Τρίτη στον κόσμο και Πρωταθλήτρια Ευρώπης “στέφθηκε” η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ομάδες της οποίας συμμετείχαν σε δύο κορυφαίους διαγωνισμούς που διεξήχθησαν στη Γλασκώβη και το Λουξεβούργο.
Συγκεκριμένα για δεύτερη συνεχή χρονιά η Νομική βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης και δημιουργεί την δική της παράδοση στο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Διαστήματος , «2016 Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition», που έλαβε χώρα στις 27 – 29 Απριλίου στη Γλασκώβη, καθώς ανακηρύχθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης, ενώ έλαβε και το βραβείο των καλύτερων γραπτών υπομνημάτων (best memorials). Η ομάδα της Σχολής είχε επιτύχει την ίδια υψηλή διάκριση και πέρυσι, στο Βελιγράδι (1-5 Ιουνίου 2015).
Την τρίτη θέση στον κόσμο, μεταξύ 80 πανεπιστημίων, κατέκτησε η Νομική στον πανεπιστημιακό Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Διεθνούς Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης European Law Moot Court Competition 2016 που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο από 13 έως 15 Απριλίου.
European Law Moot Court Competition 2016
Στον πανεπιστημιακό διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Διεθνούς Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης European Law Moot Court Competition 2016 στο Λουξεμβούργο συμμετείχε η ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών που αποτελείτο από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές Χρυσή Ραυτογιάννη και Μαρία Μουρτζάκη και τους προπτυχιακούς φοιτητές Κωνσταντίνο Μανίκα και Μαρία – Άννα Κοκκινάκη. Ως προπονητές (coaches) συμμετείχαν οι απόφοιτοι της Σχολής και διακριθέντες σε προηγούμενους διαγωνισμούς Δικαίου της Ε.Ε., Αλέξανδρος Πολίτης και Μαρία Καμβύση.
Αρχικά, η Νομική Σχολή Αθηνών προκρίθηκε στις 48 ομάδες με τα καλύτερα δικόγραφα και συμμετείχε, έτσι, σε έναν από του τέσσερις προκριματικούς γύρους της προφορικής διαδικασίας, ο οποίος διεξήχθη στις 4-7 Φεβρουαρίου στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. Εκεί, η ομάδα της Αθήνας κατέλαβε την πρώτη θέση, επικρατώντας πανεπιστημίων όπως το Leiden της Ολλανδίας, το Columbia των ΗΠΑ, το College of Europe, το London School of Economics (LSE) και το Paris II Panthéon-Assas. Η ομάδα παρέμεινε σταθερά νικήτρια σε όλες τις αναμετρήσεις στο Ελσίνκι και στον τελικό επικράτησε του Πανεπιστημίου του Leiden. Η επιτυχία αυτή είχε ως συνέπεια την συμμετοχή στον Μεγάλο Τελικό γύρο που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο με κριτές Δικαστές και Γενικούς Εισαγγελείς του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών απέσπασε εξαιρετικά σχόλια για την προετοιμασία και την εμφάνισή της και κατέλαβε, τελικά, την τρίτη θέση.
Ο διαγωνισμός European Law Moot Court Competition διεξάγεται από το 1989 υπό την αιγίδα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμμετοχή άνω των 80 ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημίων. Βασίζεται σε μία προσομοίωση εικονικής δίκης ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και περιλαμβάνει γραπτή και προφορική διαδικασία. Κατά τους μήνες Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο λαμβάνει χώρα η γραπτή διαδικασία υποβολής δικογράφων, από την οποία οι 48 ομάδες με τα καλύτερα δικόγραφα προκρίνονται για να διαγωνισθούν σε έναν από τους τέσσερις περιφερειακούς γύρους της προφορικής διαδικασίας. Η ομάδα που λαμβάνει την πρώτη θέση σε κάθε περιφερειακό γύρο προκρίνεται στον Μεγάλο Τελικό, ο οποίος διεξάγεται στην έδρα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο.
Αντικείμενο του φετινού διαγωνισμού ήταν η προσομοίωση διαδικασίας επί προδικαστικού ερωτήματος που απέστειλε εθνικό δικαστήριο προς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η υπόθεση αφορούσε ένα σύνθετο και δυσχερές νομικό ζήτημα: τη συμβατότητα διάταξης επιβολής προστίμου μιας περιβαλλοντικής Οδηγίας της Ε.Ε. με το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. Οι διαγωνιζόμενοι επιχειρηματολόγησαν ως νομικοί σύμβουλοι της θιγόμενης εταιρείας, ως εκπρόσωποι του κράτους-μέλους και ως γενικοί εισαγγελείς, σχετικά με ζητήματα όπως η νομική σχέση μεταξύ του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και της Ε.Σ.Δ.Α., η εξωσυμβατική ευθύνη κράτους-μέλους για παραβίαση του ενωσιακού δικαίου και ο περιορισμός των αναδρομικών αποτελεσμάτων μιας απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τη συνολική ευθύνη της προετοιμασίας της ομάδας είχαν η Επίκουρη Καθηγήτρια Ρεβέκκα-Εμμανουέλα Παπαδοπούλου, η Επίκουρη Καθηγήτρια Μεταξία Κουσκουνά, και ο Ειδικός Επιστήμων Μανώλης Περάκης. Την ομάδα στήριξε κατά την προετοιμασία της για τον Μεγάλο Τελικό και συνόδευσε στο Λουξεμβούργο ο ομότιμος καθηγητής Βασίλειος Χριστιανός.
