Το “Ματωμένο” φεγγάρι στην Ελλάδα

Εντυπωσιακές εικόνες από την υπερπανσέληνο και την ολική έκλειψη σελήνης στην Ελλάδα τα ξημερώματα της Δευτέρας παρά τα σύννεφα.

Υπερπανσέληνος και έκλειψη σελήνης τα ξημερώματα της Δευτέρας ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο που έγινε ορατό σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα έφθασε στο μέγιστο σημείο του στις εξι παρά δέκα το πρωί χαρίζοντας παρά τα σύννεφα εντυπωσικές εικόνες (φωτογραφίες).

Υπερπανσέληνος Ελλαδα Ζάκυνθος

Το φαινόμενο είχε συμβεί το 1910, το 1928, το 1946 και το 1982 και θα επαναληφθεί το 2033.

Υπερπανσέληνος Ολική έλ=κλειψη

Ήταν η τέταρτη και τελευταία ολική σεληνιακή έκλειψη της τελευταίας διετίας. Οι προηγούμενες ολικές εκλείψεις έγιναν στις 15 Απριλίου 2014, 8 Οκτωβρίου 2014 και 4 Απριλίου 2015.

Υπερπανσέληνος ολική έκλειψη

Κατά την έκλειψη, το φεγγάρι έγινε κατά 14% μεγαλύτερο και κατά 30% φωτεινότερο από ό,τι στην προηγούμενη φετινή έκλειψη, επειδή θα βρίσκεται στο κοντινότερο στη Γη σημείο της ελλειπτικής τροχιάς του (σε απόσταση 363.700 χιλιομέτρων), ενώ την περασμένη άνοιξη βρισκόταν αντίθετα στο πιο μακρινό του (σε απόσταση 405.600 χιλιομέτρων).

Πανσέληνος Αθήνα

Υπερπανσέληνος συμβαίνει όταν η σελήνη βρίσκεται στο κοντινότερο της σημείο από τη Γη με αποτέλεσμα η διαμετρό της να φαίνεται μεγαλύτερη.

’Υπερπανσέληνος Αθήνα

Φωτογραφίες Eurokinissi