14.000 σωσίβια από τη Λέσβο στο Βερολίνο

A art installation by Chinese artist Ai Weiwei with life vests used by refugees and collected at the Greek island of Lesbos is set up at the Konzerthaus Berlin (Concert Hall Berlin) for the Cinema For Peace gala alongside the 2016 Berlinale Film Festival in Berlin, Saturday, Feb. 13, 2016. The charity gala will take place at the Konzerthaus on Monday, Feb. 15, 2016. (AP Photo/Markus Schreiber)

Με τα σωσίβια των προσφύγων γέμισε το Βερολίνο ο διάσημος Κινέζος καλλιτέχνης ο Ai Weiwei, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν και επιλέγοντας για την εικαστική του παρέμβαση το συναυλιακό μέγαρο του Βερολίνου.

Για το έργο χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 14.000 σωσίβια και σωστικά γιλέκα τα οποία είχαν όλα εγκαταλειφθεί στη Λέσβο.

Στις αρχές Φεβρουαρίου ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, χορήγησε 14.000 σωσίβια, για τη δημιουργία καλλιτεχνικού έργου στο Βερολίνο, από τον παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνη, Ai Weiwei. Η προσφορά αυτή, ήταν σε συνέχεια της προσωπικής επαφής που είχε ο Δήμαρχος Λέσβου με τον ίδιο τον καλλιτέχνη, αλλά και της ξεχωριστής τιμής να δοθεί ένα μήνυμα για το προσφυγικό σε όλο το κόσμο.

Ο Κινέζος καλλιτέχνης από την αρχή της προσφυγικής κρίσης έχει επισκεφτεί πολλές φορές τη Λέσβου ενώ είναι από τους πιο σκληρούς επικριτές για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η Ε.Ε την προσφυγική κρίση