“Το Βυζάντιο μέσα στους αιώνες” στο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης

Μοναδικά αριστουργήματα της βυζαντινής τέχνης, παρουσιάζονται στο κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη.  Η έκθεση με τίτλο ” Το Βυζάντιο μέσα στους αιώνες” εγκαινιάσθηκε την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016 τα εγκαίνια της έκθεσης και έως τις  2 Οκτωβρίου του 2016, το ρωσικό κοινό θα έχει την δυνατότητα να θαυμάσει στην Αγία Πετρούπολη 121 αριστουργήματα της βυζαντινής τέχνης, υψηλής ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, τα οποία προέρχονται από 22 δημόσια μουσεία και εκκλησιαστικές συλλογές της Ελλάδος. Η παρουσίαση εμπλουτίστηκε με εκθέματα από το Ερμιτάζ που συνομιλούν με αντίστοιχα των ελληνικών συλλογών. Τμήματα ψηφιδωτών και τοιχογραφιών, φορητές ξύλινες εικόνες, χειρόγραφα με μοναδική διακόσμηση, γλυπτά, αγγεία, κοσμήματα, αντικείμενα μικροτεχνίας προερχόμενα από όλες τις περιόδους του βυζαντινού πολιτισμού, παρουσιάζουν την πολιτιστική διάσταση μιας μεγαλοπρεπούς αυτοκρατορίας και πιστοποιούν την καλλιτεχνική επίδραση της, η οποία είναι ακόμη ορατή σε έργα σύγχρονης τέχνης.

l_18440 μοσχα βυζαντιο 2Η αφήγηση ξεκινά από τα πρώιμα βυζαντινά χρόνια, όταν οι απηχήσεις της αρχαιότητας ήταν ακόμη έντονες και φτάνει στα χρόνια μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Η έκθεση κλείνει με τον “Άγιο Πέτρο” του Ελ Γκρέκο από την Εθνική Πινακοθήκη, έναν πίνακα συμβολικής σημασίας για την Αγία Πετρούπολη.

Ακολουθώντας ένα σαφές μουσειολογικό σκεπτικό, τα εκθέματα αποπειρώνται να φωτίσουν τον πολυεθνικό χαρακτήρα του Βυζαντινού κράτους, τις σχέσεις του με τους γείτονες και βεβαίως της πολυτάραχη ιστορία του· την ιστορία μιας αυτοκρατορίας που καλύπτει 1100 χρόνια και η οποία εδραιώθηκε σε τρεις ηπείρους, συνταιριάζοντας τον αρχαίο ελληνορωμαϊκό πολιτισμό με την ορθόδοξη χριστιανική πίστη και τη βυζαντινή κοσμοθεωρία, αποτέλεσμα ωσμώσεων, συγκρούσεων και συμπορεύσεων· έναν κόσμο μέσα στον οποίο γαλουχήθηκαν και ρίζωσαν τόσο το νέο ελληνικό κράτος όσο και το ρωσικό.

Το Μουσείο Ερμιτάζ για να αναδείξει τη σημασία της έκθεσης την συνδύασε εκτός των άλλων με το ετήσιο “Gala Banquet in the Winter Palace” με προσκεκλημένους υψηλούς αξιωματούχους, διπλωμάτες και μεγάλους χορηγούς του μουσείου.

Η έκθεση αποτελεί συνεργασία του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με το Μουσείο Ερμιτάζ και εντάσσεται στις εκδηλώσεις του έτους Ελλάδος-Ρωσίας, όπως έχει αμοιβαία χαρακτηριστεί το έτος 2016.

l_18439 μοσχα βυζαντιο 3

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Αμανατίδη, και την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη και η Ρωσία από τον Υπουργό Πολιτισμού κ. V.R. Medinskiy.

Ο Διευθυντής του Ερμιτάζ κ. M.B. Piotrovskiy υποδέχτηκε και προσφώνησε την ελληνική αντιπροσωπεία και στη συνέχεια χαιρετισμούς απηύθυναν ο κ. Αμανατίδης, ο κ.Medinskiy και η κ. Βλαζάκη.

Η συνεργασία της ελληνικής πλευράς με το μουσείο Ερμιτάζ, έχει ήδη ξεκινήσει με την πρόδρομη έκθεση σκυθικών χρυσών θησαυρών στο Μουσείο της Ακρόπολης και την αντίστοιχη παρουσίαση στο Ερμιτάζ της αρχαϊκής “Κόρης 670 ” του παραπάνω ελληνικού μουσείου.

Στη τελετή εγκαινίων παρευρέθηκαν ο Ειδικός Συντονιστής για το Έτος Ελλάδας – Ρωσίας Πρέσβυς ε.τ. κ. Ηλίας Κλης, ο Γενικός Πρόξενος στην Αγία Πετρούπολη κ. Παναγιώτης Μπεγλίτης και διευθυντικά στελέχη του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υπουργείου Εξωτερικών.

ΦΟΡΕΙΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Αθήνα

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα

Εθνική Πινακοθήκη- Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, Αθήνα

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Αθήνα

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Θεσσαλονίκη

Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο Μητροπόλεως Μυτιλήνης, Μυτιλήνη

Ιερά Μονή Παναγίας Χοζοβιώτισσας, Αμοργός

Ιερά Μονή Βλατάδων Θεσσαλονίκη

Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, Ναύπλιο (Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών, Αθήνα (Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, Θήβα (Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας, Χαλκίδα(Φρούριο Καράμπαμπα-Συλλογή Γλυπτών)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, Αρχαία Ολυμπία (Μουσείο Κάστρου Χλεμούτσι)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Βέροια (Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς, Καστοριά (Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, Κόρινθος (Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, Σπάρτη (Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, Λαμία (Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, Σέρρες (Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου, Χίος (Βυζαντινό Μουσείο Χίου)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, Ρόδος (Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου, Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου)

Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