Με πλούσια συλλογή 200 βιβλίων από 60 εκδότες και πυκνό πρόγραμμα εκδηλώσεων θα σηματοδοτηθεί η παρουσία της Ελλάδας στην 69η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης.
Μετά την συμμετοχή της Ελλάδας στην 24η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Πεκίνου (23-27 Αυγούστου 2017), όπου διακρίθηκε με το Βραβείο Αριστείας Εκθέτη, και στην 30η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Μόσχας (6-10/9 2017), όπου υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού, κ. Λυδίας Κονιόρδου, επόμενη στάση είναι η Φρανκφούρτη όπου φιλοξενείται κάθε χρόνο η σημαντικότερη και μεγαλύτερη διεθνής έκθεση βιβλίου στην Ευρώπη. Τιμώμενη χώρα είναι φέτος η Γαλλία.
Την οργάνωση της ελληνικής συμμετοχής ανέλαβε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με την υποστήριξη και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, το Γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Φρανκφούρτη και το γραφείο ΕΟΤ Φρανκφούρτης.
Αυξημένος και ο αριθμός των εκδοτών που συμμετέχουν με δική τους βιβλιοθήκη φέτος, φτάνοντας τους 24, έναντι των 20 το 2016, και 11 το 2014. Οι εκδόσεις: Άγρα, Αιώρα, Ενάλιος-Ωκεανός, Εστία, Ίκαρος, Καλέντης, Καπόν, Καστανιώτης, Κέδρος, Κλειδάριθμος, Cube Art Edition, Libron Εκδοτική, Μελάνι, Μέλισσα, Μεταίχμιο, Νεφέλη, Οσελότος, Παπαδόπουλος, Πατάκης, Όπερα, Romiosini, Society for Biotechnology-Biosciences & Culture, Συμπαντικές Διαδρομές, University Studio Press, δίνουν ενεργά το παρόν τους μαζί με τα λογοτεχνικά πρακτορεία δικαιωμάτων Ersilia και Iris συμβάλλοντας σε μια νέα ανανεωμένη και δυναμική παρουσία του ελληνικού βιβλίου εκτός συνόρων.
Παιδικό βιβλίο, σύγχρονη ελληνική ποίηση και πεζογραφία, δοκίμιο, μεταφρασμένα ελληνικά βιβλία και λευκώματα τέχνης αποτελούν τις βασικές θεματικές που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα του ελληνικού περιπτέρου στη Φρανκφούρτη.
Η εντεινόμενη παρουσία του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό αποτυπώνεται και στον κατάλογο μεταφρασμένων ελληνικών βιβλίων για το 2016-2017 όπου παρουσιάζονται βιβλία για παιδιά και για ενήλικες, 40 Ελλήνων συγγραφέων που εκδόθηκαν από 13 ελληνικούς εκδοτικούς οίκους και έχουν ήδη μεταφραστεί και κυκλοφορήσει σε χώρες εντός και εκτός Ευρώπης. Ξεχωρίζουν οι 5 ανθολογίες δοκιμίων και ποιημάτων για την Ελλάδα της κρίσης που εκδόθηκαν από διακεκριμένους εκδοτικούς οίκους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και για τις οποίες θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση.
Το Ελληνικό Περίπτερο θα εγκαινιάσει η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Φρανκφούρτη κυρία Μαρία Ζήση, την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, στις 5:00μ.μ. ενώ θα ακολουθήσει το καθιερωμένο ελληνικό κοκτέιλ με την ευγενική υποστήριξη του γραφείου ΕΟΤ.
H υπουργός πολιτισμού
Στις 11 Οκτωβρίου, ημέρα Τετάρτη, η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου θα συναντηθεί, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Φρανκφούρτης στην οποία φέτος η Γαλλία είναι τιμώμενη χώρα, με την ομόλογό της και τη Γερμανίδα Υπουργό Πολιτισμού, Μόνικα Γκρούτερς μετά από επίσημη πρόσκληση της Γαλλίδας Υπουργού Πολιτισμού, Φρανσουάζ Νισέν.
Τρεις κορυφαίοι πολιτιστικοί θεσμοί στο ελληνικό περίπτερο
Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη, 3-6 Μαΐου 2018)
Μετά την επιτυχημένη περσινή διοργάνωση, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) θα πραγματοποιηθεί φέτος μεταξύ 3-6 Μαΐου 2018, με τιμώμενες τις χώρες της Γαλλοφωνίας και ικανή εκπροσώπηση βιβλίων και συγγραφέων απ’ όλες τις Ηπείρους. Το αφιέρωμα θα έχει διαθεματικό χαρακτήρα καλύπτοντας όλο το φάσμα του χώρου του βιβλίου, και θα διοργανωθεί από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Ενεργή θα είναι η συμμετοχή της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, των γαλλικών προξενικών αρχών Θεσσαλονίκης, των Γαλλικών Ινστιτούτων Αθήνας και Θεσσαλονίκης καθώς και Πρεσβειών άλλων γαλλόφωνων χωρών. Η ΔΕΒΘ 2018 θα προβληθεί στο ελληνικό περίπτερο στην Φρανκφούρτη με ειδικό μπάνερ και σχετικό ενημερωτικό υλικό.
Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018
Η τιμητική διεθνής διάκριση της Αθήνας που επελέγη από την UNESCO ως η «Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» θα προβληθεί στο Ελληνικό Περίπτερο με αφίσες και ενημερωτικό υλικό, σε συνεργασία με την οργανωτική ομάδα του Δήμου Αθηναίων.
«Η απόφαση της UNESCO είναι τιμητική, αποτυπώνει τη διεθνή ακτινοβολία της Αθήνας και ενισχύει τη στρατηγική επιδίωξή μας να αναδειχθεί η πόλη μας σε έναν σύγχρονο πολιτιστικό προορισμό», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σε κοινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε με την UNESCO για τη μεγάλη διάκριση ανακήρυξης της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου για το 2018.
36ο Διεθνές Συνέδριο IBBY (Αθήνα, 30 Αυγούστου-1 Σεπτέμβρη 2018)
Το 36ο Διεθνές Συνέδριο ΙΒΒΥ θα πραγματοποιηθεί, μετά από 42 χρόνια, στην Αθήνα, μεταξύ 30ης Αυγούστου και 1ης Σεπτέμβρη 2018, εντεταγμένο στο πρόγραμμα εκδηλώσεων της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από την IBBY Ελλάδας και θα έχει θέμα «Όταν η Ανατολή συναντά τη Δύση, στα βιβλία για παιδιά και στα παραμύθια». Θα φιλοξενήσει ερευνητές και δημιουργούς της παγκόσμιας παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας συμβάλλοντας στη συζήτηση και στην έρευνα. Στο ελληνικό περίπτερο θα παρευρεθούν ως εκπρόσωποι του ΙΒΒΥ η πρόεδρος του ΙΒΒΥ Βασιλική Νίκα και ο υποψήφιος συγγραφέας για το σημαντικό διεθνές βραβείο H. C. Andersen, Βαγγέλης Ηλιόπουλος. Ενημερωτικό υλικό για το συνέδριο θα διατεθεί στο ελληνικό περίπτερο.
Εικονογράφοι
Με αφορμή την έκδοση του λευκώματος «Εικονογράφοι από την Ελλάδα» από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού για την Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2017, θα πραγματοποιηθεί στην ΔΕΒ Φρανκφούρτης έκθεση 15 βραβευμένων Ελλήνων εικονογράφων με το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης και το Βραβείο ΙΒΒΥ. Σκοπός είναι να δοθεί στους επισκέπτες του ελληνικού περιπτέρου μια μικρή, ωστόσο ενδεικτική εικόνα του πλούσιου κόσμου της εικονογράφησης στην Ελλάδα και να προωθηθεί τόσο το ελληνικό βιβλίο όσο και η δουλειά των δημιουργών στο εξωτερικό.
Την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, η συγγραφέας Κάλλια Παπαδάκη θα παρευρεθεί στην εκδήλωση «Meet the EUPL-Happy Hour» μαζί με άλλους συγγραφείς και εκδότες που έλαβαν το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας το 2017.
Εκδηλώσεις
– Για το ελληνικό βιβλίο στον γερμανόφωνο κόσμο θα συζητήσουν η Michaela Prinzinger, μεταφράστρια, ο Κώστας Κοσμάς, επιστημονικός συνεργάτης/συντονιστής του CeMoG και υπεύθυνος του εκδοτικού προγράμματος Edition Romiosini, ο Σεβαστός Σαμψούνης, συγγραφέας, εκδότης – Εκδόσεις Größenwah και ο Ingo Drzecnik, εκδότης – Εκδόσεις Elfenbein. Η συζήτηση θα συμπεριλάβει την πορεία και την απήχηση των πρόσφατων γερμανικών μεταφράσεων ελληνικών λογοτεχνικών έργων, τις δυσκολίες και τις προοπτικές ενός τέτοιου εγχειρήματος καθώς και την δυναμική της λογοτεχνίας ως ισχυρού παράγοντα στο πλαίσιο της σύγχρονης πολιτιστικής πολιτικής εντός και μεταξύ των χωρών.
Στην συζήτηση θα παρευρεθεί και θα μιλήσει ο συγγραφέας Θανάσης Βαλτινός, προσκεκλημένος από το CeMoG και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Σπύρος Μοσκόβου, επικεφαλής της ελληνικής υπηρεσίας της Deutsche Welle, ενώ θα πραγματοποιηθεί και ταυτόχρονη ραδιοφωνική αναμετάδοση.
