Κινεζικό ενδιαφέρον για τον τουρισμό και τα τοπικά προϊόντα της Δυτικής Ελλάδας

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας με τον πρέσβη της Κίνας

 

Ο πολιτισμός και τα τοπικά προϊόντα βρέθηκαν στο επίκεντρο συνομιλιών που είχε, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρας, με τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Ζου Ξιαολί (Zou Xiaoli),

Η συνάντηση την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2015 στην Αρχαία Ολυμπία

Στο πλαίσιο της συμμετοχή τους σε Διεθνές Συμπόσιο με θέμα τον εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ λαών και πολιτισμών και την Ολυμπιακή Ιδέα, στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Ο Περιφερειάρχης συζήτησε με τον Κινέζο αξιωματούχο τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Κίνας, και ιδίως την προσέλκυση κινέζων τουριστών στην περιοχή και την περαιτέρω διείσδυση των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα στην κινεζική αγορά.

«Η Κίνα είναι μια χώρα με βαριά πολιτιστική κληρονομιά όπως και η χώρα μας. Επίσης είναι εκ των ηγετών στο παγκόσμιο παραγωγικό και οικονομικό γίγνεσθαι. Επικεντρωθήκαμε σε δύο κυρίως θέματα, αφενός τη συνεργασία μας σε πολιτιστικό και τουριστικό επίπεδο, με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία, και αφετέρου, στα υψηλής ποιότητας τοπικά προϊόντα της Δυτικής Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας και συμπλήρωσε: «Θα συνεχίσουμε το διάλογο με την Κινεζική πλευρά, ώστε να εξειδικεύσουμε τις λεπτομέρειες και να έχουμε μια ουσιαστική συνεργασία πάνω σε μια βιώσιμη βάση».Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας ανέφερε ότι η σημερινή συνάντηση αποτελεί την αρχή μιας ουσιαστικότερης συνεργασίας και κάλεσε τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2016 του Ρίο ντε Τζανέιρο, που θα γίνει την ερχόμενη Άνοιξη.

Από την πλευρά του κ. Ξιαολί, επισημάνθηκε πως οι εμπορικές, πολιτιστικές και τουριστικές συναλλαγές με την περιοχή είναι προτεραιότητα της κινεζικής πλευράς, καθώς η συνεργασία στο επίπεδο της δημιουργικής βιομηχανίας (κινηματογράφος, βίντεο, ντιζάιν, κλπ.).

Στο περιθώριο της συνάντησης ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας παρέθεσε γεύμα στην κινεζική αντιπροσωπεία, το οποίο αποτελείτο αποκλειστικά από τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και συνταγές.