Με ευνοϊκούς όρους τα σχέδια Ελληνικών συμπαραγωγών στο Berlinale Co-Production Market 2016

Καταργείται, για τρίτη συνεχομενη χρονιά το όριο του ελάχιστου προϋπολογισμού του ενός εκατομμυρίου ευρώ, ως προϋπόθεση συμμετοχής ελληνικών σχεδίων στο Berlinale Co -Production Market.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου η πρωτοβουλία αυτής της ενέργειας ανήκει στον Διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Βερολίνου Dieter Kosslick σε συνέχεια επαφών με το Ελληνικό Κέντρο κινηματογράφου και κινηματογραφικούς Φορείς που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2012.

Αυτό το μέτρο αρωγής προς την Ελλάδα, θα ισχύσει για επιπλέον 2 χώρες που έχουν επίσης πληγεί από την οικονομική ύφεση, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Μέσω αυτού του μέτρου, θα διευκολυνθούν περισσότερες ελληνικές παραγωγές με προϋπολογισμό κάτω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, που βρίσκονται σε αναζήτηση διεθνών συμπαραγωγών.

Μέχρι και την 21η Οκτωβρίου 2015, Έλληνες παραγωγοί, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν σχέδια για νέες μεγάλου μήκους ταινίες στο Berlinale Co-Production Market 2016. Τα σχέδια πρέπει να είναι κατάλληλα για διεθνή συμπαραγωγή και να έχουν ήδη εξασφαλίσει το 30% της χρηματοδότησής ή τουλάχιστον το ποσό χρηματοδότησης από τη χώρα προέλευσης της ταινίας.

Μέχρι το Δεκέμβρη περίπου 25 σχέδια μεγάλου μήκους θα επιλεγούν από τις αιτήσεις για το Berlinale Co-Production Market. Οι παραγωγοί τους θα παρευρεθούν στο 13ο Berlinale Co-Production Market (14-16, Φεβρουάριου 2016) για συναντήσεις με ενδιαφερόμενους συμπαραγωγούς, χρηματοδότες, sales agents, διανομείς, εκπροσώπους από ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς και φορείς χρηματοδότησης σε περίπου 1.000 επιμέρους συνεδριάσεις που έχουν προγραμματιστεί εκ των προτέρων ειδικά για αυτό το σκοπό.

Μέχρι σήμερα, περίπου 200 σχέδια από το Berlinale Co-Production Market έχουν ολοκληρωθεί, δηλαδή, πάνω από 50% των επιλεγμένων έργων έγιναν ταινίες και προβλήθηκαν σε διεθνή φεστιβάλ και κινηματογραφικές αίθουσες.

Το Berlinale Co-Production Market αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής αγοράς. Οι κύριοι εταίροι είναι το MDM – Mitteldeutsche Medienförderung (από το 2004) και το Creative Europe – MEDIA- Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (από το 2005).

Τα έντυπα των αιτήσεων με τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές για την υποβολή σχεδίων του έτους 2016 μπορούν να βρεθούν στη διεύθυνση:

www.efm-berlinale.de