– Για τις προκλήσεις και προοπτικές των Εκδόσεων Ανοιχτής Πρόσβασης θα συνομιλήσουν η Dr. Charlotte Wien, University Library of Southern Denmark, ο Περικλής Δουβίτσας, εκδότης – Εκδόσεις Νεφέλη, η Άννη Ραγιά, εκδότρια – Εκδόσεις Μέλισσα, ο Γιάννης Τσάκωνας, Acting Director, Library & Information Center, University of Patra, ο Αντώνης Καρατζάς, πρόεδρος του ΟΣΔΕΛ, εκδότης – Εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη και ο Θάνος Ψυχογιός, μέλος Δ.Σ. ΟΣΔΕΛ, ΣΕΕΒΙ, εκδότης – Εκδόσεις Καρδαμίτσα.
Χαρτογραφώντας τις δυσκολίες, τους κινδύνους, τις προκλήσεις και τις προοπτικές που φέρνει η χρήση των νέων μέσων ανοιχτής πρόσβασης, η συζήτηση θα επιχειρήσει να προσδιορίσει τα στάδια της προετοιμασίας που απαιτούνται για μια νέα οικονομία της επιστημονικής έκδοσης μέσα από την ώριμη συνεργασία Πανεπιστημίων και εκδοτών.
– Ο Δημήτρης Τζιόβας, καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Birmingham, και η Ελένη Γιαννακάκη, συγγραφέας, συζητούν με αφορμή το βιβλίο που επιμελήθηκε ο Δημήτρης Τζιόβας «Greece in Crisis – The Cultural Politics of Austerity» (I.B. TAURIS 2017), το οποίο μόλις κυκλοφόρησε και την ανθολογία δοκιμίων «Critical times, critical thoughts» (Cambridge Scholars Publishing, 2015) που επιμελήθηκε η Ελένη Γιαννακάκη, εξετάζοντας το τοπίο που διαμόρφωσε η κρίση ως προς την σύγχρονη ελληνική σκέψη και τέχνη και εξερευνώντας τις πολλαπλές αναπαραστάσεις του.
– Η Karen Van Dyck, «Kimon A. Doukas» Professor of Hellenic Studies/ Columbia University, ο Θεόδωρος Χιώτης, συγγραφέας, θεωρητικός της λογοτεχνίας, και ο Adrian Kasnitz, συγγραφέας, συζητούν για τις ανθολογίες σύγχρονης ελληνικής ποίησης «Austerity Measures-The new greek poetry» (Penguin 2016), «Futures: Poetry of the Greek Crisis» (Penned in the Margins 2015) και «Kleine tiere zum schlachten, Neue gedichte aus Griechenland» (υπό έκδοση, Parassitenpresse 2017) που αντιστοίχως επιμελήθηκαν, καθώς και για το ταξίδι, τον αντίκτυπο και την υποδοχή της σύγχρονης ελληνικής ποίησης στην Αγγλία, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.
– «Η λογοτεχνία είναι χρησμός» ονομάζεται η εκδήλωση που θα τιμήσει τον Θανάση Βαλτινό ως σύγχρονο κλασικό των ελληνικών γραμμάτων με μεγάλη επιρροή σε μια σειρά σύγχρονων συγγραφέων. Οι εκδόσεις Edition Romiosini / Κέντρο Νέου Ελληνισμού δημοσιεύουν για πρώτη φορά μια αντιπροσωπευτική επιλογή του έργου του σε αυτόνομη έκδοση, καθώς και μια συλλογή άρθρων για το έργο του, στη γερμανική γλώσσα. Εξ αφορμής της διπλής έκδοσης και στο πλαίσιο της επίσημης ελληνικής παρουσίας στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, η Edition Romiosini / Κέντρο Νέου Ελληνισμού Βερολίνου και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού διοργανώνουν βιβλιοπαρουσίαση και συζήτηση με τον συγγραφέα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο βιβλιοπωλείο Weltenleser.
Για τα παιδιά
– Καλοί και κακοί πειρατές πιάνουν λιμάνι στη Φρανκφούρτη, με τον συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου να υποδέχεται την τελευταία ημέρα της έκθεσης τους μικρούς φίλους του βιβλίου από τα Ευρωπαϊκά Σχολεία Φρανκφούρτης, σ’ ένα βιωματικό εργαστήριο ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό, με αφήγηση, χειροτεχνίες και πολύ παιχνίδι.
– Ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος θα επισκεφθεί το Ευρωπαϊκό Σχολείο Φρανκφούρτης για μια γνωριμία των μαθητών με τον «Τριγωνοψαρούλη».