Τα ελληνικά δεύτερη γλώσσα στα ρωσικά σχολεία

ΑΠΘ Ελληνικά στα ρωσικά σχολεία

Δεύτερη ξένη γλώσσα επιλογής θα είναι τα ελληνικά στα σχολεία της Ρωσίας από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Την νέα σειρά εγχειριδίων για την εισαγωγή, για πρώτη φορά, της διδασκαλίας της Νέας Ελληνικής ως γλώσσας επιλογής στα σχολεία της Ρωσίας και η νέα σειρά διδακτικών εγχειριδίων» παρουσιάσθηκε χθες στο ΑΠΘ.

“Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ικανοποιημένοι, γιατί φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο, να είναι ορατή η εισαγωγή της ελληνικής γλώσσας για πρώτη φορά στα ρωσικά σχολεία. Είναι ένα επίτευγμα που χρειάστηκε αρκετά χρόνια προετοιμασίας. Τα εγχειρίδια για τη διδασκαλία της νέας ελληνικής γλώσσας ως γλώσσας επιλογής, ως μιας από τις ξένες γλώσσες που θα μπορούν να επιλέγουν οι Ρώσοι μαθητές στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού και στις πρώτες του γυμνασίου είναι έτοιμα. Ετοιμάστηκαν με τη δουλειά που έγινε κυρίως στο Πανεπιστήμιο Κουμπάν”, δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, σε συνέντευξη, για την παρουσίαση της νέας προσπάθειας, στην οποία καθοριστική υπήρξε η συμβολή του σταθερού προγράμματος του ΑΠΘ “Ιάσων”, για την ίδρυση και πρακτική ενίσχυση πυρήνων ελληνικών σπουδών στα πανεπιστήμια της παρευξείνιας ζώνης. ”

Το επίτευγμα αυτό έρχεται σαν αποτέλεσμα πολύχρονων προσπαθειών του ΑΠΘ για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας στις παρευξείνιες χώρες”, σημείωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Στη Συνέντευξη εκτός από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητής κ. Περικλής Μήτκας, παρευρέθηκαν η Αναπληρώτρια Πρύτανη Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων, Καθηγήτρια κα. Αριάδνη Στογιαννίδου, ο νέος Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Shcherbakov Alexander Petrovich, ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητής κ. Δημήτρης Μαυροσκούφης και ο επί 22 χρόνια υπεύθυνος του προγράμματος «Ιάσων» και Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ομ. Καθηγητής του ΑΠΘ κ. Ιωάννης Καζάζης.

Τη απόφαση και έγκριση των εκπαιδευτικών εγχειριδίων υπέγραψε η Ρωσίδα υπουργός Παιδείας, Όλγα Βασίλιεβα, στις 10 Νοεμβρίου.

Της υπουργικής απόφασης σύμφωνα με το ΑΠΕ είχε προηγηθεί σχετική πρόταση για τη διδασκαλία της νέας ελληνικής ως γλώσσας επιλογής από την έδρα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Κουμπάν στο Κρασνοντάρ (νότια Ρωσία), στο πλαίσιο της πολιτικής της χώρας για τη διδασκαλία των γλωσσών των μειονοτήτων της περιοχής. Τελικά αποφασίστηκε η εκπαίδευση στα ελληνικά ως δεύτερη /ξένη γλώσσα να παρέχεται σε όλη την επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας και συγκεκριμένα στην Ε΄και Στ΄Δημοτικού και στις τρεις τάξεις του γυμνασίου.