Ο “μύθος του χρυσού” από την Ελλάδα στο Τόκυο

Ζεύγος χρυσών ενωτίων από την Πολιόχνη Λήμνου, 3η χιλιετία π.Χ.

Εκατόν σαράντα επτά αρχαία έργα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, κυρίως κοσμήματα και σκεύη από χρυσό αλλά και αγγεία με μυθολογικές παραστάσεις, ταξίδεψαν στην Ιαπωνία για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης “The Golden Legend” («Ο Μύθος του Χρυσού»). Η έκθεση, που συνδιοργανώνεται από το Εθνικό Μουσείο Δυτικής Τέχνης του Τόκυο και την Ιαπωνική εφημερίδα “The Tokyo Shinbun”, πραγματεύεται την ιστορία και διακίνηση του χρυσού στην αρχαιότητα και επικεντρώνεται στον μύθο του Χρυσόμαλλου Δέρατος και της αρπαγής του από τον Ιάσονα και τους Αργοναύτες, μύθο που εκφράζει την πρώιμη αναζήτηση του χρυσού στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Οι αρχαιότητες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου καλύπτουν μία ευρύτατη περίοδο από την Τελική Νεολιθική (5η χιλιετία π.Χ.) έως τους Ρωμαϊκούς χρόνους (1ο αι. π.Χ.), προσφέροντας έτσι για πρώτη φορά σε ασιατικό κοινό ένα πανόραμα της αρχαίας ελληνικής χρυσοχοΐας.

Αρκετά από τα έργα, επίσης, αναδύθηκαν από τις αποθήκες και βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.

Πλαστική λήκυθος με προτομή της Αναδυόμενης Αφροδίτης. 400-375 π.Χ.
Πλαστική λήκυθος με προτομή της Αναδυόμενης Αφροδίτης. 400-375 π.Χ.

Ο «Μύθος του Χρυσού» εγκαινιάζεται την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου στο Εθνικό Μουσείο Δυτικής Τέχνης στο Τόκυο, όπου και θα παρουσιαστεί αρχικά (16 Οκτωβρίου 2015-11 Ιανουαρίου 2016), ενώ στη συνέχεια θα ταξιδέψει στο Miyagi Museum of Art στην πόλη Σεντάι (22 Ιανουαρίου -2 Μαρτίου 2016) και στο Aichi Prefectural Museum of Art, στην πόλη Ναγκόια (1 Απριλίου-29 Μαΐου 2016). Στην έκθεση συμμετέχουν επίσης, με αρχαία και σύγχρονα έργα τέχνης, η Αγγλία, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ολλανδία.Διάρκεια έκθεσης: 16 Οκτωβρίου 2015 – 29 Μαΐου 2016

ΣΥΝ. Φωτογραφίες δύο αρχαιοτήτων τού Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που συμμετέχουν στην έκθεση.

  1. Ζεύγος χρυσών ενωτίων από την Πολιόχνη Λήμνου, 3η χιλιετία π.Χ. ΕΑΜ αρ. ευρ. Π 7159.
  2. Πλαστική λήκυθος με προτομή της Αναδυόμενης Αφροδίτης. 400-375 π.Χ. ΕΑΜ αρ. ευρ. 2060.