Διεθνής Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Διαστήματος “MANFRED LACHS”
Η Νομική Σχολή Αθηνών συμμετέχει τα τελευταία έξι χρόνια στον εν λόγω Διαγωνισμό, δημιουργεί δε πλέον, μέσα από συνεχείς επιτυχίες, τη δική της λαμπρή παράδοση στην εν λόγω εκπαιδευτική διαδικασία: Το 2011, στην πρώτη της συμμετοχή στο διαγωνισμό, η ομάδα της Σχολής κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη, ενώ ένα από τα μέλη της βραβεύθηκε ως η καλύτερη αγορήτρια του διαγωνισμού (Δήμητρα Στεφούδη). Το 2012 η ομάδα μας κατέλαβε την πρώτη θέση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και τη δεύτερη θέση παγκοσμίως. Το 2013, η Σχολή μας προκρίθηκε στον Ημιτελικό του Ευρωπαϊκού γύρου και κατέλαβε μία εκ των τεσσάρων κορυφαίων θέσεων στην Ευρώπη, λαμβάνοντας εξαιρετικά σχόλια και εγκωμιαστικές κριτικές. Το 2015, όπως ήδη αναφέρθηκε, η ομάδα μας κατέκτησε για δεύτερη φορά την πρώτη θέση στους ευρωπαϊκούς γύρους και εκπροσώπησε την Ευρωπαϊκή Ήπειρο στους Παγκόσμιους Τελικούς Γύρους. Εκεί κατέκτησε τη δεύτερη θέση παγκοσμίως ενώ ένα από τα μέλη της ομάδας βραβεύτηκε ως ο καλύτερος αγορητής του διαγωνισμού (Αθανάσιος Πλεξίδας). Με την φετινή, ήδη τρίτη σε έξι χρόνια, κατάκτηση της πρώτης θέσης στην Ευρώπη, η Νομική Σχολή Αθηνών αναδεικνύεται, με μεγάλη διαφορά, ως η ομάδα με τις μεγαλύτερες διακρίσεις στο διαγωνισμό διαχρονικά.
Τα μέλη που χάρισαν, κατά τη φετινή χρονιά, την πρώτη θέση στην ομάδα ήταν οι προπτυχιακοί φοιτητές Γεωργία-Ελένη Εξάρχου, Φιλαρέτη Κουϊμτζή Φιλαρέτου και Σοφία Στελλάτου, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του κ. Γ. Κυριακόπουλου, Λέκτορα Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Αθηνών. Τον ακαδημαϊκό υπεύθυνο κ. Κυριακόπουλο συνεπικούρησε, στην προετοιμασία της ομάδας, η προπτυχιακή φοιτήτρια κα Γεωργία-Μαρία Καλογήρου, η οποία είχε λάβει μέρος στο διαγωνισμό το 2014.
Η Νομική Αθηνών διαγωνίστηκε με τις αντίστοιχες ομάδες κορυφαίων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, αντιμετωπίζοντας στα προκριματικά τις Νομικές Σχολές του Βελιγραδίου και του Λουξεμβούργου, στα Ημιτελικά την ομάδα της Κολωνίας (Πανεπιστήμιο με μεγάλη παράδοση στο Δίκαιο του Διαστήματος, αφού διαθέτει ειδικευμένο Ινστιτούτο), στο δε Τελικό επικράτησε του Πανεπιστημίου του Leiden (Ολλανδία), ομάδας με πολλές διακρίσεις στο διαγωνισμό, η οποία επίσης υποστηρίζεται από Ινστιτούτο Αεροπορικού και Διαστημικού Δικαίου.
Η ομάδα της Νομικής Σχολής, ως νικήτρια του Ευρωπαϊκού Γύρου, θα εκπροσωπήσει την Ευρωπαϊκή Ήπειρο στους Παγκόσμιους Τελικούς Γύρους που θα λάβουν χώρα στις 26-30 Σεπτεμβρίου στη Guadalajara του Μεξικού, όπου θα αναμετρηθεί με τις αντίστοιχες νικήτριες ομάδες Αμερικής, Αφρικής και Ασίας/Ειρηνικού.
Ο διαγωνισμός (Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition) διοργανώνεται, σε ετήσια βάση, από το International Institute of Space Law και, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, από το European Centre of Space Law (ECSL). Η προς κρίση υπόθεση της φετινής χρονιάς αφορούσε θέματα ευθύνης από διαστημικές δραστηριότητες (εκτόξευση και θέση σε τροχιά δορυφόρων), στην προστασία του περιβάλλοντος από μη λειτουργικά διαστημικά αντικείμενα (space debris) καθώς και στο νομικό πλαίσιο διάσωσης και επιστροφής αστροναυτών και διαστημικών αντικειμένων που βρέθηκαν σε κατάσταση ανάγκης.