Ροτόντα,πολυπολιτισμικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς

Την ικανοποίησή που η Ροτόντα, το παγκόσμιας ακτινοβολίας αυτό μνημείο, αποδίδεται στο κοινό από την Εφορεία Αρχαιοτήτων για κάθε χρήση που συνάδει με τον μουσειακό του χαρακτήρα εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλος Ελλήνων Αρχαιολόγων .

Η Ροτόντα, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης και σύμβολο της διαπολιτισμικότητάς της, εγγεγραμμένο από το 1988 στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, αναφέρεται στην ανακοίνωση μετά από τις σοβαρές βλάβες που υπέστη στο σεισμό του 1978 και τις απαιτητικές διαδικασίες και εργασίες αποκατάστασής του από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, είναι πλέον απαλλαγμένο και από τα ικριώματα που μέχρι πρόσφατα εμπόδιζαν την πλήρη πρόσληψή του από τον επισκέπτη. Πολίτες και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης μπορούν να γνωρίσουν το μοναδικό στο είδος του αυτό περίκεντρο ρωμαϊκό οικοδόμημα, το οποίο ανακαλεί το Πάνθεον της Ρώμης και μετατράπηκε από τα πρώτα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας σε χριστιανικό ναό και στη συνέχεια (1590/1) σε μουσουλμανικό τέμενος.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει μαζί με το Δήμο Θεσσαλονίκης και τους πολίτες της, αλλά και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και άλλους φορείς της ημεδαπής και αλλοδαπής, την ικανοποίησή του που η Ροτόντα, το παγκόσμιας ακτινοβολίας αυτό μνημείο, αποδίδεται στο κοινό από την Εφορεία Αρχαιοτήτων για κάθε χρήση που συνάδει με τον μουσειακό του χαρακτήρα.

Τα διαχρονικά και πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά του μνημείου, που συμβάλλουν στη μοναδικότητά του, είναι εμφανή στον επισκέπτη της Ροτόντας. Γι ́ αυτό και ο ΣΕΑ διαφωνεί με οποιαδήποτε ενέργεια, η οποία μπορεί να επισκιάσει την διαχρονική αξία του μνημείου. Συνεχίζει η ανακοίνωση .

Η Ροτόντα ήταν, είναι και θα παραμείνει επισκέψιμο μνημείο – μουσείο, ώστε οι πολίτες να απολαμβάνουν απρόσκοπτα αυτό το ύψιστο πολιτισμικό παλίμψηστο της Θεσσαλονίκης, όπως επικυρώθηκε άλλωστε και με τη σχετική Απόφαση του ΣτΕ το 1999. Πέρα από την θεσμοθετημένη από το 1999 τέλεση της θείας λειτουργίας εντός του μνημείου μια φορά το μήνα, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θεωρεί ότι τώρα ο μουσειακός χαρακτήρας του μνημείου θα μπορέσει να αναδειχθεί με όλες τις προβλεπόμενες μουσειακές και εκπαιδευτικές δράσεις που καθιστούν ένα μνημείο ζωντανό και προσιτό σε όλους τους πολίτες.

Μάλιστα, σε μια περίοδο όξυνσης της μισαλλοδοξίας, του φανατισμού και της λεγόμενης σύγκρουσης των πολιτισμών στην υφήλιο, η ανάδειξη διαχρονικών, διαπολιτισμικών μνημείων λειτουργεί συμβολικά και συμφιλιωτικά καταλήγει η ανακοίνωση και επισήημάινει ότι η Ροτόντα είναι ιδιοκτησία του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο έχει την ευθύνη της λειτουργίας του ως επισκέψιμο μνημείο, αλλά και την ευθύνη για την αποκλειστική διαχείρισή του ώστε να διασφαλίζεται ότι θα είναι ένα μνημείο πραγματικά “ανοικτό” σε όλη την κοινωνία.