Σπάνια βιβλία και εκθέματα από το Ιστορικό Αρχείο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσιάζονται μεταξύ άλλων στην έκθεση για τα 180 χρόνια του Πανεπιστημίου που εγκανίασε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης.
Την Έκθεση με τίτλο «180 χρόνια Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: ο θεσμός – οι άνθρωποι», στις 12:30, στο Περιστύλιο του κτηρίου της Βουλής διοργανώνουν το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και το Ιστορικό Αρχείο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με αφορμή τη συμπλήρωση 180 χρόνων από την ίδρυση του Πανεπιστημίου.
Στην έκθεση παρουσιάζονται σπάνια βιβλία, πρωτότυπα εκθέματα από τα πανεπιστημιακά μουσεία και το Ιστορικό Αρχείο, φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, έντυπα, χειρόγραφα, φοιτητικές ταυτότητες, έργα τέχνης και λογοτεχνικά κείμενα αναδεικνύουν την πολύπλευρη παρουσία του Πανεπιστημίου Αθηνών στην πνευματική, την κοινωνική και την πολιτική ζωή της χώρας μας.
Η έκθεση, δομημένη θεματικά, εστιάζει στην ιστορία, την ταυτότητα, την ιδεολογία, τη διεθνή θέση, τα έργα τέχνης, καθώς και τους ανθρώπους, το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό, τους φοιτητές, το φοιτητικό κίνημα, την έρευνα και την πρόνοια.
Τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται από το Ιστορικό Αρχείο του ΕΚΠΑ, τα πανεπιστημιακά μουσεία, τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, το Αρχείο της ΕΡΤ, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, τη Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής, την Τράπεζα της Ελλάδος, τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, τον Σύλλογο Φίλων Παναγιώτη Κανελλόπουλου, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, την Ακαδημία Αθηνών, την Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, το Μουσείο Μπενάκη, τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, την Πανεπιστημιακή Λέσχη και το Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα».
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιάζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πανεπιστήμιο Αθηνών: 180 χρόνια από την ίδρυσή του» με στόχο οι μαθητές που θα την επισκεφθούν να γνωρίσουν την ιστορία και τη συμβολή του ΕΚΠΑ στην πνευματική και εκπαιδευτική πορεία της νεότερης Ελλάδας.
Η έκθεση θα παραμείνει έως τις 31 Μαΐου 2018 και θα είναι επισκέψιμη τις:
Σάββατο και Κυριακή, 10:00-14:00.
Ομαδική ξενάγηση στην έκθεση: Σάββατο, 12:00.
Ομαδική ξενάγηση στο κτήριο και την έκθεση: Κυριακή, 12:00.