«Πρόμαχος» η ταινία των Coerte και John Voorhees στην Ουάσινγκτον

«Promakhos» («Πρόμαχος») η ταινία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα , των ελληνικής καταγωγής Αμερικανών Παραγωγών Coerte και John Voorhees θα προβληθεί στο Πανεπιστήμιο Georgetown στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη 28 Μαΐου 2015, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μήνα Πολιτισμού σε μια εκδήλωση που διοργανώνουν το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Τμήμα Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Georgetown και το Ίδρυμα Pillars of Greek Culture.

Η ταινία «Πρόμαχος», με αναφορά στο άγαλμα της θεάς Αθηνάς Προμάχου, είναι η ερωτική ιστορία ανάμεσα σε δύο Έλληνες δικηγόρους και η δικαστική τους διαμάχη με το Βρετανικό Μουσείο για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Ο Ανδρέας (Παντελής Κοντογιάννης), που ως παιδί είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ελλάδα, επιστρέφει στην Αθήνα του 2011 εν μέσω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, μετά από πρόσκληση του διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης (Giancarlo Giannini), προκειμένου να συγκεντρώσει στοιχεία και να αποδείξει ότι η πώληση των Μαρμάρων στο Βρετανικό Κοινοβούλιο το 1816 είχε γίνει με πλαστογραφημένα έγγραφα. Μαζί του, ως βοηθό, έχει τη συνάδελφό του Ελένη (Κασσάνδρα Βογιατζή), τη γυναίκα που θα ερωτευθεί στο δρόμο της επιστροφής για το Λονδίνο, προκειμένου να κινήσουν τις νομικές διαδικασίες. Εκεί, ενώ η μαρτυρία του εφόρου του Βρετανικού Μουσείου (Michael Byrne) δίνει το έναυσμα για σκληρότερη αντιπαράθεση, ο Γενικός Σύμβουλος του Μουσείου (Paul Freeman) τελικά εκμεταλλεύεται την υπερβολική αυτοπεποίθηση της ελληνικής νομικής ομάδας. Αποδεικτικά στοιχεία τεχνολογίας 3D για την κατάσταση του Παρθενώνα την εποχή της αρπαγής των γλυπτών παρουσιάζονται από τον επικεφαλής αρχαιολόγο της Ακρόπολης (Γιώργος Χωραφάς). Μετά από μία μακρά και δύσκολη πορεία, οι δύο δικηγόροι και εραστές προσφεύγουν τελικά στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τους πρωταγωνιστές πλαισιώνουν ακόμη ο Γιώργος Βογιατζής, ο Σπύρος Φωκάς και πολλοί άλλοι Έλληνες και διεθνείς ηθοποιοί.

Σεναριογράφοι, παραγωγοί και σκηνοθέτες της ταινίας είναι οι Coerte και John Voorhees. Είναι η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους των Αμερικανών σκηνοθετών ελληνικής καταγωγής. Η ιδέα για την «Πρόμαχο» αποτέλεσε αρχικά προϊόν έμπνευσης του Coerte, που η πτυχιακή του εργασία στο Πανεπιστήμιο Georgetown αποτέλεσε μια έρευνα για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Μαζί έγραψαν το σενάριο την εποχή που έκαναν μεταπτυχιακό: ο Coerte στη Σχολή Κινηματογραφικών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας και ο John στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Κύριο ενδιαφέρον τους υπήρξε μια βαθύτερη κατανόηση του Παρθενώνα ως μία σχεδόν κινηματογραφική αφήγηση της ιστορίας της γέννησης της θεάς Αθηνάς και του αγώνα της για την εδραίωση της δικαιοσύνης στον λαό των Αθηνών. Έχοντας ζήσει στην Αθήνα, οι Coerte και John Voorhees θέλησαν να συσχετίσουν τον αρχαίο μύθο με τη σύγχρονη πραγματικότητα και να αποκαλύψουν τη σημασία που ακόμα και σήμερα έχουν για τον ελληνικό λαό τα γλυπτά αυτά.

Η υψηλής καλλιτεχνικής και ηθικής αξίας αυτή ταινία θέλει ακόμη να φέρει στο προσκήνιο την αντιστοιχία της αγάπης που υφίσταται ανάμεσα σε έναν άνθρωπο και την πατρίδα του, και ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια γυναίκα. Η ίδια αυτή αγάπη είχε οδηγήσει τους Αθηναίους να επιλέξουν την θεά Αθηνά για προστάτιδά τους. Αυτή η αγάπη, αυτή η αφοσίωση είναι και η «καρδιά» της «Προμάχου».

Οι σκηνοθέτες της ταινίας είναι υπέρμαχοι του επαναπατρισμού των γλυπτών, που θα επιτρέψει την αποκατάσταση του Παρθενώνα ως ενιαίου μνημείου. Βασικό στοιχείο της επιχειρηματολογίας τους είναι η αποκάλυψη της πλαστογραφίας στην οποία βασίστηκε η πώληση των αρχαιοτήτων αυτών. Ελπίδα τους είναι ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι στη διεθνή κοινότητα κατανοήσουν την ιστορία των Μαρμάρων του Παρθενώνα, τόσο περισσότερο θα αφομοιώσουν οι επόμενες γενιές το ιερό τους νόημα.