Το PCAI στηρίζει την 6η Biennale Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Το Polyeco Contemporary Art Initiative (PCAI), μη κερδοσκοπικός οργανισμός που επιδιώκει την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα μέσα από την τέχνη.

Την στήριξή του στην 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης που έχει θέμα «Φαντασιακές Εστίες / Ιmagined Homes» ως Υποστηρικτής Τεχνολογικού Εξοπλισμού ανακοίνωσε το Polyeco Contemporary Art Initiative (PCAI), μη κερδοσκοπικός οργανισμός που επιδιώκει την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα μέσα από την τέχνη.

Ο εκτοπισμός, η μετανάστευση, οι νέοι τρόποι κοινωνικής συναναστροφής, αυτό-οργάνωσης και αλληλεγγύης αλλά όμως και ο αποκλεισμός και η περιθωριοποίηση, είναι κάποιες από τις έννοιες / προβληματικές που έδωσαν το έναυσμα στην πληθώρα των συμμετεχόντων καλλιτεχνών να δημιουργήσουν και να εκθέσουν τα έργα τους στους τέσσερις χώρους της φετινής Biennale: την έδρα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και την Αγιορειτική Εστία.

Σχολιάζοντας τη στήριξη του PCAI στη διοργάνωση, ο Διευθυντής του Polyeco Contemporary Art Initiative και Εκτελεστικός Πρόεδρος της Polyeco Group, κύριος Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, σημείωσε: «Φιλοσοφία του PCAI, είναι η ανάδειξη καλλιτεχνικών θεσμών που εστιάζουν στις πραγματικές ανησυχίες της εποχής μας, ευαισθητοποιώντας το κοινό για τα τρέχοντα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Με αυτό το σκεπτικό, είναι μεγάλη μας τιμή να στηρίζουμε με την τεχνογνωσία και την πείρα μας ως Υποστηρικτές Τεχνολογικού Εξοπλισμού την 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, έναν καταξιωμένο θεσμό με διεθνή αντίκτυπο στο χώρο της τέχνης, που φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια παρουσίας και πραγματεύεται το καίριο ζήτημα των προσφυγικών ροών».

Η 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης θα διαρκέσει έως τις 14 Ιανουαρίου 2018. Περισσότερες πληροφορίες για τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και το πρόγραμμα της εκδήλωσης μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Biennale: http://thessalonikibiennale.gr/#

Το PCAI είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που στοχεύει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μέσα από ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό πρόγραμμα εμπνευσμένο από την διαχείριση των αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος. Ο Σκοπός του PCAI συνίσταται κυρίως στην ανάληψη δράσεων για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για το περιβάλλον και τη βιώσιμη διαχείριση του μέσω των Τεχνών, με βασικό σκοπό την προστασία και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Το PCAI είναι αγγελιοφόρος της πεποίθησης μας, ότι ο πολιτισμός παίζει καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία περιβαλλοντικής αφύπνισης και μπορεί να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση, όχι μέσω του φόβου και των ενοχών, άλλα αναδεικνύοντας πραγματικές ανησυχίες και επικοινωνώντας την επιστημονική γνώση μέσα από την λεπτότητα της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Στην πράξη, η πρωτοβουλία προσπαθεί να φέρει κοντά καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και επιστήμονες, δημιουργώντας ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας. Το πρόγραμμά μας έχει ως στόχο την δημιουργία μιας νέας γέφυρας μεταξύ ανθρώπων που εκπροσωπούν διαφορετικές επιστήμες και πολιτισμούς. Μέσα από συνέργιες δημιουργούνται έργα τέχνης αλλά και ζυμώσεις που ερευνούν το περιβάλλον και την ευθύνη που έχουμε όλοι μας για την προστασία του. Το PCAI δημιουργεί ουσιαστικό διάλογο και ευκαιρίες για πειραματισμό, παράγοντας αυθεντική έρευνα και δημιουργώντας νέα μοντέλα καλλιτεχνικής παραγωγής και επιστημονικής γνώσης.