Το Νότιο Αιγαίο υποψήφια Γαστρονομική Περιφέρεια Ευρώπης 2019

Το Νοτιο Αιγαίο υποψηφιο για γαστρονομικη περιφερεια,

Κατατέθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο φάκελος υποψηφιότητας

Στην τελική ευθεία για την κατάκτηση του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, εισέρχεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την κατάθεση του φακέλου υποψηφιότητας (bid book) στο IGCAT (Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού). Ο φάκελος κατατέθηκε  στις 31 Ιουλίου 2016, καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή υποψηφιοτήτων.

Για την σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας, που περιλαμβάνει όλο το πλέγμα των δράσεων και των εκδηλώσεων, μέσω των οποίων η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διεκδικεί τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας, προηγήθηκε διαβούλευση της Εκτελεστικής Επιτροπής Διεκδίκησης με τις νησιωτικές κοινωνίες. Μέσα σε διάστημα μικρότερο των 40 ημερών, περισσότεροι από 107 κοινωνικοί εταίροι συστρατεύτηκαν και κατέθεσαν τις ιδέες και τις προτάσεις τους σε συσκέψεις που έγιναν στα νησιά Ρόδο, Κω, Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο, Σύρο, Νάξο, Σαντορίνη, Μύκονο, Πάρο, Τήνο, Μήλο και Άνδρο, όπου είχαν την δυνατότητα να συμμετάσχουν οι φορείς του συνόλου των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.

Οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στον φάκελο υποψηφιότητας, εξειδικεύονται σε έξι τομείς – πεδία δράσεις, που επέλεξε η Περιφέρεια και που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την διατροφή και την γαστρονομία των νησιών του Νοτίου Αιγαίου: Πολιτισμός και Διατροφική Ποικιλία, Εκπαίδευση, Στήριξη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, Υγεία, Βιωσιμότητα, Τεχνολογία.

Οι στόχοι

Η διεκδίκηση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Γαστρονομικής Περιφέρειας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση ,έχει στόχο να καταστήσει την γαστρονομία των νησιών του Νοτίου Αιγαίου σημείο αναφοράς στην γαστρονομική κουλτούρα της Ευρώπης, υπηρετώντας ταυτόχρονα τους βασικούς στρατηγικούς στόχους που έχει θέσει η περιφερειακή αρχή: της εξωστρέφειας, της διασύνδεσης της γαστρονομίας με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, της προβολής και διάθεσης των εξαιρετικής ποιότητας τοπικών προϊόντων του Νοτίου Αιγαίου στις αγορές του εξωτερικού, επενδύοντας πρωτίστως στην προώθηση του Aegean Cuisine, που αποτελεί ισχυρή βάση και συγκριτικό πλεονέκτημα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στην μάχη για τον τίτλο, έναντι των συνυποψηφίων Περιφερειών.

Aegean Cousine

Η Aegean Cuisine, μέχρι σήμερα έχει διαγράψει μια λαμπρή πορεία σε εκθέσεις και διοργανώσεις γαστρονομίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Προβάλλει τον μοναδικό γαστρονομικό πλούτο των νησιών, παράλληλα με την καθιέρωση του διακριτού σήματος, που έκτοτε συνοδεύει την αυθεντικότητα και την ποιότητα της αιγαιακής γαστρονομίας.

Στρατηγικοί συνεργάτες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην διεκδίκηση του τίτλου είναι το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Rutgers University των ΗΠΑ, που συνεργάζονται με στόχο τη ανάδειξη της αιγαιακής διατροφής, καθώς και το Πανεπιστήμιο του Bergamo στην Ιταλία, στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγει για τον γαστρονομικό τουρισμό (food tourism).

Πρέσβειρα (ambassador) της υποψηφιότητας – Αργυρώ Μπαρμπαρίγου Επίσημος και αποκλειστικός αερομεταφορέας: Aegean Airlines. Επίσημος Χορηγός : Ελληνικά Πετρέλαια. Με την υποστήριξη του Sympossio Greek Gourmet Touring

 

Ο θεσμός της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης

Η Πλατφόρμα και το Βραβείο της Γαστρονομικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, με δεδομένο ότι η γαστρονομία είναι μέρος της ταυτότητάς μας και θεμελιώδες στοιχείο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και της πολιτιστικής κληρονομιάς των κρατών μελών, έχουν ως στόχο να συνεισφέρουν στην καλλίτερη ποιότητα ζωής στις ευρωπαϊκές περιφέρειες, επισημαίνοντας τις ξεχωριστές διατροφικές κουλτούρες, μέσα από την εκπαίδευση για καλύτερη υγεία και βιωσιμότητα και διεγείροντας την γαστρονομική καινοτομία.

Το IGCAT (Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού) που διοργανώνει το βραβείο με την υποστήριξη Ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, είναι ένα διεθνές διεπιστημονικό δίκτυο εμπειρογνωμόνων. Στόχος του είναι να ενδυναμώσει και να διευκολύνει τις τοπικές κοινότητες ώστε να συνειδητοποιήσουν τις δυνατότητες της ιδιαίτερης διατροφής, του πολιτισμού, των τεχνών, του βιώσιμου τουρισμού και των άλλων τοπικών τους πόρων.