Τα εργαστήρια συντήρησης αρχαιοτήτων αποκαλύπτουν τα μυστικά τους

Άποψη του εκθεσιακού χώρου της Αιγυπτιακής Συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (φωτογράφος Ειρήνη Μίαρη © TAΠΑ/Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο).
Άποψη του εκθεσιακού χώρου της Αιγυπτιακής Συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (φωτογράφος Ειρήνη Μίαρη © TAΠΑ/Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο).

Τι συμβαίνει στα εργαστήρια συντήρησης, όταν οι αρχαιότητες ετοιμάζονται να συναντήσουν το φως της δημοσιότητας στους εκθεσιακούς χώρους του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αλλά και να ταξιδέψουν σε μουσεία και εκθέσεις σε όλο τον κόσμο; Ποιες ειδικότητες συνεργάζονται για τη μελέτη, αποκατάσταση και φροντίδα των αρχαίων που φυλάσσονται στο Μουσείο;

Από τον Νοέμβριο 2016 έως τον Ιούνιο 2017 θεματικές παρουσιάσεις στους εκθεσιακούς χώρους και ξεναγήσεις στα εργαστήρια συντήρησης αποκαλύπτουν στους επισκέπτες τα μυστικά της συντήρησης, τιμώντας και υπενθυμίζοντας την υπεραιωνόβια προσφορά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ως κέντρου συντήρησης για όλη την Ελλάδα από την αρχή της λειτουργίας του.

Την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου και ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη παρουσίαση της δράσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Ανοιχτό Μουσείο με τίτλο: «Κρυφή φροντίδα: η προληπτική συντήρηση ως μέσο προστασίας»

Όπως στην ιατρική, έτσι και στη συντήρηση η πρόληψη είναι πιο σημαντική από τη θεραπεία. Αν και η «θεραπευτική» συντήρηση ενός αντικειμένου κάποιες φορές κρίνεται απαραίτητη, η θεραπεία από μόνη της δεν είναι αρκετή για να διατηρηθούν οι συλλογές για τις μελλοντικές γενεές. Τα αντικείμενα αναπόφευκτα φθείρονται με τον χρόνο.

Οι προσπάθειες της προληπτικής συντήρησης στοχεύουν στο να περιορίσουν τη φθορά και τη διάβρωση των συλλογών βελτιώνοντας το περιβάλλον στο οποίο αυτές βρίσκονται.

Τα μέτρα που λαμβάνονται περιλαμβάνουν τον έλεγχο της σχετικής υγρασίας/θερμοκρασίας και ρύπανσης, τον χειρισμό και συσκευασία των αντικειμένων, τον αποκλεισμό των βιολογικών παραγόντων, τον περιοδικό καθαρισμό των προθηκών, τον περιορισμό των επιπτώσεων σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.

Ασφαλής αποθήκευση ξύλινων αντικειμένων της Αιγυπτιακής Συλλογής με αδρανή υλικά (© TAΠΑ/Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο).
Ασφαλής αποθήκευση ξύλινων αντικειμένων της Αιγυπτιακής Συλλογής με αδρανή υλικά (© TAΠΑ/Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο).

H παρουσίαση διαρκεί μία ώρα, θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο της Αιγυπτιακής Συλλογής και θα περιλαμβάνει επιτόπια παρατήρηση των εκθεμάτων, παρουσίαση με powerpoint και επιδείξεις τεχνικών με χρήση ειδικών επιστημονικών οργάνων.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Εργαστήριο Συντήρησης Οργανικών Υλικών, όπου με την προσωπική επαφή με το εξειδικευμένο προσωπικό του Εργαστηρίου, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικές πτυχές της επιστημονικής του δραστηριότητας.

Το Ανοιχτό Μουσείο είναι η δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με στόχο να γνωρίσει στο ευρύ κοινό τις πολύπλευρες εργασίες που διενεργούνται για την έρευνα, τη συντήρηση και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων.

Για την παρακολούθηση της παρουσίασης απαιτείται η προμήθεια εισιτηρίου εισόδου στο μουσείο καθώς και η δήλωση συμμετοχής στις Πληροφορίες του μουσείου. Έναρξη δηλώσεων μισή ώρα πριν την παρουσίαση.