και Sharon R. Stocker, που έφεραν στο φως τα σπουδαία ευρήματα της Πύλου, παρουσία της Γενικής Γραμματέα του ΥΠΠΟΑ κ. Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και της Εφόρου Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας κ. Ευαγγελίας Μηλίτση.
Ο Υπουργός συνεχάρη τους δύο αρχαιολόγους για τα ευρήματά τους. Συγκεκριμένα, παρατήρησε ότι «η αρχαιολογία είναι μια αθόρυβη εργασία και πρέπει να επιτρέπουμε στους αρχαιολόγους να επιτελούν το έργο τους, χωρίς παρεμβάσεις. Εν προκειμένω, εδώ έχουμε δύο αρχαιολόγους, τον κ. Jack L. Davis και την κ. Sharon R. Stocker, οι οποίοι υπηρετούν την επιστήμη τους με απολύτως υποδειγματικό τρόπο, αναδεικνύοντας παράλληλα την ιστορία και τον πολιτισμό μας.
Ο ρόλος ο δικός μου, ως Υπουργός Πολιτισμού, είναι να προβάλλω το έργο τους, χωρίς πολιτική ή άλλου είδους εκμετάλλευση, χωρίς να παριστάνω τον γνώστη ή τον αρχαιολόγο που δεν είμαι. Η δουλειά μου είναι απλώς να το γνωστοποιώ, με τρόπο παιδαγωγικό, στον ελληνικό λαό. Και όταν επισκεφθώ τον χώρο εργασίας τους στην Πύλο, αυτό θα γίνει ανεπίσημα, ως πολίτης.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μία πολύ μεγάλη ανασκαφική εργασία, καθώς ο συγκεκριμένος τάφος έχει παραμείνει ασύλητος εδώ και 3500 χρόνια. Πραγματικά, τους αξίζουν συγχαρητήρια».
Τα ευρήματα θα εκτεθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας του Δήμου Πύλου-Νέστορος, αφού ολοκληρωθεί κτιριολογική αναβάθμιση οι μελέτες, της οποίας σύμφωνα με την κ. κ. Μηλίτση, θα ολοκληρωθούν ως το τέλος Δεκεμβρίου. Το ίδιο χρονικό διάστημα υπολογίζεται ότι θα παραδοθεί και το νέο στέγαστρο του Ανακτόρου του Νέστορος, που αναμένεται να ανοίξει αρχές Μαρτίου.