Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ελλήνων Δικαίων των Εθνών

Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ελλήνων Δικαίων των Εθνών, που έχει τοποθετηθεί στο προαύλιο της Συναγωγής Αθηνών στο Θησείο έγιναν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος,

μνημειο Στην Αθήνα, η Ημέρα Μνήμης είναι αφιερωμένη στους «Δικαίους των Εθνών», τους Έλληνες Χριστιανούς που στη διάρκεια του διωγμού συνέβαλαν στη διάσωση Εβραίων συμπολιτών τους με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής.

 

Ειδική Εκδήλωση στην Ολομέλεια της Βουλής για τους Έλληνες Εβραίους Μάρτυρες και Ήρωες του Ολοκαυτώματος

Η Βουλή των Ελλήνων τίμησε την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας του Σώματος.

Βουλη Ολοκαυτωμα Η 27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε –με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων τον Ιανουάριο του 2004– ως ημέρα μνήμης και τιμής για τους Έλληνες Εβραίους που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά και για όσους με μοναδική αλληλεγγύη και αυταπάρνηση έσωσαν συμπολίτες τους από βέβαιο θάνατο. Την επόμενη χρονιά, στις 2 Νοεμβρίου 2005, η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με το 60/7 Ψήφισμά της, ανακήρυξε την 27η Ιανουαρίου ως «Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος».

«Αυτών όλων τη μνήμη τιμούμε σήμερα, αλλ’ επίσης τιμούμε τους Έλληνες πολίτες, ‘‘Δικαίους των Εθνών’’ που έσωσαν, διακινδυνεύοντας τη ζωή, διωκόμενους από τους ναζί και τους συνεργάτες τους» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, στην ομιλία που απηύθυνε στην Ολομέλεια της Εθνικής Αντιπροσωπείας, παρουσία Ελλήνων Εβραίων επιζώντων, καθώς και συμπολιτών μας που συνέδραμαν στη διάσωσή τους. Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης το διπλωματικό σώμα και εκπρόσωποι των εβραϊκών και ισραηλιτικών φορέων της χώρας μας.