Με λαμπρότητα και επισημότητα γιορτάζονται σήμερα σ΄όλη τη χώρα τα Θεοφάνεια.
Στην Αθήνα παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη, τελέστηκε στη Δεξαμενή ο αγιασμός των υδάτων.
Την τελετή του αγιασμού παρακολούθησε πλήθος πιστών, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης. Παρούσα ήταν και η αναπληρώτρια υπουργός για θέματα Τουρισμού ?Ελενα Κουντουρά
Στην Αθήνα, στη λειτουργία για τα Θεοφάνεια παρέστη νωρίτερα στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Αγισμός των Υδάτων στο Παλαίο Φάληρο από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος παρέστη στον καθαγιασμό των υδάτων στην παραλία του Φλοίσβου.
Στο γεφύρι της Πλάκας
Αγιασμός των υδάτων έγινε καιστα ερείπια της ιστορικής γέφυρας στην Πλάκα. Μία τελετή διαφορετική από τα προηγούμενα χρόνια, καθώς είχε τους ιδιαίτερους συμβολισμούς της.
Ήταν τα πρώτα Θεοφάνεια μετά την κατάρρευση του γεφυριού. Και συνάμα η αφορμή για να διατυπωθεί και πάλι το αίτημα φορέων και κατοίκων για την αναστήλωσή της.
Τα Θεοφάνεια είναι μεγάλη ετήσια χριστιανική εορτή της ανάμνησης της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Εορτάζεται στις 6 Ιανουαρίου και είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου (εορτών των Χριστουγέννων). Το όνομα προκύπτει από την φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας που συνέβη σύμφωνα με τρεις σχετικές ευαγγελικές περικοπές. Η εορτή των Θεοφανίων λέγεται επίσης και Επιφάνια και Φώτα ή Φωτά (ή Εορτή των Φώτων).Σε αυτή την εορτή γιορτάζουν τα ονόματα Φωτεινή,Φώτης(Φώτιος), Τριάδα, Ουρανία,Ιορδάνης,Θεοφάνης και Θεοχάρης. Ως κύριες τελετές των Θεοφανίων θεωρούνται :
-O Μέγας Αγιασμός ,Θρησκευτική τελετή που λαμβάνει χώρα εντός των Εκκλησιών).
-Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού Θρησκευτική τελετή που ακολουθεί του Μεγάλου Αγιασμού και γίνεται η κατάδυση του Σταυρού σε ακτή Θάλασσας, εντός λιμένων, όχθες ποταμών ή λιμνών και στην ανάγκη σε δεξαμενές νερού όπως στην Αθήνα. H Επίσημη κατάδυση του Σταυρού γίνεται παρουσία των Πολιτειακών, Πολιτικών και Θρησκευτικών αρχών της Χώρας. Από τις αρχές του 1900 επίσημη κατάδυση ορίστηκε να γίνεται στον Πειραιά έναντι της παλαιάς βασιλικής αποβάθρας ή του παλιού Δημαρχείου, σήμερα μπροστά από τον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα. Παρόμοιες τελετές γίνονται σε όλους τους Νομούς της Χώρας.