Ελληνική διάκριση στο Space App Camp της ESA στην Ιταλία

Η χρήση των δορυφόρων για την πρόβλεψη ασθενειών των φυτών και των καλλιεργιών, μια ιδέα που αναπτύχθηκε από τετραμελή ομάδα από τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Αυστρία και την Ισπανία, είναι οι νικητές του Space App Camp της ESA.

Είκοσι τρεις προγραμματιστές από εννέα χώρες, εκπροσωπώντας την Αυστρία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πολωνία, συγκεντρώθηκαν στα μέσα Σεπτεμβρίου στο κέντρο ESRIN της ESA στην Ιταλία, για το τέταρτο ετήσιο Space App Camp.

Ο στόχος τους ήταν, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της ESA να φέρουν τα δεδομένα παρατήρησης της Γης – ιδιαίτερα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus – στον καθημερινό χρήστη μέσω των smartphones.

Κάθε μία από τις ομάδες είχε μια εβδομάδα για να δημιουργήσει μια εφαρμογή σε έναν από τους πέντε τομείς: γεωργία, καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και διαχείριση διάσωσης, προστασία του περιβάλλοντος, θαλάσσιο περιβάλλον και των θαλάσσιες μεταφορές, ή τον τρόπο ζωής και τον τουρισμό.

Η εφαρμογή GAIA κέρδισε την πρόκληση, προτείνοντας τη χρήση των δορυφορικών δεδομένων για τη γεωργία, ταιριάζοντας περιοχές ενδιαφέροντος με πιθανές ασθένειες. Αυτό θα επιτρέψει στους αγρότες να επωφεληθούν από έγκαιρες προειδοποιήσεις, για την αξιολόγηση καλλιεργειών σε κίνδυνο. Θα μπορούσε επίσης να παράσχει συμβουλές για το πώς να αντιδράσουν σε τυχόν επικίνδυνες καταστάσεις στα χωράφια τους.

Με τέσσερις συμμετέχοντες που εκπροσωπούν τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Αυστρία και την Ισπανία, οι νικητές είχαν το νεότερο μέλος που έχει συμμετάσχει ποτέ στην ομάδα τους. Τον Γερμανό Pascal Weinberger μόλις 18 χρονών, πρόσφατα απόφοιτο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ οι άλλοι τρεις νικητές είναι όλοι οι φοιτητές του πανεπιστημίου στην επιστήμη των υπολογιστών και της ηλεκτρολογίας.

Ο Ιωάννης Ζαχείλας από την Ελλάδα δήλωσε: “Ήταν υπέροχο και εξαιρετικά ενδιαφέρον να γνωρίσω τετοιους ανθρώπους δεδομένου ότι δεν έχω πολλούς φίλους μου στην Ελλάδα που να ασχολούνται με τέτοια πράγματα.”

Κάθε μέλος της νικήτριας ομάδας βραβεύθηκε με ένα χρηματικό έπαθλο των € 625. Όλες οι ομάδες ενθαρρύνθηκαν να υποβάλουν αίτηση σε ένα από τα 19 Κέντρα Επώασης Επιχειρήσεων της ESA για να αναπτύξουν περαιτέρω τις ιδέες τους.