Στην Ελλάδα η πρώτη Παγκόσμια Τελετή Απονομής των «Γαλάζιων Σημαιών»

Στην Ελλάδα πραγματοποιείται, για πρώτη φορά, από το Διεθνές Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), η επίσημη τελετή ανακοίνωσης των παγκόσμιων αποτελεσμάτων του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» την Τετάρτη 25 Μαίου στην Χαλκιδική . Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για τη χώρα μας αφού, μέχρι το 2015, η ανακοίνωση των «Γαλάζιων Σημαιών» για τις 50 χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα γινόταν κάθε χρονιά με ανακοίνωση από την έδρα του FEE στην Δανία.

Με 395 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατείχε το 2015 την 3η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 50 χώρες. Η Διεθνής Επιτροπή FEE το 2015 βράβευσε 3.468 ακτές και 695 μαρίνες σε όλο τον κόσμο.

 

Η παγκόσμιας εμβέλειας και προβολής εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Porto Carras Grand Resort στη Χαλκιδική, την Τετάρτη 25 Μαΐου. Στην εκδήλωση, η οποία θα αποτελέσει μοναδική ευκαιρία διεθνούς προβολής του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας, έχουν προσκληθεί στελέχη της κυβέρνησης, οι πολιτικές και πολιτειακές αρχές της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης και πολλοί φορείς του τουριστικού χώρου.

 

Επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα οι βραβευμένες ακτές και μαρίνες ανακοινώνονται κάθε χρόνο από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), από το 1992 Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας, αμέσως μετά τη σχετική ανακοίνωση στην Κοπεγχάγη. Υπογραμμίζεται ότι η ΕΕΠΦ θα είναι ο διοργανωτής της εκδήλωσης για λογαριασμό του FEE.

 

«Φέτος, το FEE επιλέγει να ανακοινώσει στην Ελλάδα, σε μια δύσκολη για τη χώρα περίοδο, τις διεθνώς βραβευμένες με τη «Γαλάζια Σημαία» ακτές και μαρίνες, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνεται από την ΕΕΠΦ, εθνικό χειριστή του προγράμματος. Είναι η πρώτη φορά που τα αποτελέσματα ανακοινώνονται με αυτόν τον τρόπο από το FEE. Θέλουμε έτσι να τονίσουμε τη στήριξη μας σε ένα από τα παλαιότερα κράτη μέλη μας, με δυναμική παρουσία σε όλα τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίηση. Ιδιαίτερα δε, στο Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» αφού, επί σειρά ετών, κατέχει μια από τις πρώτες σε αριθμό βραβευμένων ακτών θέσεις, με δυνατότητα ακόμα μεγαλύτερης ανάπτυξης δεδομένου του μεγάλου μήκους ακτογραμμής που διαθέτει» δήλωσε η κα Lesley Jones, Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, FEE.

 

Ο Πρόεδρος της ΕΕΠΦ, κος Νίκος Πέτρου, σχολιάζοντας την πραγματοποίηση της εμβληματικής σημασίας τελετής του FEE στη χώρα μας ανέφερε: «Η Γαλάζια Σημαία είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού. Παράλληλα όμως είναι και ισχυρό εργαλείο για τη προστασία του περιβάλλοντος στον ευαίσθητο παράκτιο χώρο, μέσα από την υπεύθυνη αειφορική διαχείριση και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Το FEE προωθεί αυτό το όραμα, το οποίο ασπάζεται και η ΕΕΠΦ από την ίδρυσή της πριν 65 χρόνια, επεκτεινόμενο συνεχώς σε νέους τομείς, και σε νέες περιοχές του πλανήτη. Φέτος, για πρώτη φορά, Γαλάζιες Σημαίες θα κυματίσουν στην Ασία, στην Ιαπωνία, αλλά και σε Τουριστικά Σκάφη.

Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γιατί το FEE σε αυτές τις πρωτιές προσθέτει άλλη μία, μετά από πρόταση της ΕΕΠΦ: την ανοιχτή ανακοίνωση των παγκόσμιων αποτελεσμάτων με μια μεγάλη εκδήλωση, και μάλιστα στη χώρα μας. Η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στις πρώτες χώρες σε αριθμό βραβευμένων ακτών, και στόχος μας είναι να τις αυξάνουμε συνεχώς και, γιατί όχι, να κατακτήσουμε την πρώτη θέση παγκοσμίως».

Τονίζεται ότι το Πρόγραμμα και η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού καθώς και του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής και υποστηρίζεται από την ευγενική χορηγία του Porto Carras Grand Resort, των προϊόντων πρόσβασης Mobi-mat και την Πανελληνία Ομοσπονδία Διευθυντών Ξενοδοχείων.

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (25 για τις μαρίνες), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.

Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας (1951), που κλείνει φέτος 65 χρόνια αδιάλειπτης δράσης σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 5 διαχρονικά δίκτυα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.