Η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη με την ταινία Washingtonia στο πρόγραμμα Future Frames στο Καρλοβι Βάρι

Η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, με την ταινία Washingtonia, είναι η σκηνοθέτιδα από την Ελλάδα που θα συμμετέχει στο FUTURE FRAMES στο πλαίσιο του 50ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι, που θα διεξαχθεί από τις 3 έως τις 11 Ιουλίου 2015.

Το πρόγραμμα FUTURE FRAMES πραγματοποιείται φέτος για πρώτη φορά και αποτελεί μια συνεργασία του European Film Promotion (EFP) και του Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, με στόχο την ανάδειξη 10 νέων Ευρωπαίων κινηματογραφιστών, απόφοιτων των εθνικών κινηματογραφικών σχολών κάθε χώρας, καθώς και την παρουσίαση προσδοκώμενων νέων ταλέντων μέσα από τις πτυχιακές τους εργασίες.

Μέσω του προγράμματος FUTURE FRAMES, το EFP έχει στόχο να ενθαρρύνει τη δημιουργία ισχυρών και μακροχρόνιων επαφών ανάμεσα στους νέους σκηνοθέτες και την κινηματογραφική βιομηχανία, πραγματοποιώντας εκδηλώσεις δικτύωσης με παραγωγούς, διανομείς και αντιπροσώπους πωλήσεων.

Οι επιλεγμένοι νέοι σκηνοθέτες, οι οποίοι ξεκινούν τώρα την καριέρα τους, θα παρουσιάσουν τις ταινίες τους στο ευρύ κοινό, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι, ενώ παράλληλα θα παραστούν σε ένα masterclass και σε συζητήσεις με ανθρώπους διεθνούς φήμης από το χώρο, καθώς και με αντιπροσώπους από κινηματογραφικές σχολές προκειμένου να προωθηθούν καλύτερα οι ταινίες τους.

Η ταινία Washingtonia της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη η οποία αποτέλεσε την πτυχιακή εργασία αποφοίτησής της από το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υποβλήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ως μέλος του EFP. Η ταινία, η οποία έκανε διεθνή πρεμιέρα το Φεβρουάριο του 2014 στην 64η Berlinale και βραβεύτηκε από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου ως η καλύτερη μικρού μήκους ταινία, σημείωσε μια πολύ επιτυχημένη πορεία στα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, με πλήθος διακρίσεων και βραβείων.

Το θέμα της ταινίας είναι ο φοίνικας Washingtonia, ο μόνος που δεν προσβάλλεται από το κόκκινο σκαθάρι. Γιατί η καρδιά του είναι μικρή και ξερή και σε κανέναν δεν αρέσουν οι μικρές, ξερές καρδιές. Η Washingtonia είναι ένα διαφορετικό όνομα για τη ζεστή, καλοκαιρινή Αθήνα, όπου συμβιώνουν οι καμηλοπαρδάλεις, η madame Ellie, ένα poodle, μια τούρτα γενεθλίων και οι χτύποι της καρδιάς.

H ταινία είναι παραγωγή των Άρτεμις Παττακου, Γιώργου Ζώη και Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και γυρίστηκε στο πλαίσιο του 3ου Athens Open Air Film Festival.