Guardian: Φωτογράφος της χρονιάς ο Γιάννης Μπεχράκης

Φωτογραφία του Γιάννη Μπεχράκη

Φωτογράφος της χρονιάς για το 2015 ανακηρύχθηκε από την βρετανική εφημερίδα Guardian ο Έλληνας φωτορεπόρτερ του Reuters Γιάννης Μπεχράκης.

Ο Γιάννης Μπεχράκης κάλυψε δύο από τα μεγαλύτερα θέματα της χρονιάς την κρίση των προσφύγων και την οικονομική καταρρευση στην πατρίδα του την Ελλάδα αναφέρει η βρετανική εφημερίδα στο εκτενές δημοσίευμα της.

2000 μπεχρακης«Φωτογραφία μπορεί να αφήσει τους ανθρώπους άφωνους με τη δύναμη και την ομορφιά της. Μπορεί να στείλει ένα μήνυμα στο ακροατήριο, κάνει τους ανθρώπους να κλαίνε ή να γελάσει ή και τα δύο. Μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ένοχοι – ή να δώσει τα χρήματα για καλό σκοπό. Και μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να σκεφτούν δύο φορές πριν τραβήξουν τη σκανδάλη …» δηλώνει στην εφημερίδα ο Γιάννης Μπεχράκης.

μπεχρακης βραβειο προσφυγες«Το λιγότερο δύσκολο μέρος αυτού του έτους ήταν η λήψη φωτογραφιών. Ο μεγαλύτερος αγώνας ήταν η συναισθηματική εμπλοκή … ήταν τόσο λυπηρό να βλέπουμε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά.

Γιάννης ΜπεχρακηςΜια μέρα φωτογραφίζα μια σχεδία, όταν παρατήρησα κίνηση στο νερό. Νόμιζα ότι κάποιος είχε πηδήξει στη θάλασσα. Επικεντρώθηκα στο σημείο χρησιμοποιώντας ένα μακρύ φακό – τότε είδα ένα πτερύγιο. Ένα δελφίνι πήδηξε σχεδόν μπροστά από τη σχεδία. Ήταν μια πραγματικά μαγική στιγμή. Ήταν σαν το δελφίνι δείχνει το δρόμο και καλωσορίζοντας τους ανθρώπους» αφηγείται ο Έλληνας φωτορεπόρτερ.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα επισημαίνει «Καλύπτω την χρηματοπιστωτική κρίση στην Ελλάδα από το 2010. Σε 28 χρόνια καριέρας μου ως φωτορεπόρτερ Reuters η ιδέα μιας καταστροφής στη χώρα μου ήταν πάντα ένας εφιάλτης στο μυαλό μου. Έκανα το καλύτερό μου για να καλύψω αμερόληπτα μια οικονομική και πολιτική κρίση που έμοιαζε αδιανόητη μέχρι φέτος.

2000 μπεχρακης 2Είναι πολύ δύσκολο να εργάζεσαι σε ένα μεγάλο θέμα σήμερα στην πατρίδα σου … η συναισθηματική πίεση είναι τεράστια όταν βλέπεις τους φίλους και την οικογένειά σου να υποφέρει.

Μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα, χρόνο με το χρόνο, η κατάσταση χειροτέρεψε. Στην αρχή του 2015 έγινε σαφές ότι η Ελλάδα έμπαινε το πιο δύσκολο μέρος της κρίσης. Είχαμε δύο εθνικές εκλογές, δημοψήφισμα, ελέγχους κεφαλαίων που επιβλήθηκαν και η ανεργία παραμένει το υψηλότερο στην ΕΕ»