“Ο πιο μακρύς δρόμος” στο 58ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λειψίας

Το νέο ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου με τίτλο “Ο πιο μακρύς δρόμος” συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 58ου Διεθνούς Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Λειψίας, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 26 Οκτωβρίου έως την 1η Νοέμβρη.

Δύο έφηβοι πρόσφυγες, ο Τζασήμ από το Ιράκ και ο Αλσαλέχ από τη Συρία, κατηγορούνται για παράνομη διακίνηση μεταναστών στην Ελλάδα. Η ταινία παρακολουθεί από κοντά τους δύο φίλους στις ελληνικές φυλακές ανηλίκων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη δίκη τους, μέσω μίας συναισθηματικής αφήγησης γεμάτης αγωνία για την τύχη τους. Αποκαλύπτει ένα τραγικό φαινόμενο στο οποίο επαγγελματίες διακινητές αναγκάζουν και απειλούν ανήλικους μετανάστες να κάνουν διακίνηση παράτυπων μεταναστών. Στην Ελλάδα, οι αργές νομικές διαδικασίες και οι σκληροί νόμοι κατά της παράνομης διακίνησης μεταναστών, μπορούν να οδηγήσουν αθώους πρόσφυγες σε καταδίκες με πολύ μεγάλες ποινές. Οι τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των φυλακισμένων νεαρών αγοριών και των γονιών τους στις χώρες που πλήττονται από τον πόλεμο, επιτείνουν το διπλό εγκλωβισμό που βιώνουν οι οικογένειες. Κανείς δεν ξέρει, πώς και πότε θα τελειώσει η περιπέτεια τους.

Παραγωγός του ντοκιμαντέρ είναι ο Σπύρος Μαυρογένης και η παραγωγή είναι της Stefi & Lynx και DOC3 productions σε συμπαραγωγή με την Marni films και την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Λειψίας στη Γερμανία ξεκίνησε το 1955 και είναι το παλαιότερο Φεστιβάλ για ντοκιμαντέρ παγκοσμίως. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διεθνές διαγωνιστικό για μεγάλες και μικρού μήκους ταινίες ντοκιμαντέρ και κινούμενα σχεδία, καθώς και για ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων, γερμανικά ντοκιμαντέρ, τοπικά αφιερώματα και ιστορικές αναδρομές.

Επίσης προσφέρει ευκαιρίες για συγχρηματοδότηση, ευκαιρίες δικτύωσης υψηλής ποιότητας και πρόσβαση σε διαδραστικά έργα, οργανώνει συζητήσεις, πάνελ, στρογγυλά τραπέζια συνεδριάσεις με τις πιο σημαντικούς φορείς του κλάδου, υποστηρίζει επιστημονικά έργα, την εκπαίδευση νέων ταλέντων καθώς και έμπειρων δημιουργών και αποτελεί ιδανικό μέρος για συναντήσεις μεταξύ γερμανικών και διεθνών αγορών. Κάθε χρόνο, οι δραστηριότητες και οι εκδηλώσεις του προσελκύουν περίπου 1.700 διαπιστευμένους επισκέπτες.