Επαφές του υφυπουργού Εξωτερικών Μ. Μπόλαρη στην Κωνσταντινούπολη

Σειρά επαφών είχε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Μ. Μπόλαρης, στην Κωνσταντινούπολη καθώς  εκπροσώπησε την Ελληνική Κυβέρνηση στον εορτασμό των Θεοφανείων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στις 6.1.2019, και παρέστη στον Αγιασμό των υδάτων στον Κεράτιο Κόλπο στο Φανάρι.

Στη συνέχεια έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, προς τον οποίο μετέφερε τις ευχές του Πρωθυπουργού και Υπουργού Εξωτερικών, Αλέξη Τσίπρα, για την εορτή των Θεοφανείων δεχόμενος από την Α.Θ.Π. την έκφραση των Πατριαρχικών ευχών προς τον Πρωθυπουργό, την Κυβέρνηση και τον Ελληνικό Λαό, για την σημαντική αυτή εορτή της Ορθοδοξίας.

Την ίδια ημέρα ο κ. Υφυπουργός επισκέφθηκε το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης της Κωνσταντινούπολης, όπου ξεναγήθηκε από τον Διευθυντή του.

Στην συνάντηση συζητήθηκε η πρόταση της ελληνικής πλευράς, για συνεργασία πολιτιστικού επιπέδου με το εν λόγω Μουσείο, για την διοργάνωση έκθεσης για το Μυθιστόρημα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Κωνσταντινούπολη, η οποία έτυχε άμεσης θετικής απάντησης.

Στις 7.1.2019, ο κ. Υφυπουργός παρέστη στην εναρκτήρια εκδήλωση του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου που διοργάνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο για το διογκούμενο φαινόμενο και τις μορφές της σύγχρονης δουλείας των ανθρώπων, με συμμετοχή διεθνών προσωπικοτήτων πανεπιστημιακών, ειδικών ερευνητών και εκπροσώπων Οργανισμών και Ινστιτούτων που ερευνούν ένα φαινόμενο που συνεχίζει να μαστίζει την ανθρωπότητα και αποτελεί όνειδος για την παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Εν συνεχεία ο κος Υφυπουργός επισκέφθηκε εθιμοτυπικώς τον Κυβερνήτη της ευρύτερης περιοχής της Κωνσταντινούπολης, κ. Ali Yerlikaya. Η συζήτηση περιστράφηκε στην αναγκαιότητα σχέσεων φιλίας, συνεργασίας, καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών και εστιάστηκε στην προοπτική ανάπτυξης τους μέσω των εξαιρετικών δυνατοτήτων των πολιτιστικών θρησκευτικών, εκπαιδευτικών, ερευνητικών και αθλητικών συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών και των λαών , που βοηθούν την εμπέδωση θετικού κλίματος περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών, εμπορικών, επιχειρηματικών, τουριστικών συνεργειών που μπορούν να επηρεάσουν και την διαμόρφωση αντίστοιχου περιβάλλοντος και στον σκληρό πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο κ. Μπόλαρης επισκέφθηκε το campus του Πανεπιστημίου Koc στο Rumeli Fener, όπου είχε συνάντηση συνεργασίας με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου καθηγητή Umran Inan, με τον οποίο διερεύνησε τις δυνατότητες της επιστημονικής συνεργασίας με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Ερευνητικά Ινστιτούτα και Επιστημονικά Κέντρα της χώρας μας, αρχικά στο πεδίο έρευνας και ανάδειξης του Βυζαντινού Πολιτισμού, με δεδομένο ότι στο εν λόγω Πανεπιστήμιο λειτουργεί από την ίδρυσή του Τομέας Βυζαντινών Σπουδών, με εξαιρετικό επιστημονικό προσωπικό και σημαντικό αριθμό φοιτητών, με χρηματοδότηση από το ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”.

Το Πανεπιστήμιο Koc, διά του Πρύτανη του, εξέφρασε την ισχυρή θέληση για υλοποίηση των προταθεισών συνεργασιών και αποφασίστηκε η συνάντηση σε επιστημονικό επίπεδο για τα περαιτέρω.