Παγκόσμιο συνέδριο «Αριστοτέλης 2400 Χρόνια»

Παγκόσμιο συνέδριο
Παγκόσμιο συνέδριο με τον τίτλο «Αριστοτέλης 2400 Χρόνια» για τον εορτασμό της γέννησης του Σταγειρίτη φιλοσόφου θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2016 στα αρχαία Στάγειρα (Δήμος Αριστοτέλη), γενέτειρα του Αριστοτέλη, καθώς και στην αρχαία Μίεζα (Δήμος Νάουσας), τον τόπο όπου ο φιλόσοφος δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο.

Παγκόσμιο συνέδριο – Παράλληλα και ύστερα από πρόταση του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών», προς την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, υπεβλήθη υποψηφιότητα να ανακηρυχθεί το 2016 ως «Επετειακό Έτος Αριστοτέλη».

Αύριο Δευτέρα 16 και Τρίτη 17 Μαρτίου 2015 θα συνεδριάσει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο η Διεθνής Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου, η οποία αποτελείται από διεθνούς κύρους ειδικούς Αριστοτελιστές από τις εξής χώρες: Βέλγιο, Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, προκειμένου να συζητήσει επιστημονικά θέματα και να καταρτήσει το Πρόγραμμα του Συνεδρίου.

Μεταξύ των εκδηλώσεων που προγραμματίζονται για τον εορτασμό της μεγάλης επετείου, προεξάρχουσα θέση θα έχει το Παγκόσμιο Συνέδριο «Αριστοτέλης 2400 χρόνια», που θα διοργανώσει, το Μάιο του 2016, το “Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών” με την στήριξη και συνεργασία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και των Πρυτανικών Αρχών.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά μεγάλο γεγονός, το οποίο έχει ως στόχο να αναδείξει το μοναδικό σε μέγεθος και επιρροή στην ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος Αριστοτελικό έργο – γεγονός που το καθιστά αναπόσπαστο και ουσιαστικό τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς – καθώς και τον διεπιστημονικό του χαρακτήρα, όσον αφορά στο εκπληκτικό εύρος των θεμάτων του στον χώρο της φιλοσοφίας και των επιστημών, αλλά και την επικαιρότητά του, εφόσον η μελέτη του Αριστοτελικού έργου μπορεί να μας οδηγήσει σε μια βαθύτερη κατανόηση των ιδεών και των προβλημάτων της εποχής μας σε παγκόσμια κλίμακα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι «Για την ανάληψη της διοργάνωσης Παγκόσμιου Συνεδρίου, ενημέρωσαν τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, κατά την επίσκεψή τους στο Προεδρικό Μέγαρο την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015, η Πρόεδρος του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών» (ΔΙΚΑΜ) του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου και τα μέλη του Δ.Σ., Καθηγητές Ιωάννης Σειραδάκης και Σταύρος Αυγολούπης .

Φιλοδοξία των διοργανωτών είναι το Συνέδριο να αποτελέσει ένα γεγονός παγκοσμίου ενδιαφέροντος και να φέρει στο προσκήνιο, με τον πιο ουσιαστικό τρόπο, τον μεγάλο Μακεδόνα φιλόσοφο της αρχαιότητας Αριστοτέλη, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τη χώρα μας».