Ρώσοι φοιτητές μελετούν ελληνικά γλωσσικά ιδιώματα

Τα γλωσσικά ιδιώματα των Δαρνακοχωρίων στις Σέρρες είναι το αντικείμενο της μεταπτυχιακής εργασίας που εκπονούν φοιτητές του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Ρωσικού Πανεπιστήμιου Λομονοσοφ οι οποίοι παρέμειναν για δέκα μέρες στην περιοχή και συγκεκριμένα στην Κοινότητα του Εμμανουήλ Παππά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα αποτυπωθούν σε λεξικό γλωσσικών ιδιωμάτων που θα εκδοθεί από το Πανεπιστήμιο, σε επιστημονικά περιοδικά καθώς και στο συνέδριο γλωσσολογίας που θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα τον προσεχή Απρίλιο.

Κατά την διάρκεια της παραμονή τους στην περιοχή αντιπροσωπεία καθηγητών και φοιτητών συναντήθηκε με τον Αντιπεριφειάρχη Σερρών.

«Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας που βρίσκεστε στην Περιφερειακή μας Ενότητα, εκπονώντας μάλιστα μια τόσο σημαντική εργασία. Τέτοιου είδους εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες βοηθούν αφενός στη διάδοση του πολιτισμού μας και αφετέρου στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας- Ρωσίας» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης. Από την πλευρά τους οι φοιτητές τόνισαν ιδιαίτερα την φιλοξενία που τους επιφύλαξαν οι κάτοικοι του Εμμανουήλ Παπά αλλά και το εξαιρετικά ευρύ και ενδιαφέρον αντικείμενο που αφορά στα γλωσσικά ιδιώματα της ευρύτερης περιοχής των Δαρνακοχωρίων.

Δαρνακοχώρια

Ο Εμμανουήλ Παπάς και τα γειτονικά χωριά Πεντάπολη, Άγιο Πνεύμα, Νέο Σούλι και Χρυσό αποτελούν μια ιδιαίτερη πολιτισμική και λαογραφική ενότητα, τα λεγόμενα Δαρνακοχώρια ή Νταρνακοχώρια, τα οποία παρουσιάζουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά στα ήθη κι έθιμα, στις παραδόσεις, στη γλώσσα καθώς και στη μουσική.

Το γλωσσικό ιδίωμα του Εμμανουήλ Παπά, όπως και των γειτονικών Νταρνακοχωρίων, τα λεγόμενα “νταρνάκικα”, ανήκουν στην ευρύτερη ομάδα των λεγόμενων βορείων νεοελληνικών ιδιωμάτων και μιλιούνται από τους ελληνόφωνους ντόπιους κατοίκους της περιοχής του νομού Σερρών και της Μακεδονίας ή του ευρύτερου βορειοελλαδίτικου χώρου γενικότερα, δηλαδή παρουσιάζει τα ίδια φωνολογικά χαρακτηριστικά με πιο χαρακτηριστικά την στένωση (τροπή των άτονων ο και ε σε ου και ι αντίστοιχα, π.χ. παιδί>πιδί, δέντρο>δέντρου) και τις συνηθισμένες αποκοπές φωνηέντων (π.χ. γουρούνι>γρούν, ξεσηκώθηκα>ξισκώθκα) κ.τ.λ. που αποτελούν τυπικό γνώρισμα όλων των βορείων ιδιωμάτων, αλλά παρουσιάζουν κάποιες ιδιαιτερότητες που είναι αποκλειστικό τους γνώρισμα.