Συμφωνία Μητσοτάκη-Ντενκόφ για συνεργασία σε ενέργεια και μεταφορές

Η ενίσχυση και επιτάχυνση της συνεργασίας με επίκεντρο τη διασυνδεσιμότητα στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, στη βάση του Κάθετου Διαδρόμου Νότου-Βορρά και της συνεργασίας στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Νikolai Denkov στο μέγαρο Μαξίμου, την οποία ακολούθησε γεύμα εργασίας με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε μία συνολική επισκόπηση των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων και της προόδου της συνεργασίας σε σειρά τομέων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Να σημειωθεί ότι εγχειρήματα κοινού ενδιαφέροντος είχαν συζητηθεί άλλωστε στο ανώτατο επίπεδο και τον περασμένο Οκτώβριο, κατά την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας και την υπογραφή κοινής Διακήρυξης από τους ηγέτες των τριών χωρών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σύνδεση οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Πριν την έναρξη της συνάντησης ο κ.Μητσοτάκης συνεχάρη τον Βούλγαρο ομόλογο του για την ένταξη της χώρας του στη ζώνη Σένγκεν και τόνισε ότι προσβλέπει στην πλήρη εφαρμογή της Σένγκεν, “συμπεριλαμβανομένων των χερσαίων συνόρων, τα οποία βεβαίως είναι τόσο σημαντικά για τις διμερείς μας σχέσεις και το εμπόριο”. Από την πλευρά του ο Βούλγαρος πρωθυπουργός εξήρε τις διμερείς “εξαιρετικές στρατηγικές σχέσεις σε πολλούς τομείς, στις μεταφορές, στην ενέργεια, την άμυνα και την αμυντική βιομηχανία” και έκανε λόγο για ανάγκη επιτάχυνσης ορισμένων φακέλων τους επόμενους μήνες.

Στο γεύμα εργασίας συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, o Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης ‘Αννα Μαρία Μπούρα και η Ειδική Σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