Παγκόσμιοι Πρωταθλητές στο Debate δύο Έλληνες φοιτητές του ΕΜΠ

«Η ρητορική επιστρέφει στο σπίτι της» και οι Έλληνες φοιτητές Μαρία Ρούση και Θοδωρής Ντουνιάς το απέδειξαν και με το παραπάνω καθώς ήταν οι μεγάλοι νικητές του Παγκόσμιου Πανεπιστημιακού Πρωταθλήματος Debate (World Universities Debating Championship- WUDC), που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.Είναι η  πρώτη φορά που ελληνική ομάδα κατακτά τον τίτλο της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Debate, στην κατηγορία EFL.

Οι δύο φοιτητές εκπροσωπόντας το ΕΜΠ διακρίθηκαν στην κατηγορία EFL (English as Foreign Language- αγγλικά ως ξένη γλώσσα), στον τελικό της διοργάνωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Μετά από 9 προκριματικούς γύρους, που διεξήχθησαν από τις 29 έως τις 31 Δεκεμβρίου, τα Πανεπιστήμια που προκρίθηκαν στον τελικό της κατηγορίας EFL ήταν το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο από την Ελλάδα, το FSU Jena από τη Γερμανία, το Brawijaya A από την Ινδονησία και το UKIM Skopje από την Π.Γ.Δ.Μ.

Το Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Debate, η μεγαλύτερη διοργάνωση debate σε όλο τον κόσμο, πραγματοποιήθηκε φέτος στην Ελλάδα, στην Θεσσαλονίκη, με κεντρικό σύνθημα «Η ρητορική επιστρέφει στο σπίτι της» το διάστημα από 27/12/2015 έως 04/01/2016, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας – Θράκης). Τη διοργάνωση του πρωταθλήματος έχει αναλάβει η Ρητορική Εταιρεία Ελλάδος, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2013 με στόχο την προώθηση του debate στην εκπαίδευση.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 1300 φοιτητές από περισσότερα από 350 Πανεπιστημιακά ιδρύματα από 70 χώρες, με στόχο την ανάδειξη του νέου Παγκόσμιου Πρωταθλητή Debate αλλά και τη διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων, μέσω της ανταλλαγής απόψεων, την περαιτέρω ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, του δομημένου λόγου και της επιχειρηματολογίας μεταξύ νέων. Παράλληλα, η εκδήλωση αποσκοπεί στη διάδοση της ρητορικής στην ελληνική κοινωνία και εκπαίδευση.

Κατά τη διάρκεια του Πρωταθλήματος πραγματοποιηθηκαν περισσότερα από 1000 debate, για σημαντικά θέματα της παγκόσμιας, αλλά και ελληνικής επικαιρότητας.Το WUDC είναι ένα από τα μεγαλύτερα μη αθλητικά γεγονότα για φοιτητές και λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο από τις 27 Δεκεμβρίου μέχρι τις 4 Ιανουαρίου φιλοξενώντας περίπου 1400 φοιτητές από όλο τον κόσμο.

Περίπου 400 ομάδες εκπροσωπώντας πανεπιστήμια από πλέον των 80 χωρών αγωνίζονται σε εννέα προκριματικά debate που λαμβάνουν χώρα από τις 29 έως τις 31 Δεκεμβρίου. Οι 48 καλύτερες ομάδες προκρίνονται στην τελική φάση που λαμβάνει χώρα 2 και 3 Ιανουαρίου, ενώ οι 16 καλύτερες ομάδες των οποίων τα μέλη έχουν τα Αγγλικά ως δεύτερη γλώσσα και 16 που έχουν τα Αγγλικά ως ξένη γλώσσα προκρίνονται σε ξεχωριστές προημιτελικές φάσεις για να ξεπεραστεί ο σκόπελος της γλωσσομάθειας και να αναγνωριστούν οι καλύτεροι ομιλητές ανεξαρτήτως προέλευσης.

Το πρώτο WUDC έλαβε χώρα το 1981. Η Ελλάδα έχει κατακτήσει τον τίτλο του καλύτερου ομιλητή στην κατηγορία των Αγγλικών ως δεύτερη γλώσσα το 2010. Επίσης, η χώρα μας φιλοξένησε το WUDC 1998 στις εγκαταστάσεις του Αμερικάνικου Κολλεγίου στην Αγία Παρασκευή Αττικής. Πέρυσι η διοργάνωση φιλοξενήθηκε στο Τσενάι της Ινδίας και φέτος θα πραγματοποιηθεί στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας.