Ευρωπαϊκό βραβείο στην “Αγκαλιά”

Στην ελληνική μη κυβερνητική οργάνωση “Αγκαλιά” από τη Λέσβο απονεμήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το βραβείο Raoul Wallenberg για το 2016 για τα εξαιρετικά επιτεύγματα της στην παροχή πρώτης βοήθειας σε χιλιάδες πρόσφυγες ανεξάρτητα από την καταγωγή και τη θρησκεία τους.

Καθώς η Λέσβος έχει γίνει μια ευρωπαϊκή πύλη για τους πρόσφυγες, η “Αγκαλιά” παρείχε προσωρινή στέγη , τροφή, νερό και ιατρική βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, βοηθώντας 17.000 πρόσφυγες και μετανάστες από το Μάιο του 2015 επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η “ Αγκαλιά” ιδρύθηκε από τον πατέρας Ευστράτιο («Παπα-Στρατή”), ο οποίος απεβίωσε τον Σεπτέμβριο του 2015 προσπάθεια την οποία συνεχίζουν οι συνεργάτες του.

“Ως μια μικρή και ευέλικτη τοπική οργάνωση βασίζεται σε εθελοντές, η “Αγκαλιά” θέτει ένα εξέχον παράδειγμα αποτελεσματικής δράσης από την ευρωπαϊκή κοινωνία των πολιτών », δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Thorbjørn Jagland κατά την τελετή απονομής των βραβείων που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο. ” Οι δραστηριότητές της αντικατοπτρίζουν τις θεμελιώδεις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και συμβάλουν στο έργο για την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν. ”

“Μόνο ο ανθρωπισμός και η ανοχή μπορεί να φέρει καλύτερες μέρες στην Ευρώπη αυτή τη σκοτεινή στιγμή”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ένωσης “Αγκαλιά” Γεώργιος Tυρίκος-ΕΡΓΑΣ στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της τελετής. «Οι ευρωπαίοι πολίτες, εθελοντές από τόσα πολλά έθνη, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας για βοήθεια να δώσει το παράδειγμα για το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό – μέσω της αλληλεγγύης. Ουτοπία ή όχι, έχουμε δει να συμβαίνει στην Ελλάδα με τα μάτια μας”.

Το Βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης Raoul Wallenberg αξίας 10.000 Ευρώ ιδρύθηκε το 2012 με πρωτοβουλία της σουηδικής κυβέρνησης και του ουγγρικού κοινοβουλίου.